UGURAO "PODOBNOG" SRBINA NAMERNO GAZEĆI SVOJ USTAV: Za izbor novog člana u tzv. vladi Kosova bilo neophodno glasanje u parlamentu

M. St.

03. 12. 2022. u 08:00

IMENOVANjEM Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti grubo je prekršio sopstveni ustav i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. A tog akta se slepo drži kada traži alibi da ne formira Zajednicu i kada u dokumentu kojim konkuriše za članstvo u EU hvali najviši pravni akt, tvrdeći da "daje jedne od najnaprednijih garancija manjinskih prava na evropskom kontinentu".

УГУРАО ПОДОБНОГ СРБИНА НАМЕРНО ГАЗЕЋИ СВОЈ УСТАВ: За избор новог члана у тзв. влади Косова било неопходно гласање у парламенту

Foto: Vlada u Prištini

Prema ustavu, Kurti je za ubacivanje Rašića u vladu morao da ima podršku većine poslanika srpske zajednice, a Srpska lista u parlamentu zauzima 10 mesta. On je, međutim, u ovom slučaju potpuno izbegao glasanje u skupštini. 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković naveo je da Rašić ne može da predstavlja srpski narod, jer je na poslednjim izborima osvojio 0,173 odsto glasova:

- Čak i unutrašnji tzv. najviši pravni akt Prištine, u članu 96, stav 5, predviđa da izbor ministra privremenih institucija samouprave mora imati podršku većine poslanika srpske zajednice, koju on ne bi nikada dobio.

Iako je očigledno da je ovaj izbor neustavan, portparol tzv. vlade Kosova Perparim Krieziju tvrdi drugačije. On je, kako su preneli "Reporteri", naveo da "ustav Kosova daje puna ovlašćenja Kurtiju da obavlja promene u vladajućem kabinetu bez saglasnosti skupštine, jer ga prepoznaje kao neprikosnovenog šefa vlade":

- Procedura izbora ministara koji dolaze iz zajednice kroz njihovo odobrenje u skupštini od strane poslanika nevećinskih zajednica, poštovana je prilikom izglasavanja aktuelne vlade.

Za razliku od tumačenja onih koji se naprežu da opravdaju Kurtijevo kršenje ustava, bivši predsednik tamošnjeg ustavnog suda Enver Hasani ocenio je da očekuje da ustavni sud poništi odluku.

Inače, početkom novembra, kada su Srbi sa KiM izašli iz institucija, fotelju jedinog ministra u tzv. vladi Kosova napustio je Goran Rakić, na čije mesto je postavljen Rašić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti