SELAKOVIĆ REAGOVAO NA APSURDNU IZJAVU TANJE FAJON: "Srbija, štiteći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, štiti i međunarodno pravo"

Novosti online

08. 09. 2022. u 16:43

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića reagovao je na izjavu svoje koleginice iz Slovenije Tanje Fajon, rekavši da će naša zemlja nastaviti da povećava broj država koje ne priznaju tzv. "Kosovo".

СЕЛАКОВИЋ РЕАГОВАО НА АПСУРДНУ ИЗЈАВУ ТАЊЕ ФАЈОН: Србија, штитећи свој суверенитет и територијални интегритет, штити и међународно право

Foto: Tanjug

Podsetimo, Fajonova je nadavno nazvala apsurdnom izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije priznavanjem nezavisnosti takozvanog Kosova.


Selaković je odgovorio na to, ukazavši da je Srbija član Ujedinjenih nacija u međunarodno priznatim granicima koje uključuju i južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju.
 

Saopštenje ministra prenosimo u celosti.

- Ako je nešto apsurdno, onda je to stanovište da Slovenija ima veći i legitimniji interes na Kosovu i Metohiji nego Srbija, čija je Kosovo i Metohija autonomna pokrajina, a na osnovu poruka koje ovih dana dolaze iz Ljubljane mogao bi se steći utisak da neki tamošnji politički činioci tako misle.

To što je Srbija odlučila da ne problematizuje ovo pitanje u odnosima sa Slovenijom, sa kojom želimo da imamo partnerske, stabilne i obostrano korisne odnose, ne znači da odobravamo i da ćemo ikada odobravati poziciju Slovenije kada je reč o našoj južnoj pokrajini.  

Ne osporavamo Sloveniji pravo da zauzima stav po bilo kojem spoljnopolitičkom pitanju i da to pitanje tretira kao svoj državni interes, ali, isto tako, Slovenija ne bi smela da uskraćuje Srbiji pravo da štiti sopstvene državne i nacionalne interese. Svakako ne bi trebalo da potencira da je njen državni interes osporavanje državnih interesa Srbije.

Ukoliko smo se složili da se ne slažemo po ovom, za Sloveniju sporednom, a za Srbiju ključnom državnom i nacionalnom pitanju, onda je potrebno pokazati i malo diplomatskog takta i ne dirati Srbiju tamo gde je najosetljivija.

To je minimum pristojnosti koji mora da pokaže neko ko želi da neguje partnerske odnose sa Srbijom.

Srbija, štiteći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, štiti i međunarodno pravo, a oni koji su priznali samoproglašenu nezavisnost takozvanog „Kosova“ prekršili su međunarodno pravo i povredili teritorijalni integritet Srbije. To što na ovu činjenicu ne podsećamo svakoga dana ne znači da se kolebamo, već da želimo da gradimo mostove i sa onima koji po ovom pitanju imaju drugačiji stav.

Upravo takav stav Srbije povećao je i nastavlja da povećava broj država koje ne priznaju tzv. "Kosovo", već Srbiju u njenim međunarodno priznatim granicama u okviru kojih je i članica UN - navodi se u saopštenju.


BONUS VIDEO: NAROD ČEKA VUČIĆA U POŽAREVCU: Predsednik otvara fabriku "Motherson Group"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)