"NOVOSTI" NA BARIKADAMA NA KIM: Helikopter iznad Rudara; O uhapšenom Adžiću ni traga ni glasa (VIDEO)

D.Z.

13. 12. 2022. u 08:12 >> 13:03

ČETVRTO jutro na barikadama na KiM protiče mirno.

НОВОСТИ НА БАРИКАДАМА НА КИМ: Хеликоптер изнад Рудара; О ухапшеном Аџићу ни трага ни гласа (ВИДЕО)

Foto: D.Z.

Helikopter Kfora iznad barikade na Rudaru

Barikadu na Rudaru nešto pre 12 časova preleteo je helikopter Kfora koji je nosio teret, javlja reporter Kosovo onlajna sa lica mesta.

https://www.youtube.com/watch?v=OSIVkYlh_j4

Kako se pretpostavlja, prelet helikoptera je najverovatnije organizovan kako bi pripadnicima Specijalne jedinice na Jarinju bila dopremljena hrana, jer putne komunikacije na severu ne funkcionišu od subote.

UNMIK poziva na deeskalaciju i uzdržanost na severu KiM

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolin Zijade, izrazila je danas "ozbiljnu zabrinutost" zbog krhke bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije i osudila kao neprihvatljive "provokativne akcije" koje dovode do eskalacije.

Zijade je u objavi na Tviteru pozvala na deeskalaciju i uzdržanost i navela da je od "ključne važnosti da se politički proces nastavi ozbiljno i u dobroj nameri, kako bi se donela dugotrajna rešenja".

- Specijalna predstavnica Zijade izražava ozbiljnu zabrinutost zbog krhke bezbednosne situacije na severu Kosova. Provokativne akcije koje dovode do eskalacije su neprihvatljive, uključujući i protiv misije EULEKS-a - navodi se na tviteru UNMIK-a.

- U ovom trenutku, od ključne je važnosti da se politički proces nastavi ozbiljno i u dobroj nameri kako bi se donela dugotrajna rešenja. U tom cilju, ona ponavlja svoj poziv na deeskalaciju i uzdržanost - kaže se u objavi.

Kfor: Jedini put ka miru je da Beograd i Priština reše svoja pitanja kroz dijalog

Jedini put ka miru je da Beograd i Priština reše svoja pitanja kroz dijalog i da dođu do rešenja koje poštuje prava svih zajednica, navodi Kfor na Tviteru.

- Važno je izbeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju - saopštio je Kfor.

Dodaje se da Kfor ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat UN.

Francuska zabrinuta zbog porasta tenzija na severu KiM

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Francuska "veoma zabrinuta" zbog porasta tenzija na severu KiM i da oštro osuđuje svako nasilje na terenu.

- Francuska je veoma zabrinuta zbog situacije na severu Kosova i oštro osuđuje neprihvatljiv napad na misiju Euleksa na Kosovu i sve akte nasilja na terenu - navodi se u saopštenju ministarstva.

Zvanični Pariz je pozvao strane da pokažu "najveću uzdržanost i osećaj odgovornosti kako bi bile smanjene tenzije".

- Francuska u potpunosti podržava evropsko posredovanje, koje mora da postigne napredak u sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu između Srbije i Kosova - navodi francusko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju Beograd i Priština se "snažno podstiču da se ponovo uključe u dijalog uz posredstvo EU".

Četvrti dan na barikadama - situacija na KiM

Na severu KiM situacija je mirna, ali napeta. Građani se smenjuju na barikadama u Zupči, Leštanama, Rudaru i Ibarskoj Slatini.

Ne rade ni kafići ni restorani. Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika severa KiM, kaže da je snabdevenost u prodavnicama dobra i da prehrambenih proizvoda i lekova ima dovoljno. Kako navodi, kod građana malo postoji panika, ali se ne prave zalihe. Sem toga, dve glavne pekare u ovom delu KiM imaju dovoljno zaliha brašna.

Uprkos zahtevima Prištine i dela međunarodne zajednice za ukidanje barikada, Srbi ne posustaju i traže da se oslobode uhapšeni Dejan Pantić i Miljan Adžić.

Srpska lista se sastala sa Gabrijelom Eskobarom sa kojim su razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji. Eskobar je prethodno imao sastanke sa Prištinom, ali nakon toga nije davao izjave. Iako je za danas zakazana vlada tzv. Kosova, sumnja se da će se promeniti njihovi zahtevi. 

Foto: D.Z.

Sever Kosmeta blokiran je i od strane kosovske policije, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške.

Škole na severu Kosova i Metohije i danas neće raditi. Dejanu Pantiću, bivšem policajcu koji je pre tri dana uhapšen na prelazu Jarinje, određen je pritvor do 30 dana. Odluka sudije iz Prištine stigla je bez obrazloženja.

Podsetimo, na današnjem sastanku ministara Evropske unije za evropska pitanja u Briselu tema će biti i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, kao i situacija na severu Kosova i Metohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega