PRIŠTINA OD SEVERA PRAVI GETO: Kakve sve opasnosti krije otimanje zemljišta u četiri opštine na KiM

D. MILINKOVIĆ

19. 01. 2023. u 09:00

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti iskoristio je krizu oko registarskih tablica da započne realizaciju opasnog plana trajnog stacionaranja svojih specijalnih policijskih snaga na severu Kosova i Metohije, i to u čak pet baza, koje su već izgrađene ili se njihovo instaliranje planira.

ПРИШТИНА ОД СЕВЕРА ПРАВИ ГЕТО: Какве све опасности крије отимање земљишта у четири општине на КиМ

Kurti sa svojim jedinicama, Foto EPA

Prema dosad poznatim podacima, baze su nikle u blizini Brnjaka, Jarinja, Jasenovika kod Zubinog Potoka i između Kosovske Mitrovice i Leposavića. Kako tvrdi predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, priprema se i izgradnja centra na Mokroj Gori, na oko 1.000 metara nadmorske visine, na površini od četiri hektara, gde je moguće da bi bile smeštene tzv. Kosovske bezbednosne snage, odnosno buduća "vojska Kosova".

U međuvremenu su se pojavile informacije da prištinske vlasti, u tesnoj saradnji sa Velikom Britanijom, planiraju izgradnju još dve baze na severu, ali za sada nema potvrde tih vesti, niti da li bi u ove kasarne trebalo da budu smeštene policijske ili vojne snage.

Baze na severu Kosova i Metohije , Foto D. Milovanović

U realizaciji nove faze zauzimanja severa, vlasti u Prištini krenule su u akciju otimanja srpske imovine, donoseći niz odluka o eksproprijaciji zemljišta koje je u vlasništvu našeg naroda, a bez saglasnosti stanovništva i lokalnih vlasti. Poslednji takav potez je odluka o eksproprijaciji imovine u selima Dren i Lešak, u opštini Leposavić, a radi "realizacije infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Pokušaj stalnog pozicioniranja pripadnika specijalnih parapolicijskih jedinica Prištine na severu, ukazuje Drecun za "Novosti", počeo je krajem prošlog leta:

- Ovo je brutalno što oni rade, pokušavaju da uspostave policijsku i vojnu kontrolu nad severom. Četiri baze su već izgrađene, uz petu, koja je u planu na proleće, na području Mokre Gore, navodno za pripadnike graničnih jedinica. Izgleda da je to baza koja je namenjena tzv. KBS, odnosno budućoj "vojsci Kosova". Da li planiraju pored toga još neku bazu, pa sada ponovo oduzimaju zemlju Srbima, to još ne znamo.

Drecun naglašava da su izuzetno važne garancije koje smo dobili od Kfora, odnosno NATO, da tzv. kosovske bezbednosne snage ne mogu da dolaze na sever bez saglasnosti komandanta ove misije, koja u skladu sa svojim mandatom, može oko toga da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu KiM.

General u penziji Mitar Kovač iz Evroazijskog bezbednosnog foruma tvrdi da Prištini u realizaciji strategije instaliranja policijskih, ali i vojnih snaga na severu najviše asistiraju Britanci:

- Po mojim informacijama, reč je o četiri policijske baze, jednoj u kojoj bi trebalo da budu i policijske i vojne, i jednoj samo za tzv. kosovske bezbednosne snage ili njihova vojska. Raspored baza je takav da se iz njih kontrolišu sve ključne komunikacije severa sa centralnom Srbijom, nadziru putevi i sva kretanja usmere na dva administrativna prelaza Jarinje i Brnjak. Time žele da uspostave potpunu kontrolu nad stanovništvom na severu i spreče svaki eventualni bunt Srba i izražavanje neposlušnosti, u smislu blokada. Sve to može da dovede do totalne izolacije Srba na severu, da se od severa napravi geto.

* * * * * * * *

NA JARINjU I BRNjAKU PONOVO MALTRETIRAJU SRPSKE VOZAČE ZBOG KM TABLICA

KRŠEĆI SPORAZUM, ZAUSTAVILI I VOZILO HITNE POMOĆI

NA administrativnom prelazu Jarinje kosovska policija je juče zaustavila vozilo Hitne pomoći u kojem se nalazio pacijent upućen u Klinički centar u Severnoj Mitrovici. Vozač saniteta iz Severne Mitrovice Milan Jovanović rekao je za "Kosovo onlajn" da su mu službenici policije na Jarinju rekli da je juče u 10 sati stigao dopis da se sva vozila registrovana posle 10. decembra smatraju neregistrovanim i da je to "po Briselskom sporazumu".

- Prvo su uzeli dokumenta i rekli da je vozilo neregistrovano i da ne može da uđe na Kosovo. Nakon toga su nas pustili, ali opomenuli da više nećemo moći da uđemo, a ni da izađemo sa Kosova - rekao je Jovanović, i dodao da su iza njih vratili sva privatna vozila registrovana na "KM" tablice.

Foto D. Milovanović

Slične probleme imali su prethodnih dana i Srbi na prelazu Brnjak. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da Aljbin Kurti pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu KiM:

- Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra, nakon ozbiljne krize koja je pretila da ugrozi mir na KiM. Srbija očekuje od EU, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine. Sporazumom predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, "KM" registarske oznake ostaju u punoj upotrebi.

* * * * * * * *

AMERIKANCI VEŽBALI SA KBS

AMERIČKI vojnici Kfora iz regionalne komande Istok izveli su juče vežbu evakuacije povređenih u saobraćajnim nesrećama na poligonu za vežbu tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u blizini Prištine.

Foto Fejsbuk

Kako se navodi u saopštenju Kfora, vežba je pokazala interoperabilnost nekoliko NATO partnera i saveznika uključujući Švajcarsku, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju i pripadnike KSB. Dodali su da je misija Kfora da održi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, kao što je naloženo Rezolucijom 1244 SB UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati