VUČIĆU PRVO PITANJE - KAD UVODITE SANKCIJE RUSIJI: U Pragu danas počinje Samit o formiranju Evropske političke zajednice

G. Č. - M. St.

06. 10. 2022. u 07:00

JEDINSTVENI stav po pitanju Rusije, odnosno politička distanca prema njoj, u okviru kojih se očekuju snažni pritisci na Srbiju da se opredeli po evropskoj volji, suština je samita u Pragu koji počinje danas, dok će se formalno, raspravljati o formiranju Evropske političke zajednice.

ВУЧИЋУ ПРВО ПИТАЊЕ - КАД УВОДИТЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: У Прагу данас почиње Самит о формирању Европске политичке заједнице

Fon der Lajenova, Makron i Mišel, Foto AP

Na dnevnom redu praških susreta naći će se i "mir, energetika, klimatska pitanja i ekonomska situacija".

U trenutku kada se uzdiže antiruski blok, predsednik Srbije na samit dolazi sa teškim zadatkom, da odbrani poziciju Srbije pred liderima zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, što izričito zahtevaju i od Beograda. Novi dvojac Britanija-Francuska, iskoristiće ove susrete, kako za formiranje ovog bloka, tako i za jačanje svoje uloge i preuzimanje inicijative u odnosu na Vašington i Brisel. S druge strane, smatraju naši sagovornici, pitanje je da li će, ukoliko se Srbija odluči da se priključi Evropskoj političkoj zajednici, moći bez uvođenja sankcija, jer će jedan od preduslova, najverovatnije, biti geopolitičko usklađivanje sa EU o Rusiji.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će predsednik Srbije biti "sam protiv njih 40" i da očekuje da će se na samitu postavljati pitanje da li su stavovi Srbije u skladu sa evropskim vrednostima.

- U Pragu će sigurno biti pod brutalnim napadom i baražnom paljbom, biće izložen pitanjima - zašto nismo uveli sankcije, zašto smo jedini, kakva je naša spoljna politika. Koristiće sve za brutalne napade na Srbiju, ali, srećom, Vučić uživa veliko poštovanje evropskih lidera.

Premijerka je podsetila da joj je u Japanu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da razume da je teško, ali da moli da predsednik Vučić bude u Pragu jer niko tako dobro ne brani i ne obrazlaže poziciju Srbije:

- Mišel je naglasio da žele da se evropski put Srbije nastavi, ali da je za njih važno da Vučić bude na Samitu i obrazloži spoljnu politiku jer je to nešto što svi prate.

Predsednikovo izlaganje je značajno jer je onda prijateljima Srbije u EU lakše da brane poziciju Srbije. Ne bila mu u koži, nekada se osećate kao crna ovca. Treba mnogo mentalne posvećenosti i energije da branite pozicije Srbije.

Kako prenose diplomatski izvori, na prvom sastanku u Pragu neće zvanično biti pokrenuto pitanje neprihvatanja Srbije da uvede sankcije Rusiji i biće isporučen zahtev da to učini, ali se očekuje da budu poslate poruke "o potrebi prihvatanja sankcija i da Beograd objasni zašto to ne čini".

Slobodan Zečević, naučni saradnik u Institutu za evropske studije, smatra da je interes Srbije pridruživanje takvoj organizaciji kako ne bi bila izolovana, ali se postavlja pitanje šta će biti ako se kao uslov postavi pitanje uvođenja sankcija Moskvi.

- Možda to neće biti uslov, jer bi odmah eleminisali Tursku, što im nije interes, ali u svakom slučaju vrlo je delikatna naša pozicija na međunarodnoj sceni - objašnjava Zečević.

Foto AP

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković objašnjava da praški susreti mogu da utiču na politiku srpske vlade, ukoliko ona izabere potpunu integraciju u takozvani zapadni svet:

- U meri u kojoj je Srbija spremna da prihvati tu logiku uvođenja sankcija prema Rusiji u toj meri će i taj sastanak uticati na buduću politiku Srbije, odnosno na formiranje vlade, njen sastav i na njeno funkcionisanje. Srbija, ukoliko prihvati članstvo u Evropskoj političkoj zajednici, u skorije vreme moraće da uvede sankcije Rusiji.

Prema ranijim najavama, u Prag stižu inicijator Makron, ali i nemački kancelar Olaf Šolc, nova britanska premijerka Liz Tras. Pozvano je 27 zemalja članica EU, ali i Velika Britanija, Ukrajina, Turska, Albanija, Severna Makedonija, BiH, Crna Gora, Srbija, tzv. Kosovo, Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Švajcarska, Lihtenštajn, Island i Norveška.

PLANIRAN SASTANAK SA URSULOM

NA kraju dana je ostavljen prostor za bilateralne sastanke, a kako je ocenio predsednik Vučić, ovaj skup će biti i prilika da se čuju raznovrsni predlozi, jer će na jednom mestu biti predstavnici iz različitih delova Evrope ali i šire, te najavio da će se u Pragu sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kao i sa Makronom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (64)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba