VETAR U LEĐA SVIMA KOJI SPROVODE SRBOMRZAČKU POLITIKU: Kako Priština ugrožava prava Srba i mir u regionu (FOTO)

Tanjug

26. 01. 2023. u 13:31

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je u razgovoru sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom upozorio da je Priština nizom jednostranih i protivpravnih akata u poslednjim mesecima ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini, ali i mir i bezbednost u celom regionu.

ВЕТАР У ЛЕЂА СВИМА КОЈИ СПРОВОДЕ СРБОМРЗАЧКУ ПОЛИТИКУ: Како Приштина угрожава права Срба и мир у региону (ФОТО)

Foto D. Milovanović

On se posebno osvrnuo na sve češće fizičke nasrtaje na Srbe, podsetivši na nedavne napade na srpske dečake u Štrpcu i Klokotu, koji su se dogodili na Badnji dan i Božić, zatim na napad na petnaestogodišnjeg dečaka u Suvom Dolu, sve do pucnja na Bistričkom mostu, na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, od kojih je jedan dobio prostrelnu ranu u grudnom košu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog odsustva reakcije Prištine na ove događaje, ali i zbog izostanka osude od strane međunarodne zajednice, što daje vetar u leđa onima koji sprovode srbomrzačku politiku u pokrajini.

Direktor Kancelarije je naglasio da uprkos teškoj situaciji na terenu, Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir u pokrajini i u regionu, istakavši da je dijalog jedini način da se pronađe kompromisno rešenje za sve probleme na relaciji Beograd-Priština.

Petković je podvukao izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i sprovođenja postignutih dogovora, naglasivši da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz dijaloga, a da sa druge strane Priština gotovo deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština. Sagovornici su se saglasili da je normalizacija odnosa u interesu ne samo građana na Kosovu i Metohiji, već i u interesu mira i stabilnosti celog regiona.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je Austrija važan partner Srbije i zahvalio sagovorniku na aktivnoj ulozi koju njegova zemlja ima kako bi region zapadnog Balkana bio mesto prosperiteta, mira i stabilnosti, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: PRIPADNICI ROSU PUCALI NA SRBE - Teško ranjenog Miljana dovoze u bolnicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠOJGU: Municija s uranijumom narušiće zdravlje ukrajinskih vojnika, kao na KiM 1999. godine