KURTI PRETI RATOM, EU PRETI BEOGRADU: Brisel saopštenjem EEAS prevazišao sve granice licemerja i dvostrukih standarda

D. M.

15. 08. 2022. u 09:00

DA inače minimalni izgledi za napredak u dijalogu Beograda i Prištine i smirivanje tenzija na Kosovu budu još manji, juče se pobrinuo i sam vrh Evropske unije, koja je pokrovitelj tog istog dijaloga: u saopštenju Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) pređene su sve granice licemerja i dvostrukih standarda, pa je tako Beograd unapred upozoren da će biti odgovoran i ako Aljbin Kurti zapali varnicu novih sukoba na Kosovu!

КУРТИ ПРЕТИ РАТОМ,  ЕУ ПРЕТИ БЕОГРАДУ: Брисел саопштењем ЕЕАС превазишао све границе лицемерја и двоструких стандарда

Srpski narod, vekovima svoj na svome, Foto P. Milošević

U Briselu se "prave mrtvi" na svakodnevne pretnje ratom premijera privremenih institucija u pokrajini, nisu "ni trepnuli" na njegova brojna gaženja briselskih dogovora i uporno žmure na više od 200 napada na Srbe, njihovu imovinu i srpske svetinje. Nisu se oglasili ni povodom poslednjih upozorenja predsednika Aleksandra Vučića da Priština sprema likvidacije lidera kosovskih Srba, pod "plaštom" borbe protiv kriminala, a sve kao deo plana nasilnog zauzimanja severa.

Ali, zato su juče, uoči nastavka dijaloga u Briselu 18. avgusta, "presavili tabak" i - ovako "intervenisali":

- Nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost. Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno.

Pripadnici tzv. kosovske policije danima zveckaju oružjem na KiM, Foto AP

Premijerka Ana Brnabić oglasila se juče, poručivši da bi neko "gledajući ovu izjavu EEAS pomislio da je danas 1. april" i da "mora da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala":

- Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na KiM oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom. Nasuprot tome, moto predsednika Vučića i Srbije je jasan: mir i stabilnost. Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština - okosnicu Briselskog sporazuma. Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo. Da je EU uradila svoj deo posla - osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem.

I ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je kao neprimereno saopštenje EEAS i upozorio da je onaj ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran ako Kurti ispuni svoje pretnje:

- Aleksandar Vučić nikada nije pomenuo rat kao sredstvo rešavanja problema sa Prištinom, ali zato Kurti jeste. Otuda i čudi da EEAS traži da se "obe strane uzdrže".

Foto Tanjug

Beograd odgovara na ludilo Prištine, a ne pokreće nikakve sukobe ili rasprave, i kako onda da se uzdrži. Da u EEAS ima razuma, bar malo više nego kod Prištine, ne bi tražio od Beograda da ne odgovori, već bi zauzdao Prištinu da sukobe ne pokreće. Za mir je potrebno dvoje, za sukob, dovoljna je i jedna budala.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazuje da se opredeljenje Beograda i predsednika Vučića za dijalog i rešavanje problema na Kosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada nije dovodilo u pitanje, i zato je saopštenje EEAS potpuno promašeno, kao i, kako ukazuje, niz prethodnih apela briselske administracije na "obe strane".

- Kao što "obe strane" nisu odgovorne za to što Prvi briselski sporazum gotovo deceniju nije sproveden, iako je njegov garant bila EU, tako ni za seriju provokacija Prištine i

Foto Z. Knežević

Kurtijeve pretnje silom ne mogu biti odgovorni i Beograd i Priština - navodi Petković.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da smo, nažalost, navikli na ovakav pristup EU u kojem se dve strane uvek izjednačavaju, iako u ovom slučaju nije postojao apsolutno nijedan razlog da se srpska strana na bilo šta upozorava:

- Beograd ništa nije učinio da dovede u pitanje stabilnost i mir na ovim prostorima, a ispada da će biti odgovoran iako ničim ne doprinosi ovoj situaciji i ne dovodi u pitanje dijalog. Ugrožavanje mira i dijaloga isključivo je rezultat ponašanja prištinske strane i Kurtijeve politike. On tu politiku ne menja, ali očigledno da za to postoji razumevanje u zapadnim centrima moći, uključujući i EEAS.

Aljbin Kurti, Foto AP

Milivojević ove poruke iz Brisela vidi i kao deo pritisaka na Srbiju u predvečerje nastavka dijaloga Beograda i Prištine:

- Evidentno je u poslednje vreme da EU u ovom procesu nije nepristrasna. To će biti problem i u nastavku dijaloga i uticaće i na njegov tok i sadržinu.

Sudeći prema poslednjem potezu vrha Brisela, pred Srbima sa Kosova i Beogradom su veliki izazovi da sačuva mir i svoj narod u pokrajini, pogotovo kako se bude približavao 1. septembar, za kada je Kurti odložio početak primene odluke o zabrani srpskih ličnih karata i registarskih tablica, što je protivno svim postignutim sporazumima.

ZNANE FORMULACIJE, "POTEGLI" I SAD

IZ EEAS su u saopštenju naveli i dobro poznate formulacije da očekuju da će se "sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU". Naglasili su "kako očekuju da će Vučić i Kurti razgovarati o ovim izazovnim temama" na sledećem dijalogu na visokom nivou.

Navedeo je i da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa zahteva "klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima".

Dodaje se i neophodnost "poštovanja i potpunog sprovođenja" prethodnih sporazuma i ukazuje da "nema mesta za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona". U EEAS su zaključili i da EU po pitanju situacije na KiM ostaje u bliskoj saradnji sa Kforom, međunarodnim partnerima, posebno SAD.

* * * * * * * *

PRIŠTINA SE UBRZANO SPREMA DA UDARI NA NAŠ NAROD NA BLOKADAMA

Policiji oklopna vozila, vodeni topovi, duge cevi

U VRHU Evropske unije nije bilo nikakve reakcije ni na uznemirujuće vesti da je tzv. kosovska policija nabavila naoružanje, borbena vozila i drugu opremu u vrednosti od oko devet miliona evra, a što je, između ostalog, namenjeno i "za potrebe na administrativnoj liniji".

Samo puške dugih cevi za pripadnike policije koji dežuraju na administrativnim linijama vredne su, procenjuje se, oko 350.000 evra. Nabavljena su i oklopna vozila, vodeni topovi i blindirana vozila, čija je vrednost 7,13 miliona evra. Kupljena je i specijalizovana oprema, vredna 280.000 evra, a oprema koja će biti korišćena za istražni postupak vredna je 300.000 evra.

Foto AP

Inače, za Kosovske bezbednosne snage (KBS) ove godine je iz budžeta privremenih prištinskih institucija izdvojeno 100 miliona evra, od čega će 30 miliona biti namenjeno samo za naoružavanje. U Prištini navode "da će svaka vojna akcija KBS biti u koordinaciji sa saveznicima, na čelu sa SAD".

Krajem prošle nedelje u bazi Vrelo u Prištini, koju koriste pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije, organizovana je obuka za 15 pripadnika NjSO (Njesia Speciale Operative) i 10 pripadnika FIT (Prvi interventni tim) u rukovanju teškim radnim mašinama i kranovima, kao i u rukovanju teškim mitraljezima "brauning", kalibra 12,7 milimetara.   D. Z.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost