ZAPAD ULTIMATUMOM SRUŠIO SVE DOGOVORE OKO KOSOVA: Čime su sve zamajavali Beograd 20 godina

D. MILINKOVIĆ

25. 01. 2023. u 07:40

OD IZBIJANjA rusko-ukrajinskog sukoba Zapad ima svoju agendu, poraz Moskve, i sve što im se u ostvarivanju tog cilja nađe na putu - biće počišćeno!

ЗАПАД УЛТИМАТУМОМ СРУШИО СВЕ ДОГОВОРЕ ОКО КОСОВА: Чиме су све замајавали Београд 20 година

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

U ovoj rečenici, koju je u ponedeljak uveče izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o zahtevima američko-evropske petorke, sadržana je suština teške situacije u kojoj se naša zemlja našla kada je reč o Kosovu i Metohiji: više ne važi logika zdravog razuma i bilo kakvi argumenti, ne važe potpisani sporazumi, ali ni dosadašnja pravila igre za napredovanje Srbije ka članstvu u Uniji.

Ultimatumi američko-evropskih "specijalnih izaslanika" zakucali su "novu realnost":

Kosovo i Evropa su jedan kolosek, Briselski sporazum ne postoji, a Srbiji je po principu štapa i šargarepe ponuđen novi pregovarački okvir za napredovanje ka članstvu.

Ren govorio da su Kosovo i EU dva odvojena koloseka , Foto Printskrin

Tako smo, svojevremeno, bili svedoci principa "standardi pre statusa", koji je podrazumevao da se pre konačnog rešenja kosovskog rebusa na terenu normalizuje svakodnevni život ljudi. Od toga ničega nije bilo. Usledilo je "zaklinjanje" nekadašnjeg evropskog komesara za proširenje Olija Rena da su Kosovo i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dva odvojena procesa, došli do toga da bez rešavanja problema južne srpske pokrajine ne može biti učinjen ni jedan jedini korak ka Briselu. I ne samo to, ako ne prihvatimo plan za KiM baziran na Šolc-Makronovom predlogu, a koji su podržale sve članice EU, sledi "kaznena ekspedicija" - sankcije i izolacija.

Sagovornici "Novosti" ukazuju da se međunarodnoj zajednici, pre svih Vašingtonu i Briselu gde sledeće godine slede izbori, žuri da zatvore otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu, pre svih kosovsko, i da se ceo region "zakuca" u sastav transatlantske zajednice.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže da je ta žurba dovela do promene pristupa Zapada našim pregovorima o članstvu u EU:

- Petorka je jasno stavila do znanja da se pregovaračka pozicija EU kada je reč o našem pristupanju menja i da rešavavanje kosovskog pitanja dobija prioritet, kao i naš odnos prema Rusiji i ratu u Ukrajini. A sva ona pitanja koja su ranije bila u prvom planu poput reformi idu u drugi plan. Nova stvar je i pun konsenzus članica EU u vezi sa planom za Kosovo, koji je prihvatilo i pet država-članica koje ne priznaju Prištinu.

Milivojević je ocenio da je u osnovi evropskog plana, koji nedvosmisleno prevazilazi strateški cilj, da se pitanje kosovske nezavisnosti zaokruži, uključujući i ulazak Prištine u UN. Prema njegovim rečima, ovakav plan stvara mogućnost i prostor zapadnim centrima da prevaziđu svoje razlike, da se prevaziđe problem pet država članica EU i četiri NATO koje ne priznaju nezavisnost Kosova time što bi se "isposlovalo" da Srbija napravi glavni korak.

- Važno je i što je shvaćeno da se moraju uzeti u obzir i interesi Srbije i objektivne okolnosti, što su SAD prihvatile da formiranje Zajednice srpskih opština mora prvo da se reši, i to veoma brzo - rekao je Milivojević.

Ove pozicije Vašingtona juče je još jednom potvrdio i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, koji je rekao da je formiranje ZSO suštinski element da bi se krenulo napred u dijalogu. On je naglasio da se na prvom mestu time treba pozabaviti, a onda sledi ono što je navedeno u francusko-nemačkom predlogu za KiM. Hil je, takođe, poručio da je Srbija sada verovatno na najvažnijem putu u svojoj istoriji - ka pridruženju evroatlantskim integracijama, uključujući i Evropsku uniju, i da Vašington  želi da pomogne Srbiji da to realizuje.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da se više ne može govoriti o francusko-nemačkom planu, već je to plan iza kojeg stoji svih 27 država članice EU, pa ne treba, prema njemu, imati emocionalni pristup, jer "puška Unije nije prazna":

- Predsednik Vučić izneo je više važnih poruka, od kojih je jedna i da nema ništa lepog i prijatnog za Srbiju u dokumentu EU. Takođe, Srbija se suočava sa prilično otvorenim i jasnim pretnjama. Moramo biti oprezni, ne smemo doći u situaciju da zbog reakcije koja bi bila emotivna dobijemo za manje od godinu dana ekonomski devastiranu Srbiju koja ne bi više mogla da zaštiti Srbe. Ne treba nam emocionalni pristup, moramo odmeriti posledice.

Velika iskušenja za Srbe na KiM, Foto P. Milošević

VUČIĆ: POTREBNO JEDINSTVO

PREDSEDNIK Vučić poručio je juče da je "nama potreban mir i odgovoran pristup" i da je pred nama "težak period". Na svom nalogu na društvenoj mreži "Tviter" napisao je da će biti potrebno "više truda, rada i energije, pre svega jedinstva" i istakao je da narod ne mora da brine, "jer ništa nismo potpisali, niti igde ima naš paraf".

* * * * * * * * * *

AMBASADORI ZA ISTORIJSKO POMIRENjE

AMBASADOR Francuske Pjer Košar izjavio je juče da zapadne zemlje žele da daju novu dinamiku dijalogu i da predloženi dokument ima za cilj da se prebrodi i prevaziđe konflikt koji godinama traje:

- Normalizacija odnosa postavljena je kao cilj još pre 10 godina i sada je važno da se taj proces ubrza. Mi ne govorimo o sankcijama i ucenama, već samo predstavljamo prednosti i koristi ukoliko obe strane pristanu, u suprotnom biće posledica, ali to nisu sankcije, već prilika za razvoj regiona. Mi želimo istinsko pomirenje koje će omogućiti narodu da živi u miru u toj zemlji - rekao je Košar, i naglasio da je ZSO već dogovorena i da mora što pre biti formirana.

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad ocenila je da bi Jelisejski sporazum, koji su potpisale Nemačka i Francuska pre šest decenija, mogao da bude nadahnuće za Srbiju da unapredi odnose sa Albacima i Hrvatima.

* * * * * * * * * *

IŠINGER: PRIMENITI MODEL DVE NEMAČKE

BIVŠI nemački diplomata i nekadašnji izaslanik EU u pregovorima o Kosovu Volfgang Išinger smatra da bi bilo dobro kada bi se predlog iz 2007. za rešenje kosovskog pitanja, sporazum dve Nemačke, primenio.

Išinger je, na svom tviter-nalogu, postavio i članak iz "Frankfurter algemajne cajtunga" (FAZ) pod naslovom "Pregovori u Beogradu - kako zapad namerava da reši kosovski konflikt".

- Bilo bi lepo, ako bi naš predlog iz 2007. bio konačno primenjen: model dve Nemačke - izopštiti statusno pitanje, rešiti praktična pitanja - napisao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama