SEDAM KLJUČNIH TAČAKA VUČIĆEVOG OBRAĆANJA: Borićemo se svom snagom

Novosti online

08. 10. 2022. u 12:10

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji i poručio da tzv. Kosovo ne može u UN, Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, a pritisci na našu zemlju će se povećavati. Vučić je najavio rast plata i penzija, te govorio o energetskoj krizi, ali i o ekonomiji i drugim važnim temama.

СЕДАМ КЉУЧНИХ ТАЧАКА ВУЧИЋЕВОГ ОБРАЋАЊА: Борићемо се свом снагом

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Predsednik je govor podelio u sedam tačaka:

  • Kosovo i Metohija: Borićemo se svom snagom, politički i pravno, da čuvamo svoju zemlju i granice, da čuvamo i štitimo naš teritorijalni integritet u skladu sa međunarodnim javnim pravom. Nastavićemo da pružamo podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji u političkom, humanitarnom, ekonomskom i svakom drugom smislu.
  • Energetska stabilnost: U narednih 6 godina, uložićemo najmanje 12 milijardi u infrastrukturu, čime dodatno pojačavamo plan „Srbija 2020-2025“, jer energija predstavlja krvotok svakog sistema.  Krenućemo u diverzifikaciju izvora nafte i naftovoda, a radimo i na novim skladištima. Što se gasa tiče, sada imamo najveće rezerve u istoriji. Kada je u pitanju električna energija, Srbija je i dalje zemlja sa najnižom cenom, a sa brojnim partnerima razgovaramo i o novim investicijama u ovoj oblasti.
  • Finansijska stabilnost: Srbija je u ovom trenutku više nego likvidna, jer imamo dovoljno novca na računu i nemamo problema sa tokovima gotovine i očekujem da ćemo uspeti da obezbedimo punu sigurnost i po pitanju kursa i po pitanju solventnosti.
  • Životne namirnice: Srbija ima dovoljno zaliha, tako da građani Srbije ne treba da brinu, a država se stara da dodatno poveća količine zaliha brojnih namirnica, kako bismo što lakše prebrodili predstojeći težak period.
  • Životni standard građana: Od 1. novembra ćemo krenuti sa povećanjem penzija za 9%, a sledi i povećanje od 12,1% od 1. januara. Građani mogu da očekuju i rast plata, kao i minimalne zarade.
  • Nastavak investicionih ciklusa: Zaključno sa septembrom ove godine, Srbija uspela je da privuče 3 milijarde i 11 miliona direktnih stranih investicija, što je rekord u istoriji naše zemlje, pri čemu nismo odustali ni od jedne investicije i projekta.
  • Odnos prema EU, politika zemlje: Srbija će nastaviti dalje da radi na reformama, vladavini prava, investicijama i usklađivanju viznih režima sa EU. U politici ćemo se rukovoditi interesima Srbije i to radimo zbog poštovanja međunarodnog javnog prava i zbog poštovanja sebe.

BONUS VIDEO: Ovako je Vučić "oduvao" hrvatske novinare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (37)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna