ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA I "VELIKE PETORKE": "Pred nama su teški dani i odluke - Ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora" (VIDEO)

Novosti online

20. 01. 2023. u 17:10

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti nakon sastanka sa "velikom petorkom", specijalnim izaslanicima zapadnih država. On je istakao da je današnji sastanak bio jedan od najtežih koje je imao do sada, ali i da će nastaviti da štiti i čuva Srbiju.

ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И ВЕЛИКЕ ПЕТОРКЕ: Пред нама су тешки дани и одлуке - Овде нема ни лепих ни слатких разговора (ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

Vučić je razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Foto: D. Milovanović

Predsednik Vučić je istakao da je danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji je imao.

- Otvorena i ozbiljna diskusija. Ono oko čega jesmo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje, i da kada imate zamrznuti konflikt je pitanje trenutka kada će neodgovorni pojedinci da ga odmrznu i uruše mir i stabilnost na Balkanu - rekao je on.

Vučić je rekao da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo saglasili sa predloženim planom.

Foto: D. Milovanović

- Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke, plus Miroslav Lajčak, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM, jer smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana nego i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, pošto je tek posle toga moguć razgovor i kakva takva normalizacija situacije - rekao je on.

Predsednik kaže da će narednih dana obaviti konsultacije sa članovima vlade i svih važnih društvenih grupa.

- Srbija je spremna da prihvati koncept i radi na implementaciji predloženog sporazuma. Međutim, vrlo jasno sam rekao i pokazao svu brigu i rezervisanost u jednom važnom pitanju, i jednoj važnoj stvari. Naravno, ne mogu da govorim o tome, jer predlog nije javan - kazao je Vučić.

Foto: D. Milovanović

On je istakao da su zapadne diplomate pozdravile napredak Srbije na evropskom putu.

- Mi smo upravo obavili reforme pravosuđa i sve ono što smo slušali decenijama, i očekujem podršku na našem evropskom putu - dodao je predsednik.

Vučić je istakao da su pred nama teški dani i odluke.

- Ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora, i ja mogu da kažem da sam dao sve od sebe da štitim i čuvam Srbiju, što ću i nastaviti da činim - zaključio je predsednik Vučić.

BONUS VIDEO: Premijer Belgije se zahvalio predsedniku Vučiću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (175)

LAŽ JE SVE ŠTO JE GOVORILA DORA BAKOJANI: Vučić - Dva puta sam prihvatao razgovore sa njom i svaki put su otkazani