VUČIĆ U BUDIMPEŠTI NA TRILATERALNOM SAMITU: Predsednik Srbije sastao se Orbanom i Nehamerom (FOTO)

Novosti onlajn

03. 10. 2022. u 10:16

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Budimpešti, gde će učestvovati na trilateralnom samitu Mađarske, Srbije i Austrije.

ВУЧИЋ У БУДИМПЕШТИ НА ТРИЛАТЕРАЛНОМ САМИТУ: Председник Србије састао се Орбаном и Нехамером (ФОТО)

Foto: Instagram

Vučić se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom. 

Fotografiju sastanka predsednik je objavio na Instagramu. 

Foto: Instagram

Vučić, Orban i Nehamer će, nakon zvaničnog sastanka, učestvovati u panel diskusiji i zatim će se obratiti na konferenciji za medije. Na samitu će razgovarati o unapređenju saradnje tri zemlje.

Predsednik Vučić ranije je najavio da će na samitu u Budimpešti razgovarati sa Orbanom i Nehamerom o migrantskoj politici, a Nehamer da će sa mađarskim kolegom i predsednikom Srbije razgovarati i o zajedničkoj akciji protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja.

- Naše države to ne čine samo za nas, već radimo to zbog borbe protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, kao i u cilju smanjenja pritiska na granicama - rekao je Nehamer.

Vučić i austrijski kancelar razgovarali su nedavno u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, a jedna od tema je bila i ilegalna migracija, kako je izjavio posle sastanka Nehamer, pošto se Austrija suočava sa drastičnim rastom broja tražilaca azila iz zemalja kao što su Indija i Tunis, koji dolaze balkanskom rutom.

Nehamer je rekao da je u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima Srbija važan partner.

Orban i Nehamer su letos na zajedničkoj konferenciji za medije poručili da žele da pomognu Srbiji u zaštiti njenih južnih granica od ilegalne migracije.

- Mi smo vaši kapetani na mađarsko-srpskoj granici, jer ako je ne štitimo, doći će stotine hiljade migranata kod vas. Mi bismo voleli da ne moramo to da radimo i da Srbija može sama da štititi svoju južnu granicu. U interesu svih je da Srbija što je moguće bolje može da štiti svoju južnu granicu - kazao je Orban.

Takođe, najavio je organizovanje konferencije sa Srbijom s ciljem bolje zaštite južnih srpskih granica od ilegalne migracije.

Kako je rekao Orban, cilj tog skupa je bio da se pomogne Srbiji u boljoj kontroli južne granice, kao i da će o predlozima obavestiti i Brisel.

Austrija je već mesecima suočena sa dramatičnim rastom broja tražilaca azila, koji je za osam meseci ove godine dostigao broj od 57.000.

 

BONUS VIDEO: 

Junak spasao Skoplje od novih žrtava: Ko je bio Maksim koji je prvi podvižnik Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (102)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve