REPUBLIČKI PARLAMENT - PUN BEOGRAĐANA: Uprkos "šarenilu" na izbornim listama, polovinu mesta u Skupštini zauzeće poslanici iz prestonice

M. St.

22. 07. 2022. u 08:30

NOVI saziv republičkog parlamenta biće gotovo polovinu "beogradski". Od 250 poslanika, koliko će ih sedeti u skupštinskim klupama, čak 105 biće sa prebivalištem u prestonici, dok ih je u odlazećem bilo 81.

РЕПУБЛИЧКИ ПАРЛАМЕНТ - ПУН БЕОГРАЂАНА: Упркос шаренилу на изборним листама, половину места у Скупштини заузеће посланици из престонице

Narodna skupština

Iako su koalicije bile šarenolike po pitanju regionalnog rasporeda, sam vrh izbornih lista, sa kojeg se delegiraju tribuni u zavisnosti od broja osvojenih mandata, bio je bogatiji kandidatima iz Beograda. Procentualno, 42 odsto predstavnika je iz glavnog grada, dok je na drugom mestu Južnobački okrug sa 12 odsto zastupljenosti i čak trećinu manje poslanika u odnosu na Beograd - 30.

Glas Raškog okruga čuće se od svega 13 poslanika, odnosno 5,2 odsto u odnosu na ukupan broj mesta. Zatim sledi Nišavski okrug koji će biti zastupljen sa četiri odsto, čije će boje u zakonodavnoj vlasti činiti 10 tribuna, koliko ih ima i Šumadijski rejon. Oko 2,8 odsto poslanika imaće Pomoravski i Zlatiborski okrug sa sedam poslanika, dok će po šest imati Sremski i Pčinjski. Slede Mačvanski, Podunavski i Rasinski okrug sa po pet tribuna, dok će po četiri biti rodom iz Zapadnobačkog, Jablaničkog, Južnobanatskog, Moravičkog, Severnobačkog i Srednjobanatskog okruga.

- Iako trenutni izborni sistem predviđa da je cela Srbija jedna izborna jedinica i da je svaki narodni poslanik predstavnik svih građana Srbije, ukoliko se razmotri broj građana svakog okruga, Beograd je ponovo na prvoj poziciji, sa jednim poslanikom na 16.137 građana, dok s druge strane, u Borskom okrugu jedan dolazi na čak 103.210 građana - navodi se u istraživanju "Otvorenog parlamenta".

- Građani Pirotskog, Pomoravskog i Podunavskog okruga imaju prema broju stanovnika bolju indirektnu predstavljenost nego što pokazuje samo ukupan broj poslanika, dok su u Mačvanskom, Sremskom i Nišavskom okrugu građani u tom smislu predstavljeni lošije.

Kosovsko-pomoravski i Prizrenski deo u novoformiranoj Skupštini Srbije neće imati nijednog predstavnika, dok iz Kosovkog okruga dolazi jedan.

KOD ZAVETNIkA - 70 ODSTO

KADA je reč o izbornim listama, najviše Beograđana imaju Zavetnici, 70 odsto, dok ih sledi lista "Moramo" sa 61,54 odsto. "Ujedinjeni za pobedu Srbije" su 52,63 odsto iz prestonice, dok ih lista "Zajedno za Vojvodinu" ima oko 50 odsto. Zatim slede socijalisti, naprednjaci i NADA sa oko 40 odsto zastupljenosti poslanika iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada