PREMIJERKA SE OBRATILA IZ TOKIJA: Pokazali smo da Srbija prijatelje poput Abea ne zaboravlja (VIDEO)

Novosti onlajn

27. 09. 2022. u 15:14

Premijerka Srbije Ana Brnabić, nakon državne sahrane bivšeg japanskog premijera Šinza Abea u Tokiju i večere sa japanskim privrednicima čije kompanije posluju u Srbiji, dala je izjavu za medije.

ПРЕМИЈЕРКА СЕ ОБРАТИЛА ИЗ ТОКИЈА: Показали смо да Србија пријатеље попут Абеа не заборавља (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub

- Danas je čudan dan, dan kada treba da slavimo prijateljstvo Srbije i Japana, zato što danas pada 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Japana. Na današnji dan 1882. godine kralj Milan je japanskom kralju uputio prvo pismo i ovaj dan se računa za početak naših diplomatskih odnosa. To je dan za radost u tom smilu, ali tužan dan kada je bila zvanična sahrana bivšeg premijera Šinza Abea - naglasila je premijerka. 

Premijerka je istakla posle da Srbija ne zaboravlja svoje prijatelje:

- Zato sam danas kao visoki zvaničnik prisustvovala državnoj sahrani. Abe je 2018. godine došao u Srbiju sa grupom privrednika i od tada se broj investitora iz Japana u našoj zemlji povećao. Mi naše prijatelje ne zaboravljamo, a Abe je to svakako bio - rekla je ona. 

Premijerka je rekla i da je dobila poziv da poseti Singapur. 

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea u Tokiju. Ceremonija u areni Nipon Budokan u Tokiju počela je oko 14 sati po lokalnom vremenu, kada je urna sa Abeovim posmrtnim ostacima uneta u salu.

Nakon toga je, po lokalnom vremenu u Tokiju, priredila večeru za japanske privrednike čije kompanije posluju u Srbiji. 

Večeri su prisustvovali predsednik "Toyo Tire Corporation" Takaši Šimizu, predsednik "Yazaki Corporation" Riku Jazaki, te predsednik Upravnog odbora "Japan Tobako" Mucuo Ivai.

- Radujemo se što u Srbiji raste broj japanskih investitora, posebno u poslednje tri godine. Japanski investitori su jedni od najkonzervativnijih, ali kada jednom dođu u neku zemlju, i drugi ih prate - izjavila je ona tom prilikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost