ČETIRI TAČKE ZA ODSECANJE SEVERA: Uspostavila bi se civilna zaštita, zdravstvo, sudstvo

D. M. - S. S. R.

30. 12. 2022. u 07:00

PRIŠTINA i međunarodna zajednica mogu samo još jednom da izigraju Srbe sa Kosova i Metohije, a posle toga nastupa tačka bez povratka: hermetičko zatvaranje severa južne srpske pokrajine i prekidanje svih komunikacija sa centralnim albanskim vlastima.

ЧЕТИРИ ТАЧКЕ ЗА ОДСЕЦАЊЕ СЕВЕРА: Успоставилa би се цивилна заштита, здравство, судство

Foto I. Radulović

Sagovornici "Novosti" kažu da Srbi "ne prete praznom puškom" i da bi plan "odsecanja" severa mogao brzo da se sprovede, što je pokazalo i brzo postavljanje i brzo uklanjanje barikada.

Tehnički, to bi podrazumevalo blokiranje četiri ključna magistralna pravca. Tri vode iz Severne Mitrovice - prvi ka Vučitrnu i dalje za Prištinu, drugi prema Obiliću, a treći ka Drenici, odnosno Metohiji. Četvrta "rampa" bila bi postavljena na put iz Zubinog Potoka ka Drenici. Uz barikade na mostu na Ibru u samoj Mitrovici Prištini bi fizički bio onemogućen pristup sredinama na severu u kojima je većinsko srpsko stanovništvo.

Sledeća tačka ovog plana bilo bi prekidanje svih kontakata sa prištinskim vlastima i ponovno uspostavljanje ključnih institucija, iz oblasti civilne zaštite, zdravstva, školstva...

Predstavnici kosmetskih Srba odlučili su u četvrtak uveče da posle skoro tri nedelje mirnih protesta zbog terora premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija uklone barikade. SAD i EU su dale garancije da Priština neće hapsiti učesnike protesta, a Kfor da neće biti upada tzv. kosovskih bezbednosnih snaga na sever bez dozvole ove misije, ali i lokalne srpske zajednice.

Odluka o uklanjanju barikada je doneta, ali je ostalo ogromno nepoverenje u Prištinu, kao i u međunarodnu zajednicu, jer su dogovori dosad nebrojeno puta kršeni. Upozorenje o zatvaranju severa bilo je praktično iznuđeno, što su predstavnici Srba naglasili i u zahtevima upućenim predsedniku Aleksandru Vučiću:

Foto Tanjug/AP

- Gorko iskustvo sa Kurtijevim režimom i poverenje Srba u Prištinu nije moguće. Mi znamo da samo možemo da računamo na svoju državu, i u vas lično. Vaša reč je jedino na šta možemo da se oslonimo. Tražimo od vas reč. Mi nikakvu veru u Kurtija nemamo i, ukoliko se nastavi teror nad nama, mi ćemo zauvek zatvoriti sever Kosova za Prištinu. Tražimo od vas jasnu potvrdu da nikada neće biti priznavanja KiM i da je Kosovo deo Srbije. Mi nismo kriminalci, nego domaćini. Vaša reč je za nas jedina garancija.

Bivši komandant Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan kaže, za "Novosti", da je ovo jasna poruka Srba da ako ih Kurti i Zapad prevare, izigraju i u ovom poslednjem dogovoru, više neće imati tu priliku:

- Zatvaranje severa tehnički je relativno lako izvodljivo, to smo videli i na slučaju poslednjih barikada, koje su brzo instalirane i demontirane. Dobro je što se barikade uklanjaju i što se u aktima SAD, EU i Kfora osim njihovog uklanjanja prvi put od srpske strane ne traži da ispuni neke druge obaveze. I njima je poslata jasna poruka da postoji konkretan plan koji će biti aktiviran ako se izigra poverenje Srba.

I Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da, ukoliko se Priština ogluši o zahteve Srba, a SAD i EU ne reaguju, blokada severa može brzo da se realizuje:

- Nadam se da za to neće biti potrebe. Kurti je dobio snažnu opomenu iz EU i SAD, koji su se i pisano obavezali da će biti ispunjeni zahtevi Srba sa KiM. Ako ih Kurti prekrši, to će zahtevati reakciju međunarodne zajednice i Kfora, koji treba da ga disciplinuju. Ako nisu to u stanju da urade, to će učiniti srpski narod uz pomoć države, već oprobanim metodama koje očigledno daju rezultate.

LjUTNjA ZA UNUTRAŠNjU UPOTREBU

NA pitanje da li postoji opasnost da bi aktiviranje plana zatvaranja severa Kosova moglo da izazove "odmazdu", odnosno neku oružanu reakciju Prištine i njihovih saveznika, Karan kaže da bi u tome značajno trebalo da ih odvrati i činjenica da su kosovski Srbi dobili nedvosmislenu podršku države Srbije da će zaštititi naš narod u pokrajini:

- Zasada Kurti može samo da pokazuje agresiju i ljutnju za unutrašnju upotrebu. Naravno, uvek postoji mogućnost da oni koji su i u svemu ovome do sada podržavali Kurtija, sada premijera privremenih institucija nagovore na izazivanje neke nove krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada