NA METI PRIŠTINE I SRČANI BOLESNICI: Kurtijeva policija na prelazima zadržava i sanitete zbog tablica

S. S. R./D. Z.

20. 01. 2023. u 08:00

PRIVREMENE prištinske institucije ne odustaju od provokacija: juče su opet zaustavili sanitetsko vozilo iz Kosovske Mitrovice na prelazu Jarinje, uz obrazloženje da registracija sa "KM" oznakama ne važi, iako je prevozno sredstvo registrovano 26. novembra prošle godine.

НА МЕТИ ПРИШТИНЕ И СРЧАНИ БОЛЕСНИЦИ: Куртијева полиција на прелазима задржава и санитете због таблица

Kršenjem sporazuma ugrožavaju se životi Srba, Foto D. Milovanović

U njemu je bila kardiološka pacijentkinja kojoj su ugrađena dva stenta, a išla je iz Valjeva za Severnu Mitrovicu.

Iako je posle zadržavanja vozilu dozvoljeno da nastavi, ovim potezom je prištinska strana prekršila dogovor sa Beogradom, koji je u Briselu postignut 23. novembra, kako bi bio rešen problem nastao posle pokušaja vlade Aljbina Kurtija da na teritoriju KiM puštaju samo vozila sa oznakama lažne države. Srbi su se tada usprotivili, ne želeći da preregistruju vozila. Zatim se došlo do rešenja: naša strana da prestane da izdaje tablice sa imenima kosovskih gradova (mogu da se produžavaju postojeće), a tzv. Kosovo da obustavi radnje oko preregistracije.

Prema rečima dr Zlatana Eleka, direktora Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, u prethodna dva dana bila su zadržana tri sanitetska vozila:

- U vozilima su bili pacijenti sa ozbiljnim dijagnozama i kojima je neophodno dalje lečenje, a koji su se vraćali iz tercijarnih zdravstvenih ustanova. Uprkos zadržavanju vozila, i dalje ćemo slati pacijente na dalje lečenje u najeminentnije zdravstvene ustanove u centralnoj Srbiji, u skladu sa potrebama i dijagnozama, jer funkcionišemo u sastavu Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije.

Foto Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželjalj Svečlja rekao je da su "na nekoliko prelaza identifikovani automobile registarskih oznaka 'KM', koje Kosovo smatra nelegalnim, a kojima je registracija produžena u decembru 2022":

- Srbija je na osnovu sporazuma u Briselu u novembru 2022. pristala da obustavi proizvodnju nelegalnih registarskih tablica i obnavljanje registracije postojećih.

Srbija je u potpunosti prekršila ovaj sporazum. Takvim vozilima neće biti dozvoljeno da uđu ili rade na teritoriji Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je Svečlji da izgleda nije pročitao dogovor o registarskim tablicama:

- Njime se jasno traži da Beograd prestane da izdaje nove "KM" tablice, a da će Priština prekinuti sve dalje radnje u vezi sa preregistracijom. Sve drugo je direktno kršenje sporazuma. Umesto da se pridržavate sporazuma, pravite nove prekršaje i jednostrane poteze koji ugrožavaju slobodu kretanja. Isto kao i poslednji put kada ste izazvali krizu koja je rezultirala odlaskom Srba iz prištinskih institucija.

Prema rečima portparola EU Petera Stana, Priština treba da se uzdrži od akcija protiv vlasnika automobila koji imaju tablice "KM" i da poštuju status kvo, dok ne bude problem rešen u okviru dijaloga.

Inače, iako su u sredu pripadnici kosovske policije navodili da vozila sa "KM" tablicama kojima je produžena registracija posle 10. decembra ne mogu saobraćati, juče su zaustavili i sanitet na kojem je registracije produžena krajem novembra. A privatna vozila sa srpskim tablicama poslednja dva dana vraćana su sa Jarinja.

Veljko Odalović / Foto K. Mihajlović

ODALOVIĆU NE DAJU NA GROBLjE?!

PREDSEDNIKU Komisije za nestala lica Veljku Odaloviću vlasti u Prištini zabranile su pre dva dana da uđe na KiM. On je poslao dopis sa najavom posete, u kojem je izrazio želju da obiđe grobove oca, majke i ostalih članova porodice, ali mu je ulazak zabranjen bez obrazloženja. On već nekoliko puta nije dobio priliku da ode na KiM, a na čelu je Komisije koja treba da otkrije sudbinu nestalih lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ORLIĆ STANKOVIĆU: LJubav se ne kupuje, tačno, ali: to za toalet-papir ne važi