PRVI MANDAT ZA 117 POSLANIKA: U novom sazivu Skupštine Srbije biće zastupljeni politički veterani, ali i mnogo novih lica

M. St.

21. 07. 2022. u 08:00

OD 250 poslanika koji čine Skupštinu Srbije, čak 117 će se prvi put naći u klupama parlamenta. A 105 tribuna nastaviće poslanički staž iz prethodnog saziva.

ПРВИ МАНДАТ ЗА 117 ПОСЛАНИКА: У новом сазиву Скупштине Србије биће заступљени политички ветерани, али и много нових лица

Foto Tanjug

Prema podacima "Otvorenog parlamenta", deveti poslanički mandat, kada bude počeo da teče staž novog parlamenta, imaće poslanici Veroljub Arsić, Igor Bečić i Aleksandar Čotrić. U Skupštini će, od 12 izbornih lista koje su prešle cenzus, biti predstavnici 25 stranaka i pokreta. Najviše predstavnika pojedinačno imaće Srpska napredna stranka - 98, zatim Socijalistička partija Srbije - 22, dok je na trećem mestu Stranka slobode i pravde sa 17.

Nove skupštinske rasprave vodiće mahom pravnici i ekonomisti, čija su zanimanja najviše zastupljena u parlamentu, dok su u prvih pet i prosveta, inženjerstvo, medicina i političke nauke. Podaci pokazuju da među poslanicima nema nezaposlenih, a penzionerske dane u Skupštini će provoditi 13 poslanika.

Najstariji tribun je Vladeta Janković (82), dok je najmlađi Nikola Bokan (23). Predstavnici budućeg saziva pretežno su rođeni između 1970. i 1979. godine, dok je parlament u "zrelom dobu", sa prosekom godina 47. Mlađih od 30 godina je 14 poslanika.

Prosečno najstarija izborna lista je "Koalicija Albanaca Doline", koja ima jednog poslanika sa 58 godina, a za njom sledi koalicija NADA čiji je prosek 52,9 godina. Najmlađa lista je SDA Sandžaka, sa prosečnom starošću od 34,5 godina.

Kada je reč o polnoj strukturi parlamenta, manje zastupljeni pol, žene, nije dostigao željenih 40 odsto učešća, iako jeste blizu tog broja 38,40, pa će u Skupštini biti 96 poslanica.

NAJVIŠE BEOGRAĐANA - 42 ODSTO

MEĐU poslanicima najviše je Beograđana, koji su zastupljeni sa 42 odsto. Sledi Južnobački okrug sa 12 odsto, dok je na trećem mestu Raški okrug - 5,2 odsto. Čak 16 okruga prisutno je sa manje od pet poslanika, odnosno manje od dva odsto. Najveći udeo poslanika iz Beograda imaju Zavetnici - 70 odsto, dok manjinske liste nemaju nijednog poslanika sa prebivalištem u prestonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna