I DRONOVI U FUNKCIJI PRITISAKA NA SRBIJU: Posle političkih pritisaka, Zapad prelazi na vojne metode - sa dva cilja

D. MILINKOVIĆ/R. DRAGOVIĆ

03. 11. 2022. u 07:20

NAKON stezanja obruča oko naše zemlje na političkom i ekonomskom planu, sada je očigledo na dnevni red došlo pojačavanje pritisaka na Srbiju na bezbednosnom "frontu".

И ДРОНОВИ У ФУНКЦИЈИ ПРИТИСАКА НА СРБИЈУ: После политичких притисака, Запад прелази на војне методе - са два циља

Foto G. Šljivić

I to sve sa ciljem da Beograd napravi zaokret i po diktatu Zapada reši kosovsko pitanje i uvede sankcije Rusiji.

To potvrđuju i poslednji incidenti sa sumnjivim bespilotnim letelicama koje su u utorak, ali i prethodnih dana, uočene na području iznad Merdara i u okolini Raške, a nakon što su tenzije na severu Kosova ponovo dovedene do tačke pucanja zbog odluke premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija u vezi sa preregistracijom automobila sa srpskim oznakama.

O ozbiljnosti situacije u vezi sa naletima dronova svedoči i činjenica da je baš u trenutku nadletanja u garnizonu Raška boravio novi ministar odbrane Miloš Vučević, koji je došao da i lično proveri borbenu gotovost oružanih snaga na vežbi "Manevri 2022".

Vojska Srbije je dobila naređenje da u određenom stepenu podigne svoju borbenu gotovost, kao vid odgovora na složene bezbednosne prilike. Predsednik Aleksandar Vučić izdao je i jasnu naredbu da Vojska kao odgovor na "vršljanje" po srpskom nebu podigne nekoliko "migova 29". Prema našim saznanjima, cilj ove vazduhoplovne akcije bio je izviđanje terena i utvrđivanje eventualnog kretanja sumnjivih bespilotnih letelica.

Predsednik Vučić naredio podizanje borbene gotovosti, Foto Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su "migovi" podignuti nakon što su bespilotne letelice snimale aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti. Objasnila je da je nalog dao predsednik Vučić kao vrhovni komandant i da je taj nalog sada trajan.

- Ako se ovakve stvari budu ponavljale mi ćemo da srušimo te letelice, što bi uradila svaka zemlja. Letelice su snimale dve kasarne u Kopnenoj zoni bezbednosti. Ovde je reč o bezbednosti Srba na KiM, jer verujem da ima mnogo stranih faktora koji žele da znaju kakvi su naši planovi u vezi sa obezbeđivanjem našeg naroda u pokrajini. Mi ćemo se kao i do sada truditi da čuvamo mir i bezbednost i da pozitivno utičemo na bezbednost.

Predsednica Vlade dodala je i da je to u ovom trenutku izuzetno teško, jer ima ljudi koji ne razmišljaju racionalno i koji će upotrebiti sve što se može upotrebiti da dalje destabilizuju situaciju i da jednostranim potezima ugroze bezbednost ne samo kod nas nego i šire na prostoru Balkana.

Foto Tanjug

I ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je juče da je više bespilotnih letelica nadletalo liniju administrativnog prelaza Srbije i KiM, ali da je bilo i povremenih ulaza na teritoriju centralne Srbije. On nije mogao da kaže čiji su dronovi, ali su dolazile sa teritorije pokrajine. Ukoliko se opet uoče letelice, one će biti eliminisane ili stavljene pod kontrolu VS.

- Prethodnih nekoliko dana naša vojska uočava bespilotne letelice koje se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije i KiM, sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije u pokušaju da osmatraju položaja jedinica naše Vojske i određenih kasarni - rekao je Vučević, precizirajući da su uočene letelice u pravcu kretanja iznad Topličkog i Nišavskog okruga.

Vučević je poslao jasnu poruku da će Srbija štititi svoje nebo i da Vojska Srbije ima kapacitet i sposobnost da odgovori na svaki zadatak. Ukazao je da postoje procedure kako se postupa u tim situacijama i naveo da VS može i avionskim mitraljezima, topovima i drugim sredstvima naprednije generacije da odgovori na te izazove. On je još jednom pozvao sve, pre svega zemlje Kvinte, da vrate Prištinu za pregovarački sto i da prestane ta politika jednostranih odluka i podizanja konstantnih tenzija.

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj izjavio je juče da bespilotne letelice koje su primećene nad područjem Raške nisu došle sa teritorije tzv. Kosova, i optužio Beograd da to koristi kao "izgovor za povećanje broja trupa srpske vojske oko granice sa Kosovom i sredstvo za širenje panike među građanima".

