Političko prikrivanje ozbiljnih razgovora o Jasenovcu, opravdano najpre potrebama pomirenja i izgradnje, danas koliko sarkastičnog, toliko i fantazmagoričnog pojma bratstva i jedinstva, u stvari je bila podlo transformisana zabrana razmatranja svih zločina protiv Srba, masovnih i pojedinačnih

PeraMrka

26.07.2022. 18:20

To je sve tacno ali nema odgovora na glavno pitanje, sta je to u Srbima pogresno, da dozvoljavaju da budu ovako prevareni. I to najmanje dva puta. Jer zaista je neverovatno sta su dozvolili da im se uradi. Istorija, soziologija, psihologija, etc. moraju ovde da dadnu odgovor. Zbog sadasnjosti i buducnosti.

Nikolas

26.07.2022. 18:35

HINKIJA SU AMERI DOVELI NA VLAST !!! HINKI ,PAVELIC I JOSKA SU RADILI ZA CERCILA DO KRAJA ZIVOTA !!!! STRADALI SU SLAVENI,JEVREJI I NEMCI STO JE I BIO CILJ 2 SVETSKOG RATA !!!

Zoran

26.07.2022. 19:10

U ovom članku o Jasenovcu, moram dodati da se u bivšoj Jugoslaviji govorilo i slavilo o bitkama partizana, o Jasenovcu, o genocidu nad Srbima, jevrejima i romima. Govorilo se o ofanzivama Njemčke. Itd. Brojne eskurzije đaka po cijeloj Jugoslaviji. Pričalo se i učilo, a i od naših roditelja znali smo i za ubistva Mađara, Bugara, šiptara. Stradanja Srba u Hercegovini malo se znalo i niko to nije nazvao genocidom nego samo Jasenovc. Međutim moramo znati da se na diplomatskom planu Jugoslavije o Jasenovcu i o ostalim zločinima se malo pričalo. Zašto? Jugoslavija je okružena katoličkim zemljama gdje veliki uticaj ima Papa. Brojnim sastancima Pape i Vatikana i Jugoslovenskog rukovodstva a i drugih zemalja od VB, SAD, SSSR-a, postiglo se da se o Ustaškom, genocidu nad Srbima malo znalo. Na kraju zapadne zemlje su sve znali šta se dešavalo. Najnoviji događaji, rat u Hrvatskoj, BiH, opet ubijanje i protjerivanje Srba govori da se ciljevi Vatikana izvršavaju. Vatikan nije protiv Srba katolika nego protiv Srba pravoslavaca. Od postanka katoličanstva, cilj je bio osvajanje i porobljavanje pravoslavnih zemalja.

Komsija

26.07.2022. 19:25

Jugoslavija se raspala po vestackim komunistickim granicama. Tako su Srbi po treci put za sto godina porevareni od strane Hrvata i katolika. Danasnja Hrvatska je velika Hrvatska koja ima neprirodne "kifla" granice i koja je preotela vecinu jadranske obale. Srbija da trazi: reviziju komunistickih granica i slobodan izlazak na more - Jadran je bio vlasnistvo svih jugoslovenskih naroda, pa tako i Srba. Raspadom SFRJ, delili su tenkove, ambasade, dinare, ali Jadran je ostao u rukama Hrvata. Hrvati su bili pomorci koliko i Srbi astronauti.

Bobo

26.07.2022. 19:33

Jednostavno nije tačno da je neko zataškivao zločine ustaša i četnička. Mi smo u školama u Makedoniji osamdesetih redovno gledali dokumentarne filmove sa originalnih snimaka, kako iz Jasenovca, tako i iz raznih krajeva gde se bagra ustaša i četnika iživljavala uglavnom vrz civilima.

Ruzica

26.07.2022. 19:48

Za cutanje o stradanju srpskog naroda od strane NDH nisu krivi Hrvati nego Srbi koji su bili u vlasti u Jugoslaviji. Oni su, zarad sopstvenih interesa i privilegija cutali, sta vise potkazivali su vidjene Srbe.Svoje potomke su obezbedili na racun srpskog naroda. Prokletstvo je to!

peja kostolac

26.07.2022. 20:31

Zahvaljujući zločinima nad Srbima, Hrvati su danas u EU. Nemojte da se lažemo. Srbi su morali da budu kažnjeni zdog učešča u rušenju Austrougarske monarhije i Nemačkog carstva. Nemački kajzer(car) morao je zato da umre u izgnanstvu. Posle koliko vekova.

Aleksa

26.07.2022. 21:21

Zaboga, zasto drzava Srbija konacno ne izglasa rezoluciju o hrvatskom, Zasto Srbija konacno ne izglasa u Skupstini rezoluciju o hrvatskom, ustaskom genocidu nas Srbima, Jevrejima i Romima i obrati se svim medjunarodnim institucijama i da trazi ratnu odstetu od Hrvatske drzave. Nema vise cekanja niti odlaganja odluke.

Dane Licanin

26.07.2022. 21:55

Незнам да ли се овакав пример геноцида и затирања једног народа и овакви облици садизма, могу наћи било где у историји? Толико о њима, кроатима,далеко им кућа била. А, такође незнам ,да ли је и један народ ,тако брзо заборавио своје жртве и тако немарно и незаинтересовано се односио према њиховом страдању , као ми Срби. И срамота и грех , страшан грех. 75 година после, ми снимили филм. Када ни деца жртава већ нису на овом свету. Ко не поштује своје , неможе имати никад нормалну будућност. Ко данас у Србији и од старијих, а да не говоримо о младима,зна за Гаравице код Бихаћа, за Јадовно, Паг, јаме по Лици и Херцеговини, рацију у Новом Саду , страдање Дринских Срба....итд??? Треба да учимо од Јермена и Јевреја, како се поштују и памте своји преци и жртве свог народа из прошлости, историје. И да се молимо за душе свих наших, побијених кроз векове, само зато што су Срби Православне .