VUČIĆ ODLIKOVAO ORBANA: Hvala na nedvosmislenoj podršci po svim važnim pitanjima (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

16. 09. 2022. u 10:04

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО ОРБАНА: Хвала на недвосмисленој подршци по свим важним питањима (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić uručio orden Orbanu

Vučić je, nakon sastanka sa mađarskim premijerom, Viktoru Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje. 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Obraćanje Vučića

Vučić je istakao kako mu je čast što je bio u prilici da odlikuje Orbana. 

- Ovo je najviši orden koji predsednik Srbije dodeljuje. Dodeljujemo ga velikom prijatelju srpskog naroda. Zahvalni smo vama lično na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pružate Srbiji. Budite uvereni da naši građani istinski cene takve prijatelje i komšije - rekao je Vučić. 

- Hvala vam što uvek imate dobrobit Srbije u vidu. Rezultati dosadašnjih zajedničkih zalaganja su impresivni, ali nas i obavezuju da nastavimo dalje - rekao je predsednik Srbije. 

Zahvalio se lično Orbanu i Pastoru na velikom poslu na približavanju dva naroda - Mađarske i Srbije. 

- Hvala vam što ste u mesecima kada svi gledaju sebe pomogli Srbiji da prebrodi mesece zime. Nadamo se da će ovaj orden uvek biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje, a nismo imali veće prijatelje od Janjoša Hunjadija do Korvina, od vas, poštovani gospodine Orban - rekao je Vučić. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Obraćanje Orbana

- Čast mi je što sam imao priliku da preuzmem od vas Orden Republike Srbije. Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi. Meni je ovo ohrabrenje i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio nego za ono što ću tek učiniti. 

U Mađarskoj postoji titula "najveći Mađar", rekao je Orban. 

- Ovu titulu je dobio Ištvan Sečenji. On je napisao pismo Milošu Obrenoviću - rekao je Orban i pročitao deo tog pisma. 

"Interesi Srbije i Mađarske su toliko tesno povezani i isprepletani, da mi moramo biti prijatelji". 

- Kada radim u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva, radim na staroj mađarskoj spoznaji. Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji. Taj istorijski nalog nam je olakšan time što Srbija ima takvog rukovodioca da sa njime možemo negovati i lično prijateljstvo - rekao je mađarski premijer. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Orban se zahvalio Vučiću što mu je ukazao čast svojim prijateljstvom. 

- Naše prijateljstvo je samo na jedan način okrnjeno - a to je vaterpolo. Tu ne možemo pomoći, tu može postojati samo jedan pobednik i tu moramo da se borimo jedni protiv drugih - našalio se Orban. 

- Mi zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope. To je odgovornost i Srbije i Mađarske. Mađarski vitezovi su najveći uspeh ostvarili kod Beograda zajednički braneći vrata Evrope. Zajednička nam je odgovornost - istakao je Orban i naglasio kako nas veže istorija i vekovno prijateljstvo. 

Za zadatke koji nam predstoje moramo imati mnogo snage i mi i vi, neka Bog bude sa nama - zaključio je Orban. 

Pitanja novinara 

Politika sankcija EU

- Ako je reč o sankcijama, niko od nas nije u lakoj situaciji. O njima se odlučuje na mestima koja su bezbedna i daleko od zemlje kojoj se sankcije uvode. Lako je da se kroji sankciona politika iz Berlina, Pariza, Madrida Brisela. Ko je bliži zemlji pod sankcijama ona više i trpe. Ko je bliži sankcijama uvek bliže i trpi. I razumljiv je stav Mađarske koji radikalno odstupa od briselskog. Razlika između dva stava je otprilike 2000 kilometara. Mi smo učili da sankcije uvodi jači protiv slabijeg. Ali kada pogledam energetske sankcije, vidim da smo mi Evropljani energetski patuljci i uvodimo sankcije protiv energetskog džina. To je sasvim neuobičajena pojava u istoriji i ne može doneti ništa dobro. Ove sankcije prete da će veliki deo našeg uspeha iz prethodnih 10 godina progutati. Cene energenata su otišle do neba - naglasio je mađarski premijer govoreći o sankcionoj politici EU i odgovarajući na pitanja novinara. 

Sakcije koje su izmislili zapadnjaci nisu u službi sankcije i predstavljaju veliku opasnost za nas, navodi mađarski premijer. 

Ako bi se sankcije ukinule, situacija bi se odmah poboljšala, kaže Orban navodeći da bi se sve jednim potezom moglo promeniti. 

Evropa uvodi sankcije koje su nama bolnije od onih koje se njima uvode. 

- Želeli bismo da se sankciona politika u Briselu promeni i da se stavi na razumnije temelje - zaključio je Orban. 

- Mi smo u malo težoj poziciji u odnosu na Mađarsku - rekao je Vučić. 

- On je uspeo da se izbori da prima rusku naftu, i to isto za Slovačku i Češku. Mi kao treća zemlja nećemo biti u mogućnosti da uvozimo rusku naftu, i po tom pitanju smo u problemu. Mi danas imamo važne razgovore i znamo da je narednih šest meseci ključno za opstanak naših nacija i dogovorili smo se da zajednički radimo na svemu i da sve akcije ubrzamo i po tri puta. Mi možemo da se oslonimo na Mađarsku i Mađarska na nas. 

- Mi se nismo priključili nijednom od 36 paketa sankcija Ruskoj Federaciji. Naša situacija je teža i ja sam Orbanu ukazao na činjenicu sa kakvim se problemima suočavamo i po pitanju našeg teritorijalnog integriteta. 

Vučić je naglasio da je naša trgovinska razmena viša nego ikada i da je Mađarska sada nama 4. po redu trgovinski partner. 

Osuda Evropskog parlamenta

Potez Evropskog parlamenta da osudi Mađarsku zbog navodnog potkopavanja evropskih vrednosti mađarski premijer Viktor Orban okarakterisao je kao vic i levičarski pamflet.

Orban je, zamoljen da prokomentariše jučerašnje usvajanje odluke Evropskog parlamenta o osudi Mađarske zbog namernih i sistematskih napora mađarske vlade da potkopa evropske vrednosti, kao i zahtev za rezultatima u procesu koji se vodi protiv Budimpešte, rekao da smatra kao šalu i nešto što je u domenu vica.

- Mi se tome više ne smejemo, jer je dosadio taj vic. To Evropski parlament čini već dva-tri puta usvajajući odluke kojima se osuđuje Mađarska. Nekada smo mislili da ima značaja, ali vidimo da je vic - rekao je on.

Orban je istakao da je evropska levica zaposela Evropski parlament, i da postoji levičarska većina, a da mađarski saveznik Evropska narodna partija (EPP) sve više klizi ulevo.

Desnica je, dodaje, uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju.

- Odnosi pri glasanju pokazuju to. Stranke desnice glasale su u korist Mađarske, a levica protiv. To je partijski napad, i nije prvi. Nivo usvojenog dokumenta možemo nazvati pamfletom - rekao je Orban.

Ukazao je da Srbi znaju šta znači negativno mišljenje o jednoj zemlji, i da se to događa Mađarskoj.

- Prosto su izgubili reči pa sada izmišljaju nove pojmove. Još malo pa će negativni atributi koji se koriste za Mađarsku nestati, pa će izmisliti nove - naglasio je on.

Orban je ukazao da se u Mađarskoj održavaju izbori na kojima građani daju glasove, i na osnovu tih glasova se formira vlada.

- Kada se formira vlada desne orijentacije, onda se to ne dopada levici, pa organizuje napade. Tom odlukom su zabavljali sami sebe, i nas to ne zanima - poručio je šef mađarske vlade.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Vučić se nadovezao na Orbanove reči, dodajući da i o nama pišu iste stvari, i "danas-sutra" su opet ovde da i nama drže predavanja i pridike, što će, pretpostavlja, nastaviti da rade.

- I to posebno oni koji imaju 0,7 odsto glasova u svojim zemljama. To su sve specijalci da mi objasne kakva je situacija u mojoj zemlji, u kojoj ja dobijam 60 odsto glasova. Jer, oni sa 0,7 odsto glasova to, ipak, bolje znaju. Čak sam i preterao, taj stručnjak što nam dolazi nema više 0,7 odsto, ima između 0,5 i 0,6 odsto, još sam ga i počastio... da nam drži predavanja svaki dan - rekao je Vučić.

- Ja sam ukazao na licemerje i narativ oko teritorijalnog integriteta. Kako je lako štititi integritet Ukrajine, što je u redu, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i u skadu sa važećim rezolucijama, a kako je lako zaboraviti da postoji važeća povelja Ujedinjenih nacija u slučaju Srbije i da postoji važeća Rezolucija 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu. Ukazao sam mu na težinu pozicije u kojoj se nalazi Srbija, govorio o tome zašto imamo problema sa popularnošću Evropske unije. Ja sam se zahvalio Orbanu na podršci za naš evropski put. Srbija jeste i želi da bude na evropskom putu, ali Srbija ima i svoje nacionalne i državne interese od kojih ne može i neće da odstupi bez obzira na to kako neko sa 0,5 ili 0,6 glasova u svojoj zemlji misli ili makar takvi mislili drugačije o poziciji Srbije i budućnosti Srbije - rekao je Vučić. 

- Pred nama je još mnogo posla, pridružiće nam se na ručku Ana, Dodik, Mali, Sijarto, razgovaraćemo o svim važnim temama, posebno o tome kako da prođemo kroz jesen i zimu, rekao je Vučić. 

- Mađarska uvek može da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na svoje mađarske prijatelje. Ovo je vaša druga kuća i uvek ste ovde dobrodošli - zaključio je predsednik. 

Sastanak Orbana i Vučića 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Dobro došao, dragi prijatelju @orbanviktor! Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na međusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnje - napisao je Vučić na Tviteru. 

Orban stigao u Srbiju

Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je jutros u Beograd, gde ga je na aerodromu dočekao ministar finansija Siniša Mali.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Sastanak u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije i Orbana bi, kako je planirano, trebalo da počne u 9.30 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (108)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina