DOLAZAK PETORKE DAN "D" ZA SRBIJU Đurić: Minut do 12 za primenu sporazuma Beograda i Prištine

Novosti online

20. 01. 2023. u 12:12

AMBASADOR Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da ne smatra da je dolazak "petorke" dan D za Srbiju, ali da misli da je svakako poslednji trenutak za primenu sporazuma Beograda i Prištine, prenosi RTV.

ДОЛАЗАК ПЕТОРКЕ ДАН Д ЗА СРБИЈУ Ђурић: Минут до 12 за примену споразума Београда и Приштине

Foto: D. Zečević

"Svakako je minut do dvanaest za primenu Briselskog sporazuma, za poštovanje Vašingtonskih principa i za normalizaciju stanja na terenu i zaustavljanja Kurtijevih poteza koji su prethodnih meseci zadali mnogo glavobolje ne samo našim ljudima koji žive na KiM, već i destabilizovali čitav region", rekao je Đurić.

Kako je rekao, od 24. februara prošle godine Kurti "kontinuirano i neprekidno nastoji da nasilnim metodama potkopa i oslabi srpske pozicije".

"Jedino što je uspeo da uradi to je da potkopa i oslabi stabilnost u ovom delu Evrope. Srbija napreduje, razvija se, unapređuje svoje ekonomske i političke kapacitete, samouvereno i odgovorno se odnosi prema procesu dijaloga", ističe Đurić.

Naglašava da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "stao iza srpskog naroda na KiM, u prethodnim nedeljama i mesecima kada je bezbednost bila ugrožena".

"Ovo je za Srbiju značajan dan, ali dan u kome će srpska delegacija i srpski predstvanici sa predsednikom Vučićem na čelu voditi računa o interesima Srbije i budućnosti kako Srba na KiM, tako Srbije u celosti", zaključio je Đurić.

Lajčak i Eskobar već stigli u Prištinu, sastaju se sa Kurtijem

U Prištinu je stigla delegacija na čelu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koja će se danas sastati sa tzv. kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, prenosi Indeks onlajn.

Delegaciju osim Lajčaka čine još i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca Jens Pletner, savetnik francuskog predsednika Emanuela Makrona Emanuel Bono i savetnik italijanske premijerke Đorđe Meloni Frančesko Marija Talo.

Nakon Prištine, izaslanici će posle podne doći u Beograd, najavio je ranije portparol Evropske komisije za spoljnu politiku Peter Stano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju