PETKOVIĆ OCENIO: "Opozicija pokazala da nije dorasla temi Kosova i Metohije"

Novosti onlajn

18. 09. 2022. u 11:15

SVI smo očekivali da će vlast i opozicija uspeti da nađu zajednički jezik barem po pitanju kosovskog pitanja, a posebno naš narod od Štrpca do Leposavića, da će opozicija pokazati da je dorasla temi Kosova i Metohije i da su spremni da zarad interesa Srba na KiM, ali i države Srbije, pokažu jedinstvo, ostavljajući sve svoje razlike i obračune po strani, za neku drugu sednicu i neke druge teme, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

ПЕТКОВИЋ ОЦЕНИО: Опозиција показала да није дорасла теми Косова и Метохије

Foto: Tanjug

Petković je istakao da je, međutim, opozicija temu Kosova koristila isključivo u cilju političkog profita i nadmetanja.

Kako kaže, kao da nisu mogli bar jednu stvar da nauče od Albanaca koji su uvek jedinstveni kada treba da se udari po Srbiji i srpskom narodu, bez obzira na to koliko su međusobno podeljeni. 

Petković je komentarisao i šta smo zapravo videli tokom posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu. 

- Odbijajući da glasa za izveštaj, opozicija je pokazala da nema mrvu nacionalne odgovornosti, posebno jer tokom rasprave niko nije imao suštinsku i argumentovanu zamerku na predloženi izveštaj - navodi on. 

N.Skenderija

Kako je istakao, mnogi iz opozicije koji su diskutovali, nisu se udostojili ni da pročitaju izveštaj. Ističe da je opozicija ovakvim ponašanjem u skupštini izneverila Srbe na Kosovu i Metohiji, ali da se od opozicije "ništa bolje nije ni očekivalo". Petković je dodao i da su jedini zadovoljni ovakvim ponašanjem opozicije albanski mediji koji su, kako ističe, jedva dočekali da se na naslovnim stranama naslađuju napadima srpske opozicije na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

- Najporaznije je što je opozicija pokazala da ne zna šta je država i da nema nikakvu politiku prema KiM. Za razliku od njih, predsednik Vućić pokazao je pravi državnički stav i održao je opoziciji lekciju iz patriotizma. Jer se ljubav prema Kosovu i Metohiji pokazuje novim investicijama, najvećim ulaganjima u poslednjih 30-40 godina, diplomatskom borbom za naše nacionalne interese ali i jasnom i nedvosmislenom porukom da nijednoj majci više ne sme da se vrati dete u kovčegu zbog nečije neodgovorne politike - naveo je Petković. 

O pritiscima po pitanju priznanja lažne države

Petković  navodi da se Srbija danas nalazi između čekića i nakovnja i to ne svojom krivicom, već spletom međunarodnih okolnosti i poteza velikih sila koji se direktno reflektuju na našu zemlju i posebno život Srba na Kosovu i Metohiji.

- Uprkos tome što nam okolnosti ne idu na ruku, uveren sam da ćemo mudrom politikom predsednika Vučića izbeći sve opasnosti i zamke u koje bi neki da nas stave.

Ističe i da je Srbija uvek spremna za dijalog, ali su za to potrebne dve strane.

- Nažalost, ne vidimo takvu spremnost Prištine, već da žele sukobe i tenzije umesto razgovora. Svi moraju da shvate da se dijalog ne vodi oko Kurtijevog spiska želja ili tzv "međusobnog priznanja" niti će se ikad voditi, već oko realnih problema ljudi koji žive na prostoru KiM i primeni dosadašnjih sporazuma. Na tome Beograd sve vreme insistira, posebno na formiranju Zajednice srpskih opština bez koje je nemoguć dalji napredak u dijalogu. Ali budite uvereni – bez obzira na sve pritiske koji će se samo pojačavati i ubrzavati, dok je predsednik Vučić na čelu Srbije, Kurti i njegovi mentori mogu da zaborave na “međusobno priznanje”. Tu reč je predsednik Vučić dao i pred parlamentom Srbije. NJegova borba za KiM se posle Skupštine Srbije u narednim danima nastavlja i na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija - navodi direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Rešenje pitanja registarskih tablica

Petković je naveo da se Srbi neće odreći srpskih registarskih tablica i da niko neće moći da im te tablice oduzima.

- Takav film neće gledati! Vidite da je za dve i po nedelje svega jedan Srbin sa severa zamenio KM tablice za RKS i to onaj koji radi za albanske institucije, a u opticaju je skoro 10.000 tablica. To vam pokazuje koliko su smešni Kurtijevi pokušaji da snimanjem spotova, otme Srbima tablice. On ne poznaje Srbe, da sa svakom njegovom pretnjom raste rešenost Srba da istraju u odbrani svojih legitimnih, vekovnih prava. On to nikad neće razumeti!  Da će KM tablice ostati, jasno je u Skupštini naglasio i predsednik Vučić kome za takvu poruku nisu potrebni nikakvi spotovi. Da budem sasvim jasan, to nisu nelegalne ili Miloševićeve tablice, već legalne i legitimne registarske znake koje izdaju organi Republike Srbije i koje Srbi sa KiM koriste decenijama - istakao je on. 

Naglašava i da se Beograd zalaže za održivo i kompromisno rešenje, a to jedino može biti ono koje će uvažiti interese srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini. 

- Nismo mi ti koji su uveli "RKS" tablice u sporazum, već Borko Stefanović i Edita Tahiri još 2011. godine, kada je bivša vlast vodila Srbiju. Zato se danas borimo u veoma suženom manevarskom prostoru da ispravimo šta se ispraviti može, a kompromis je jedini put u tom pravcu. Nažalost, kako se približava kraj roka za preregistraciju koji je Kurti dao, tako se i ratnohuškačka retorika Prištine pojačava i to vam govori da je jedini Kurtijev motiv zapravo da izazivanjem sukoba pokuša da otme sever pokrajine kojim je opsednut. Ali kao što smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za prostor Kosova i Metohije, tako ćemo se izboriti i za srpske tablice.

 

Foto Tanjug/AP


 

Kurti gubi živce 

Petković je ukazao i na ratnohušačku retoriku Aljbina Kurtija i njegovih poslanika. Kako kaže, namera je očigledna - žele da isprovociraju neodmerenu reakciju Srba na severu, optuže ih za izazivanje krize i krenu korak po korak u tihu okupaciju severa pokrajine i proterivanje srpskog naroda. 

- Sve se dešava u momentu kada se sama Priština suočavala sa nezapamćenim restrikcijama struje na 90 posto konzuma, štrajkovima lekara, prosvetara, javne administracije, nestankom osnovnih životnih namirnica… Svako nelegalno delovanje Prištine na severu ne samo da je smokvin list kojim Kurti prikriva katastrofalne rezultate svoje politike već je i najdirektnija pretnja ugrožavanju mira i stabilnosti, kao i kršenje svih dosadašnjih sporazuma. Međutim, kao što vidite, dok Kurti polako gubi živce, Srbi na KiM svakom koraku pokazuju da ne nasedaju na njegove provokacije i da su mudriji od bilo kakvih militantnih političara - zaključio je Petković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ALKOHOL I INTIMNI ODNOSI TOKOM POSTA? Teolozi objasnili da li je reč o grehu - od čega se treba strogo suzdršavati