VUČIĆEV MARATON U NJUJORKU: Predsednik Srbije na Ist Riveru sa 30 svetskih zvaničnika

D. M.

19. 09. 2022. u 09:00

JEDNA od ključnih bitaka za odbranu Kosova i Metohije, oko kojeg zapadne sile sve jače stežu obruč kako bi do kraja realizovale svoj projekat lažne države, vodiće se narednih dana na Ist Riveru, gde našu delegaciju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ВУЧИЋЕВ МАРАТОН У ЊУЈОРКУ: Председник Србије на Ист Риверу са 30 светских званичника

Foto: Instagram

On će se tokom boravka u NJujorku, povodom 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastati sa više od 30 zvaničnika država širom sveta i šefovima ključnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija.

Vučić je ranije najavio da će u NJujorku snažno stati u odbranu međunarodnog prava, na koje se u slučaju Ukrajine zapadne sile zdušno pozivaju, a pogazile su ga kada je reč o Kosovu. On će se sutra obratiti Generalnoj skupštini, gde će govoriti o principijelnim pozicijama Srbije i braniti državne i nacionalne interese.

Potvrđeni broj sastanaka impresivan je i po broju i po značaju sagovornika, pa će tako Vučić, između ostalih, razgovarati sa predsednicima Irana, Somalije, Gvatemale, Kostarike, liderima Nigera, Gabona, Mozambika, Nikaragve, austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, kraljem Esvatinija, Msvatijem Trećim...

Posebno su značajni susreti sa najvišim zvaničnicima vašingtonske administracije i značajnim brojem uticajnih kongresmena. Vučić bi tako trebalo da se sastane sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kao i sa DŽejkom Salivenom, savetnikom američkog predsednika DŽozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost. Na agendi su i razgovori sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, kongresmenima iz redova i demokrata i republikanaca, među kojima je i Erik Svolvel. Dogovoreni su susreti i sa Ričardom Grenelom, bivšim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, i DŽaredom Kušnerom, savetnikom i zetom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

REGION I EKONOMIJA U FOKUSU

ZASEDANJE Generalne skupštine UN u NJujorku biće još jedna prilika da lideri Zapadnog Balkana "pretresu" sva otvorena pitanja koja opterećuju region. Planirano je da se predsednik Vučić sastane sa zvaničnicima zemalja u regionu koji budu doputovali na zasedanje GS UN, a poseban sastanak trebalo bi da bude organizovan i u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije.

Pored političkih razgovora, Vučić će imati i važne sastanke na kojima će tema biti ekonomija. Sastaće se sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom, DŽaredom Koenom, direktorom IT kompanije "DŽigsou", direktorom "Behtela"...

Planirani su susreti i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, kao i sa liderima Evropske unije - šefom diplomatije Đozepom Boreljom i evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. Vučić bi trebalo da se sastane i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem.

Još nije utanačeno da li će prisustvovati i prijemu koji za svetske lidere organizuje predsednik SAD zbog redosleda govora u UN. Takođe, čeka se potvrda termina i za sastanak sa kineskim šefom diplomatije Vang Jiem. Vučić će imati i važne sastanke sa liderima Svetskog jevrejskog kongresa i predstavnicima Jevrejske organizacije za restituciju.

U delegaciji Srbije na GS UN su i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović poručio je juče da ako se pogleda desetak godina unazad, nikada nije bilo veće interesovanje za susrete sa predsednikom Srbije i članovima naše delegacije.

Starović je rekao da Vučić na svakom mestu dosledno brani državne i nacionalne interese i da će predsednik Srbije i u GS UN govoriti o principijelnim pozicijama Srbije, potrebi očuvanja osnovnih postulata međunarodnog prava i o svemu što čini našu spoljnu politiku principijelnom, konstruktivnom i predvidivom. Ocenio je i da u nedelji u kojoj zaseda Generalna skupština UN NJujork postaje žarišna tačka svetske diplomatije i da je Srbija tamo prisutna na najvišem nivou.

JUTARNJI "BRIFING" SA ĐURIĆEM

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

PRE početka mnogobrojnih bilateralnih susreta, predsednik Vučić obavio je i specijalni "brifing" sa našim ambasadorom u SAD Markom Đurićem. On je na svom instagram-profilu objavio fotografiju iz NJujorka na kojoj je u trenerci sa našim diplomatom, ispod koje je napisao:

- Marko sportista, u ranim jutarnjim satima, brifuje starijeg druga pred naporne i važne sastanke u NJujorku.

- Mnoge države na svetu zainteresovane su da čuju stavove Srbije, uvažavajući činjenicu da smo među retkim državama koje na dosledan način slede kurs suverene spoljne politike. Nažalost, malo je država na svetu koje su u poziciji da potpuno nezavisno i suvereno definišu svoje spoljnopolitičke prioritete i da ih posle toga u praksi slede, a Srbija je među njima. Stoga je želja da se čuju stavovi Srbije po najvažnijim regionalnim i svetskim temama - naveo je Starović.

Istakao je i da svako zna koji su to principi kojima se vodi Srbija i šta se od nas može očekivati:

- Svima je jasno da se svojih pozicija ne možemo odreći i nećemo odstupiti od naših vrhovnih nacionalnih i državnih interesa i da ćemo dosledno štititi međunarodno javno pravo. Malo je država koje imaju tu vrstu principijelnog stava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (158)

SUPRUGA VODITELJA Lepa glumica iz popularnih serija: Brzo smo shvatili da smo se zavoleli (FOTO)