DONFRID BI DA UVEDE ALBANIJU U DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Nikom ne nameće rešenje, ali ipak pritiska

Novosti onlajn

27. 01. 2023. u 10:08

POMOĆNICA američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

ДОНФРИД БИ ДА УВЕДЕ АЛБАНИЈУ У ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Ником не намеће решење, али ипак притиска

Foto AP

- SAD i Evropska unija ne pokušavaju da nametnu rešenje za situaciju u odnosima između tzv. Kosova i Srbije, već da pomognu zemljama da donesu teške odluke - rekla je Donfridova za "Glas Amerike".

Prema njenim rečima, SAD i EU pokušavaju da budu snaga koja će doneti promene nabolje i Kosovu i Srbiji.

- Da su me, pre nego što sam preuzela ovaj zadatak, pitali da li će Rusija preduzeti veliki napad na Ukrajinu, moj odgovor bi bio ne. I pogrešila bih. Tako je teško da se predvidi budućnost - rekla je Donfrid.

Ona je navela da za zemlje Zapadnog Balkana sada postoji prilika da krenu napred na putu evroatlantskih integracija.

- Duboko verujem da građani tzv. Kosova i Srbije svoju budućnost vide kao punopravni članovi evroatlantske zajednice. EU godinama neguje i promoviše dijalog. SAD podržavaju taj dijalog, jer verujemo da je to put. Ima li teških odluka koje tzv. Kosovo i Srbija moraju doneti? Apsolutno. Hoćemo li mi biti tu da ih podržimo dok donose ove teške odluke? Naravno - rekla je Donfridova. Dodala je da se te odluke ne mogu nametnuti, ali da su neophodne.

- Znamo da će i Albanija biti tu da pomogne ovim zemljama da donesu teške odluke. Ali, ne možemo im to nametnuti. Trebalo bi da žele tu budućnost i da budu spremne da donose odluke koje mogu izgledati bolne, ako je to za budućnost kakvu žele. Mi ćemo biti uz njih, ali možemo samo da pomognemo i pokušamo da obezbedimo tu budućnost, tzv. Kosovo i Srbija treba da urade težak posao - rekla je Donfridova.

BONUS VIDEO: Dečak Stefan Stojanović iz Štrpca izašao iz bolnice u Gračanici

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!