Međutim, sagovornici "Novosti" ukazuju da poslednja dešavanja na KiM i potezi koje vuče Priština bacaju ozbiljnu sumnju na istinitost Mehajevih tvrdnji. Podsećaju da Albanci konstantno povećavaju budžet za tzv. Kosovske bezbednosne snage (KBS), koje bi prema njihovim planovima, a mimo Rezolucije 1244 SB UN, trebalo da prerastu u vojsku lažne države.

Sam Mehaj je nedavno priznao da će veliki deo budžeta KBS biti izdvojen za nabavku bespilotnih letelica i sisteme za nadzor, snimanje i osmatranje. Da Priština ne namerava da prestane da "zvecka oružjem" po mnogima pokazuje i to što je budžet KBS za narednu godinu povećan za 20 odsto i iznosiće 123 miliona evra. Najveći deo otići će na nabavku naoružanja i dronova.

Naši sagovornici takođe ukazuju i da Vojska Srbije ima dobru saradnju i komunikaciju sa Kforom i da je malo verovatno da su bespilotne letelice koje su došle sa Kosova njihove.

Ne isključuju, međutim, mogućnost da su dronovi uzleteli iz baza na Kosovu mimo sistem Kfora, poput američkog "Bondstila". Pogotovo imajući u vidu ranije najave iz Prištine da će upravo od SAD kupiti bespilotne letelice.

Za Zlatomira Grujića, predsednika Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije, nema dileme da su dronovi koji su uočeni uz administrativnu liniju i nad teritorijom centralne Srbije u sklopu intenziviranja pritisaka na našu zemlju:

- Bilo je i očekivano da će doći do eskalacije situacije, i to baš u pravcu izviđanja i osmatranja naše teritorije i oružanih snaga. Ovo se ne dešava slučajno i dolazi od onih koji žele da potpire novo krizno žarište. Sve je u sklopu operacija sa ciljem narušavanja naše bezbednosti, izazivanja straha i nesigurnosti kod građana. Naš sistem je osposobljen i spreman da interveniše u takvim situacijama. Svaka država ima legitimno pravo da zaštiti svoju teritoriju i nebo.

KFOR: NEMA DOKAZA O PRELETANjU

KFOR nema dokaza o preletanju dronova sa područja Kosova na teritoriju centralne Srbije i duž Kopnene zone bezbednosti. To je juče poručio portparol međunarodne vojne misije, pukovnik Karmelo Vitale za KiM radio na srpskom iz Čaglavice kod Gračanice.

* * * * * * * * * *

NEUTRALISAN DRON KOJI JE POKUŠAVAO DA SNIMI OBJEKTE I LOCIRA NAŠE JEDINICE

LETELICA IŠLA IZ PRAVCA JARINjA, OBORENA U REJONU RAŠKE

JEDINICE Vojske Srbije juče po podne, a nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale su komercijalni dron koji se kretao iz pravca Jarinje-Rudnica ka Raški.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, dron je oboren elektronskim ometanjem, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

Ministar odbrane Miloš Vučević je rekao da je VS zaštitila nebo nad Srbijom i pokazala ispravnost pravovremenog reagovanja državnog vrha:

- Čestitam pripadnicima Vojske Srbije na akciji i preciznosti, na odlučnosti da štite nebo. Nebo nad našom zemljom je bezbedno - rekao je ministar.

Ilustracija Foto shutterstock

Vučević je naveo da je jasno odakle dolazi dron na osnovu pravca kojim se kretao, a da će istraga utvrditi ko bi mogao da bude upravljač.

- Videćemo, naravno, ko bi mogao da bude i proizvođač. Vojska Srbije je ovaj dron oborila korišćenjem elektronskih uređaja. Nisu korišćeni topovi, već najsavremeniji uređaji.

Ovo pokazuje da se ne šalimo, da nikom ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu. Srbija je uvek za dijalog i kompromise, ali više nije džak za udaranje.

On je dodao da je stavljanje u pripravnost Vojske Srbije pre dva dana izazvalo uznemirenje i ljutnju kod onih koji su se osetili prozvanim.

- Mi nismo slali našu vojsku nigde, niti smo uznemiravali bilo koga. Nemojte nas potcenjivati, budite partneri sa Srbijom, poslušajte ono što predsednik Vučić jasno i glasno kaže - vratimo se za pregovarački sto.

Šef resora odbrane je istakao da dronovi svakako nisu išli u snimanje i izviđanje lepih krajolika Raškog okruga, već se "vrzmaju i kreću iznad vojnih objekata i pokušavaju da lociraju naše jedinice koje vrše redovne zadatke".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna