BOJKOT KURTIJEVIH IZBORA: Naš narod u četiri opštine na severu KiM odlučan da ne izađe na birališta 18. decembra, što planira Priština

D. M. - S. S. R.

16. 11. 2022. u 09:00

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nastavlja sa svojom destruktivnom politikom koja za cilj ima potpunu okupaciju i etničko čišćenje severa Kosova.

БОЈКОТ КУРТИЈЕВИХ ИЗБОРА: Наш народ у четири општине на северу КиМ одлучан да не изађе на биралишта 18. децембра, што планира Приштина

Petković sa čelnicima SL, Foto Tanjug

On je tako juče ponovo zgazio Briselski sporazum, odbacio svaku mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština i najavio izbore na lokalu, a nakon što su Srbi napustili prištinske institucije. Usledila je jasna poruka Srba sa KiM - oni na vanrednim izborima za četiri opštine na severu neće učestvovati.

Ovo Kurtijevo, zasada verbalno, "podgrevanje" uzavrele situacije na KiM dodatno smanjuje inače minimalne šanse da se do 21. novembra postigne dogovor o registarskim tablicama. Prema Kurtijevom opasnom planu, tog dana trebalo bi da počne naplata kazni u iznosu od 150 evra za vlasnike automobila sa srpskim oznakama, što će sigurno izazvati novi bunt naših sunarodnika koji su odlučni da se odupru svakom protivpravnom nasilju Prištine.

Izjavama o ZSO i izborima u opštinama na severu Kosova, Kurti je lupio i šamar evropskoj vrhušci, koja poslednjih dana šalje poruke da se kriza mora izbeći i da se 21. novembar ne sme dočekati bez dogovora dve strane. Evropski šef diplomatije Đozepe Borelj upozorio je da ćemo, ukoliko se neko praktično rešenje za tablice ne pronađe u narednim danima, "biti na pragu veoma opasne situacije".

Oglasio se juče i Boreljov portparol Peter Stano, koji je rekao da EU očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine, deeskalaciju i konstruktivnu spremnost da se ide napred, kao i da su spremni da u Briselu dočekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija čim to bude moguće. Stano je potvrdio da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak juče u sedištu EU razgovarao s glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Međutim, postavlja se pitanje o čemu se u Briselu pregovara s Bisljimijem, kada je Kurti odbio zahteve i SAD i EU da odloži preregistraciju tablica i kad je i juče nastavio da tera po svome, pa je tako iz Nemačke, gde učestvuje na ekonomskom forumu, opet slao provokativne poruke:

- Prazna mesta na severu KiM moraju se brzo popuniti, ne može se čekati na povratak Srba. Za mesta četiri gradonačelnika na severu KiM moraćemo da organizujemo nove izbore, a mesta 10 poslanika Srpske liste treba da popune drugi. Ako oni neće, moraćemo da nastavimo sa drugim partnerima. I policajci treba da budu zamenjeni što je moguće brže.

On je dodao da je prošle godine došao na vlast, a da su njegovi prethodnici potpisali dokument koji predviđa ZSO i pitao zašto tada nisu formirali zajednicu.

- ZSO nije u saglasnosti sa našim ustavom, jer je njegova osnova multietničnost države.

Zahtevi za takvu autonomiju ne dolaze od većinsko srpskog stanovništva na Kosovu, već samo od Beograda kako bi kompenzovao gubitke koje je pretrpeo tokom rata za vreme Miloševića. Ali, to nije sprovodivo - rekao je Kurti za agenciju APA, i istakao uverenje da će u naredne dve godine doći do konačnog dogovora sa Beogradom o punoj normalizaciji odnosa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da Srbi sa KiM ne traže mnogo, samo poštovanje Briselskog sporazuma. Ona je poručila i da je saglasna sa Boreljom da 21. novembar ne bi trebalo dočekati bez dogovora.

- Ne mogu naši evropski i partneri u SAD više da tolerišu jednostrano kršenje svih sporazuma koji su potpisani i nadam se da će svakako doći do dogovora. Srbi sa KiM traže da Priština krene u implementaciju Briselskog sporazuma, potpisanog 2013, koji garantuje EU, da se poštuju svi sporazumi koji se tiču tablica, a koji su potpisani ranije.

Koliko smo naporno radili na tome da izgradimo Srbiju, ovako kao što jesmo poslednjih godina, a onda vas Priština i Kurti vrate da rešavate neke stvari koje su već rešene. A svi računaju da će Srbija uvek biti fleksibilna i tolerantna preko svake mere. Ovde je reč i o vladavini prava i o tome da je kredibilitet EU doveden u pitanje, ako se ne implementira Briselski sporazum.

