PRETE DA ĆE DA NAS ISELE: Ispovest porodice Mitrović čijeg su sina Albanci izboli nožem - Pokušali su da nam kidnapuju kćerku

D. Zečević

23. 09. 2022. u 14:06

OSIM što smo zabrinuti za sina Nemanju (19) koji se još oporavlja od povreda, brinemo i za bezbednost svih nas, jer otac mladića koji je nedavno nožem ranio našeg sina ide po selu i zastrašuje svedoke. Preti nam da će, ukoliko ne povučemo tužbu, da nas iseli.

ПРЕТЕ ДА ЋЕ ДА НАС ИСЕЛЕ: Исповест породице Митровић чијег су сина Албанци изболи ножем - Покушали су да нам киднапују кћерку

Foto: D. Z.

Ovim rečima Milena Mitrović (36), majka nedavno napadnutog srpskog mladića iz Babinog Mosta u opštini Obilić, opisuje situaciju u kojoj se nalazi njena porodica, a zbog pretnji kojima su izloženi ispred kuće Mitrovića neprestano dežura kosovska policija.

- Nije nimalo prijatno kada se nalazite u ovakvim okolnostima. Policija nas prati čak i kada idemo na njivu - dodaje zabrinuto ova žena, majka još troje dece, Milice (17), Stefana (14) i Vuka (13). Zabrinuta najviše zbog dece, podseća da se napad na njenog najstarijeg sina desio 12. septembra, kada su ga ispred kafića napala dva mlada Albanca, a jedan od njih ranio nožem, kao i supruga Sašu, koji je pritekao u pomoć sinu.

- Nemanja je još pod stresom i trenutno je u Mitrovici kod rođaka, ali više nismo ni sigurni smemo li da ga dovedemo u selo. Jer zaista smo uplašeni za njegov život, pogotovo što ga je taj Albanac napadao i ranije - dodaje ova žena koja strepi i za troje ostale dece. Zato podseća na incident iz 2015. godine kada su nepoznati Albanci iz crnog džipa na ulici ispred kuće pokušali da im kidnapuju kćerku Milicu.

Foto: D. Z.

- Ona je sada učenica četvrte godine isturenog odeljenja Medicinske škole u Plemetini, dok mlađi sinovi pohađaju školu ovde u selu. Međutim, zbog stresova i svega što preživljavamo na nastavu su krenuli tek pre par dana. - Milena kaže da su zbog nedavnog napada zapostavili i radove oko poljoprivrede od koje žive i izdržavaju decu. Papriku koju poseduju na osamdeset ari zemljišta i od koje žive prodaju im prijatelji i rođaci.

- Kao da nam je život stao. A suština napada na našeg sina jeste pokušaj da nas nateraju da se iselimo. Jer mi smo bukvalno poslednja srpska kuća u selu sa više dece jer potom kreću albanske. Plan im je dakle da nas nateraju da se iselimo kako bi nastavili da se šire dalje - pojašnjavaju Mitrovići koji su tešku tragediju doživeli i tokom 1999. godine kada su Albanci na putu od Merdara ka Podujevu kidnapovali Sašinog oca kojeg su bukvalno masakrirali.

Foto: Privatna arhiva

SPONA

U Babinom Mostu, selu u tzv. središnjem delu Kosmeta nedaleko od puta Priština - Mitrovica, živi oko 250 srpskih domaćinstava sa oko 800 žitelja. Oni su, kako nam kažu meštani, neka vrsta „spone” između Srba sa centralnog Kosmeta i severa, a prvo su srpsko selo idući od Merdara ka Mitrovici. - Gotovo svi meštani se ovde bave poljoprivredom, dok je većina ljudi bila zaposlena u Elektroprivredi zbog blizine sa Obilićem. I moj suprug je ranije odlazio po terenu, ali sada zbog ove situacije nije otišao - dodaje Milena. 

TUŽBA

I dok pojašnjavaju da Albanac čiji je sin napao Nemanju vrši pritisak da povuku tužbu koju je njihov advokat podneo, Mitrovići kažu da to neće učiniti jer je taj napad napad na sve Srbe u selu.

- Iako javni tužilac napad nije okarakterisao kao pokušaj ubistva, što i jeste jer je naš sin ranjen nožem, tužba je već prosleđena i policiji, a kako smo čuli u razmatranje te tužbe uključila se i američka ambasada u Prištini - kažu nam Mitrovići koji i dalje strepe za bezbednost dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

KIŠA JE PADALA NA KRSTOVDAN: Šta to znači po narodnim verovanjima