"NAS PRITISKAJU DA IDEMO NA NEKE DRUGE SPORAZUME" Brnabić: Pitala sam ih "Kako ćete" (VIDEO)

Novosti online

03. 11. 2022. u 14:23

NE mogu više da nađem snage u sebi da budem entuzijastična, kada je prošlo skoro 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, prvog sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, na kojem stoji potpis EU - kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

НАС ПРИТИСКАЈУ ДА ИДЕМО НА НЕКЕ ДРУГЕ СПОРАЗУМЕ Брнабић: Питала сам их Како ћете (ВИДЕО)

Foto: Vlada Srbije

- On nije implementiran, njega ne poštuje Priština. ZSO još ne postoji, oni tolerišu. Mi smo svoje obaveze ispunili. O tome sam danas pričala. Nas pritiskaju da idemo na neke druge sporazume, finalni, kako god oni te sporazume nazivali - rekla je premijerka.

Kako je navela, pitala ih je danas "Kako ćete"?

- Radi se tu i o kredibilitetu EU kao partnera, rekla sam im da je tu i njihov potpis. Ne znam kako mislite da potpisujemo neke druge sporazume, kada ne možete da garantujete implementaciju prvog sporazuma - kazala je.


"Sporazumi važni, ne derogiraju dogovore Beograda i Prištine"

Brnabićeva je izjavila da su sporazumi koje su lideri Zapadnog Balkana danas potpisali na Samitu Berlinskog procesa važni pre svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju, ističući da ti dokumenti ni na koji način ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

U Berlinu su danas potpisani sporazumi o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

- To su važni sporazumi, pre svega za mlade u regionu, o priznavanju akademskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija, koji se sada odnosi na tri profesije - lekare, stomatologe i arhitekte, kao i o priznanju ličnih karata - rekla je Brnabićeva.

Poručila je da je za Beograd bilo važno da pokaže da je uvek za regionalnu saradnju, da je u interesu Srbije i građana da region bude bolje povezan, da bude bezbedniji, stabilniji, da imamo garantovan mir i stabilnost, da možemo da napredujemo.

Ukazala je da ovakvi sporazumi za Srbiju nisu nešto preterano novo, zato što je već urađeno i to u većem obimu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Brnabićeva je poručila da je posebno važno da ovi sporazumi ne derogiraju ono što smo dogovorili ili dogovaramo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- To je bilo dosta teško ispregovarati, ali uspeli smo. To nema nikakav uticaj na ono što smo dogovorili o ličnim kartama, što zadržava državnost Srbije na KiM i olakšava život Srbima na KIM. To je važno - rekla je Brnabićeva.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)