Foto Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da jednostranom odlukom o održavanju vanrednih izbora u četiri srpske opštine na severu KiM, koji se planiraju za 18. decembar, uoči velike slave Svetog Nikole, vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode pravno i institucionalno nasilje. Kako je rekao, to je još jedan dokaz da Priština nikada nije ni želela institucionalnu saradnju sa Srbima na KiM, već da su samo nastojali da sprovedu i zaokruže svoju velikoalbansku ideju i proteraju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

- Izbori za srpske opštine, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla i kao takvi osuđeni su na propast. Reč je o novom pokušaju Prištine da okupira sever KiM, a sve skrivajući se iza nekakvih izbornih procesa u trenutku kada svojim jednostranim i protivpravnim akcijama Kurti, Vljosa Osmani i njihovi posilni dodatno podižu tenzije na terenu.

Kurti i fon der Lajenova, Foto EPA

Prema Petkovićevim rečima, nikakvim ucenama i pretnjama Priština neće uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili prištinske institucije, jasno poručivši da je jedini put za povratak - formiranje ZSO i ukidanje protivpravnih i jednostranih odluka o tablicama.

I Srpska lista saopštila je da neće učestvovati na vanrednim izborima:

- Imajući u vidu odluku Prištine o održavanju vanrednih lokalnih izbora na severu KiM, želimo da obavestimo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima, kao ni građani koji podržavaju našu stranku, a kojih je više od 95 odsto na ovim prostorima.

Bizarni pokušaji da se zatru tragovi našeg naroda

SRPSKE GROBOVE "PRETVARAJU" U ALBANSKE

DA je namera Albanaca da zatru čak i tragove srpskog postojanja na Kosmetu pokazuje i to što je srpsko pravoslavno groblje u Vitini preimenovano na gugl-

-mapi u - albansko. Kako je izjavio sveštenik iz Vitine Branislav Denić, koji je prvi primetio ovaj apsurd, na pomenutom groblju, pored srpske osnovne škole, sahranjuju se samo Srbi, a na njemu se nalaze i ostaci hrama Svetog Nikole.

Foto Tviter

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da je ovo još jedno brutalno falsifikovanje i pokušaj Prištine da poništi tragove srpskog postojanja na KiM.

- Pokažite minimum poštovanja i ostavite srpske grobove i preminule da počivaju u miru - napisao je Petković na "Tviteru".

Srpsko pravoslavno groblje u Vitini je na gugl-mapama preimenovano u albansko (shqiptare). Na mapama se vidi natpis Varrezat Ortodokse Shqiptare, što u prevodu sa albanskog na srpski znači "Albansko pravoslavno groblje", objavio je Medija centar Čaglavica. D. Z.

* * * * * * * * *

MEĐUNARODNI EKSPERTI UŽURBANO TRAŽE MODEL KOJI BI OMOGUĆIO FORMIRANjE ZSO

PRIŠTINI PREDLAŽU NOVI ZAKON O UDRUŽIVANjU OPŠTINA

U OČIGLEDNOJ žurbi da zbog ukrajinsko-ruskog sukoba što pre zatvore kosovsko pitanje, ključni igrači na Zapadu intenzivirali su rad na pronalaženju modela za Zajednicu srpskih opština, koji bi zadovoljio i Beograd i Prištinu.

Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, tim međunarodnih pravnih stručnjaka predložio je da Priština donese potpuno novi zakon, koji se ne bi kosio sa kosovskim ustavom, a omogućio bi Srbima, ali i drugima da formiraju svoje asocijacije. Prema pisanju "Albanijan posta", ovaj predlog sročen je u dokument na devet stranica pod nazivom "Savetodavni koncept (beleška)".

Foto Tanjug

ZSO je zakonska obaveza Kosova iz Prvog briselskog sporazuma iz 2013. godine i stalni zahtev međunarodne zajednice, ali kako tvrdi premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti, ne može da bude osnovana na nacionalnoj osnovi, dok predsednica Vljosa Osmani tvrdi da ne može čak da bude ni kao nevladina organizacija.

Foto D. Milovanović

U "Savetodavnom konceptu", u kome autori u jednom delu čak i ismevaju izgovore kosovskog premijera i predsednice, predložen je model prema kome ZSO ne formira kosovska vlada, nego parlament. Ideja je da se donese novi zakon, koji trenutno ne postoji na Kosovu, kroz koji bi opštine mogle da formiraju zajednice za saradnju i međuopštinsku koordinaciju. Zakon bi važio za sve opštine podjednako, a ne samo za one sa srpskom većinom. Sve što bi bilo potrebno za osnivanje Zajednice bila bi volja opština da postanu njen deo. Zakon bi iskoristile i opštine sa srpskom većinom za formiranje ZSO. Isto bi mogle da koriste i druge opštine, jer žele da budu uključene u Asocijaciju.

Predloženi zakon, na izvestan način, izmiče jednonacionalnosti formiranja zajednice, što je jedna od glavnih primedaba Ustavnog suda, jer se u principu ne utvrđuje za jednu nacionalnu pripadnost, već za sve opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja