Postojeći spomenik na stratištu Srba, na jedvite jade, podignut je tek početkom jula 1966. Ideji za podizanje obeležja uporno se suprotstavljao jedan od najbližih saradnika i Titov intimni prijatelj predsednik Sabora Hrvatske Ivan Krajačić

Ruzica

05.08.2022. 18:13

Koliko je kriv Tito za precutkivanje zla u Jasenovcu toliko su krivi i predstavnici Srbije koji su bili u vlasti Jugoslavije, a cutali su, zarad svojih intefesa.

Bane

05.08.2022. 18:54

Najveća sramota srpskog naroda je što je dan danas nerazjašnjena misterija JBT. Prema načinu njegovog rada najlogičnije je zaključiti da je bio agent: Austrougarske, Rusije i Engleske. Sve što je radio za vreme svoje vladavine bilo je da se zaštite interesi Vatikana i da se zaštiti Vinston Čerčil zbog organizovanja 27.marta 1941. To je veoma uspešno odradio što mu je obezbedilo doživotno vladanje Jugoslavijom.

Andrej

05.08.2022. 18:57

Hrvat Josip Broz nije ratovao u svojoj Hrvatskoj, nije ni pokusao oslobadjati jadni srpski, jevrejski i romski narod u logorima sirom Hrvatske, nego je dosao u nesretnu Srbiju, napravio bratoubilacki rat Srbin na Srbina, 100 Srba za 1 Nemca, a onda sakrio od Sveta genocid koji su njegova braca. Hrvati pocinili u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon toga je nastavio sa daljim upropastavanjem srpskog naroda u zemljama srpskim. Sve srpske institucije, svi srpski intelektualci, elita mora stati u odbranu Srbije, Republike srpske i osuditi Broza i svo hrvatsko rukovodstvo za saucesnistvo u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Nedim

05.08.2022. 19:01

Sad mi postaje jasnije zašto Srbi nisu previše oduševljeni Titom!Nikada otvoreno nije govorio o Jasenovcu i žrtvama.Ćutao je i sramota ga je što je Hrvat ali bolje da je stalno govorio istinu ističući Srbe kao velike žrtve ustaša.Dakle to naše nazovi "bratstvo jedinstvo" je samo ovlaš prefarbano koreni sukoba su daleko dublji.A rukovodioci iz Srbije valjda su da ostanu "fini" zaboravili na istinu o Jasenovcu i stradanjima te drage dece.Hrvati nikada nisu i neće da priznaju istinu pa ma kako ona bila crna.Hvala Aleksandru Vučiću da je obnovio sećanaj

Goran

05.08.2022. 19:23

Ne izmisljajte sada svašta , sada kada su svi koji mogu da govore otišli odavno. Zar 1944 i 45 na Vucjaku i samo na dan marsa od jasenovca nije bio Draža Mohailovic lično sa kako je tvrdio 100000 četnika. Pa kako da prodjes? U Slavonskom Brodu Nemci, zapadno ustase a istočno cetnici DM, koji vrlo efikasno ne napadaju jedni druge već ‘’cuvaju’’ teritoriju. O tome pišite u nekada

SRĐAN

05.08.2022. 20:25

Ако смем да поставим питање: Када ћете дозволити школске екскурзије у Доњу Градину, ако већ не желите у Јасеновац ? Моја кћер је ишлу матурантску екскурзију у Италију, преко Хрватске и неки од њених колега је питао вођу пута(једног професора), да на кратко наврате у Јасеновац, што је овај енергично одбио ! Дакле, ко се то боји да наша деца сазнају нешто више о Јасеновцу и Доњој Градини ( Република Српска) ? Да ли је разлог да ће деца у Д.Градини, открити све ваше лажи о томе како то у наслову пишете ? Изгледа да сте одлучни у намери да нас убедите, како није требало правити Споменик у Јасеновцу, а да овде (мени скоро под носом), у Београду, стоји Логор ,,Топовске шупе", необележен ! Где сте планирали нови Шопинг-центар !!!!

HOĆEMO DA VIDIMO

05.08.2022. 22:57

Коме да се ми обратимо, када нико неће ни да објави наше апеле. Наше Удружење ,,ХОЋЕМО ДА ВИДИМО", већ 5. година, пише на све стране са молбом, да се ДОЗВОЛИ на обиђемо стратиште наших Срба, у Доњој Градини. Нико неће, ни у Минстарству да нам одговори, а камо ли да нам помогне да групно( нас 32, из Београда), одемо у Доњу Градину. Зар је то могуће, у овој нашој Србији ????

