PREMIJERKA ANA BRNABIĆ: "Pritisak koji Srbija danas trpi direktno srazmeran stepenu licemerja velikih sila koje nas pritiskaju"

Tanjug

02. 10. 2022. u 12:33

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić kazala je danas da je pritisak koji Srbija trpi direktno srazmeran stepenu licemerja velikih sila koje nas pritiskaju.

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ: Притисак који Србија данас трпи директно сразмеран степену лицемерја великих сила које нас притискају

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Brnabić je, prilikom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, kazala da su izazovi sa kojima se Srbija danas suočava strahoviti.

- Povelja UN i principi međunarodnog prava čuvali su mir u svetu. NJihovo gaženje u slučaju Srbije, to je tada bilo jasno svima koji su želeli to da vide, otvorilo je Pandorinu kutiju, a selektivno tumačenje principa međunarodnog prava dovelo je svet tamo gde smo danas - rekla je Brnabić.

Navela je da se Srbija ne stidi da politiku privrženu principima slobode iskaže svuda u svetu i istakla da je dokaz za to i govor predsednika Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Premijerka je ocenila da su UN formirane da posle dva svetska rata spreče treći i spasu čovečanstvo od patnji koje donose ratovi, a posebno onih koje bi doneo Treći svetski rat

Ona je kazala da su u slucaju Srbije, prvi put nakon Drugog svetskog rata i formiranja UN čiji je Srbija jedan od osnivača, brutalno i bezobzirno pogaženi osnovni principi UN i međunarodnog prava.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže za neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

- Neselektivno znači da je teritorijalni integtitet međunarodno priznatih država nepovrediv i tačka - rekla je Brnabić.

Dodala je da on ne može biti povrediv u slucaju jedne zemlje a nepovrediv u slucaju druge.

Obeležavanju Dana sećanja i polaganju venaca na spomenik u Jajincima prisustvovali su i ministri Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Darija Kisić, Novica Tončev, potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, oficiri Vojske Srbije, vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, izaslanik patrijarha Srpske pravoslavne crkve, preživeli logoraši, predstavnici diplomatskog kora i porodica žrtava.

BONUS VIDEO: SEĆANJE - Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

UTEHA ZA PIKSIJA: Ćerka selektora posle utakmice objavila dirljivu sliku