U PARLAMENTU SEDAM POTPREDSEDNIKA: Danas konstituisanje Skupštine Srbije

D. M.

01. 08. 2022. u 08:00

SRBIJA danas dobija 13. parlament od uvođenja višestranačja. Na konstitutivnoj sednici, koju je sazvao odlazeći predsednik Skupštine Ivica Dačić, najpre će biti potvrđeni mandati novim poslanicima, a na dnevnom redu je i izbor predsednika, potpredsednika, članova radnih tela...

У ПАРЛАМЕНТУ СЕДАМ ПОТПРЕДСЕДНИКА: Данас конституисање Скупштине Србије

Vladimir Orlić sa predstavnicima opozicije, Foto Tanjug

Kandidat SNS za predsednika Skupštine je Vladimir Orlić, dok će novi saziv imati dva potpredsednička mesta više, ukupno sedam, od kojih su tri predviđena za opoziciju.

Njima će pripasti i pet mesta šefova parlamentarnih odbora.

Prema predlogu koji je utanačen na konsultacijama parlamentarnih stranaka, potpredsednička mesta će "podeliti" SNS, SPS, SVM, SPP, SSP, DS i koalicija NADA.

U igri za potpredsedničko mesto koje sleduje naprednjacima su trenutno Sandra Božić, Milenko Jovanov, Marina Raguš i Nevena Đurić. Socijalisti se još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine, a gotovo je izvesno da će u ime Saveza vojvođanskih Mađara potpredsednica parlamenta, kao i u prethodnom sazivu, biti Elvira Kovač.

Klub oko SSP za potpredsedničku poziciju predložiće Borka Stefanovića, NADA Božidara Delića, a DS zajedno sa Narodnom strankom, Ne davimo Beograd i Zajedno - Zorana Lutovca.

Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručio je juče da je vladajuća stranka, koja će imati najveći broj poslanika i u novom sazivu Skupštine, ponudila opoziciji više mesta u rukovodstvu parlamenta i odborima nego ikada, što bi, kaže, i sami priznali da su fer, ističući da je to važno za dalji razvoj demokratije u Srbiji.

- Razgovarao sam sa Orlićem, mi smo ponudili više nego što je ikada iko dao. Da su fer, i sami bi rekli da smo mi bili fer, a pošto nisu, moraju uvek da govore da je stanje loše - konstatovao je Vučić.

On je rekao da je sve to važno za dalji razvoj demokratije u Srbiji, te da se nada da će to postati standard, za budućnost, bez obzira na to ko će činiti vlast.

- Ne radimo to da bi nas neko hvalio, nego da to budu normalni standardi, a Srbija demokratska zemlja.

Današnjom konstitutivnom sednicom, prema Poslovniku, predsedavaće najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Ukoliko on ne bude mogao ili ne bude želeo to da učini, sednicu će voditi sledeći "po starešinstvu", Veroljub Stevanović sa izborne liste NADA.

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice pomaže četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste, a to su ovog puta Nikola Bokan sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS i Jelena Bogdanović, NADA. Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom Skupština se smatra konstituisanom. Od tada počinje da teče rok od 90 dana za formiranje vlade.

* * * * * * * *

Odalović: Sve pripreme za novi saziv uspešno završene

GENERALNI sekretar odlazećeg parlamenta Veljko Odalović kaže, za "Novosti", da su završene sve administrativne, tehničke i organizacione priprema za današnju konstitutivnu sednicu, koja je i njegov poslednji radni dan u Domu Narodne skupštine.

- Parlament je u ovom mandatu ispunio sva očekivanja i sve zadatke koji su bili postavljeni pred rukovodstvo na čijem je čelu bio Ivica Dačić. Uradili smo nekoliko važnih stvari za stvaranje boljih uslova za funkcionisanje parlamenta. Mala sala je veoma kvalitetno opremljena za funkcionalan rad, u velikoj sali je posle više desetina godina zamenjena veoma oštećena i propala koža na sedištima, a sve po uslovima koji nam propisuje nadzor u koji je uključen i predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Veoma sam ponosan i na to što smo u ovom mandatu uspeli da posle više decenija promenimo polomljene i repariramo oštećene ploče na platou Doma Skupštine.

Foto Tanjug

O svom daljem političkom angažmanu, Odalović kaže da ne zna kuda će ga putevi odvesti u ovom trenutku, ali da će kao i do sada biti na raspolaganju svom SPS-u i njegovom predsedniku Dačiću.

- Posle svih godina rada i saradnje sa Dačić i svih izazova kroz koje smo zajedno prošli, nemam nikakvu dilemu da ukoliko me bude smatrao delom svog tima da i dalje, gde god budemo preuzeli odgovornost vršenja vlasti, budem deo njegove ekipe.  S. S. R.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)