Anamar

06.08.2022. 08:37

A Srbi i Beograd mu izgradili večno počivalište i kuću cveća. Prst na čelo dragi moji velikosrbi, jer ga njegovi rođeni nisu htjeli i neće ni na miris.

buki

09.08.2022. 09:49

@Anamar - Nisu mu Srbi izgradili tu kuću cveća nego komunisti, a od njih nema većih anti-srba. Svaki Egipćanin ili Nigerijac je veći Srbin od bilo kog jugoslovenskog komuniste.

OZBILJAN ISTORIČAR

06.08.2022. 16:21

Ako sledeće pustite- HVALA ! Ako ne pustite to znači da ne cenite dokumentovane istine ! ____________________________________________________ Šta dokumenta kažu o Dražinom interesovanju za Jasenovac ? _____________________ ČETNIČKA OFANZIVA U ISTOČNOJ BOSNI, 1944.GODINE Ofanziva Jugoslovenske vojska u otadžbini - u istočnoj Bosni, decembra 1944. godine - uslijedila je nakon poraza u Srbiji i povlačenja sa Nijemcima u Bosnu. Mihailovićeva ofanziva izvedena je kao pomoćni udar u okviru napora Armijske grupe “E” da se probije na Sremski front i ratište sjeverno od Drave. Takođe je pomogla da Armijska grupa ,,E” uspostavi poprečnu vezu između Sarajeva i fronta u donjem toku Drine. Mihailovićeva ofanziva je izvedena prema željama njemačke Komande Jugoistoka, uz njihovu saglasnost i pomoć u municiji i zbrinjavanju ranjenika. Pored četnika, nemački proboj osiguravale su i ustaše: Documents from National Archive Washington(NAW) Armijska grupa F (Heeresgruppe F), T311 roll 195 f. 343 Tajni dnevni izvještaj komande Jugoistoka (23. Decembar 1944.). / ... / 5. SS brdski korpus: [...] KREĆUĆI SE OD Kalinovika sa sjeveru, jače BANDITSKE SNAGE POTISLE ČETNIČKA OSIGURANJA od Trnova ka Kasindolu (6 [kilometara] južno od Sarajeva). 1. bataljon 734. lovačkog puka, PREBAČEN iz Podro- manije MOTORIZOVANIM TRANSPORTOM , STUPIO u KONTRANAPAD u SARADNJI sa ČET NICIMA i USTAŠAMA /.../ __________ Documents from National Archive Washington(NAW) (Heeresgruppe E), T311 roll 184 f. 992 10. 12. 1944. Operat. odeljenje (Sarajevo)... Proboj 21. brd. arm. korpusa. Telegram 34. i 91. arm. korpusu, 5. SS-brd. arm. korpusu i Korpusnoj grupi »Kibler«: 1) Četnici na maršu u širi rejon Valjeva privremeno će preći preko područja Rogatica — Ljubovija — Zvornik — Kladanj. 2) D[raža] M[ihailović] garantuje najlojalnije držanje prema nemačkim jedinicama i nudi saradnju. Znak raspoznavanja za saradnju između nemačkih jedinica i četnika je: ,,Mitrovica”. /.../ ___________________________________ Documents from National Archive Washington (NAW) (Oberkommando der Wehrmacht), T78 roll 476 frame no. 6459039 Večernji izvještaj Ic HgE za 17.3.1945 D.(raža) M.(ihailović) se sa svojim štabom premjestio na prostor 7. km si. od Podnovlja, navodno u cilju prebacivanja na prostor z. od Šamca i uspostavljanju kontakta sa četničkim snagama u širem rejonu Brčkog. Trifunović opet izrazio spremnost za zajedničku borbu nakon isporuke dovoljne količine municije. Četnici sa Ozrena i Rudanke su pokazali istu spremnost za borbu. /.../

mi

07.08.2022. 10:49

Najveca odgovornost lezi u tadasnjem Srpskom rukovodstv, ovo je dobar primer i nauk za sve sadasnje i buduce politicare koju tezinu i odgovornost ima politicar itd.