ONEMOGUĆITI UNUKU STRADALOG DA POLOŽI SVEĆU JE SKANDAL: "Nepoštovanjem srpskih i romskih žrtava u Jasenovcu, ne poštuju se ni jevrejske"

Novosti online

18. 07. 2022. u 15:00

TOKOM jučerašnjeg razgovora sa Efraimom Zurofom, direktorom za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", o zabrinjavajućem nedozvoljavanju privatne posete Spomen-području Jasenovac predsedniku Republike Srbije, pored neshvatljivog izlaska iz okvira diskretne komunikacije uobičajenim kanalima, odnosno prvobitnih objava u medijima, nametnula su se dva momenta.

ОНЕМОГУЋИТИ УНУКУ СТРАДАЛОГ ДА ПОЛОЖИ СВЕЋУ ЈЕ СКАНДАЛ: Непоштовањем српских и ромских жртава у Јасеновцу, не поштују се ни јеврејске

Privatna arhiva

Najpre, predsednik Vučić je i potomak žrtava sistema koncentracionih i logora smrti Jasenovac. Ta činjenica nosi u sebi imperativ nerazvodnjavanja svetosti sumornih istorijskih činjenica i omogućavanje intimnog odnosa prema lokalitetu.

Žrtve Holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu su sapatnički stradalnici jedinstvenog zločina u ljudskoj istoriji oko koga nema polemike! Naučno-istraživačka međunarodna saradnja kompetentnih ustanova i pojedinca ne dovodi u pitanje imenično evidentirane žrtve, odnosno motive njihove likvidacije.

Onemogućiti unuku stradalog da prisluži sveću, položi venac i da se pomoli na najtežem stratištu bivše Jugoslavije je nezamislivo i nameće nemogućnost čak ni pomisli na sličnu situaciju potomaka stradalih u logorima smrti širom današnje Poljske.

Zatim, ovo nije prvi put da se odnos prema potomcima Srba pobijenih u NDH tretira diskriminirajuće onom potomcima Jevreja. Rasni zakoni NDH, odnosno genocidna politika prema Srbima u svojoj smrtnoj konsekventnosti zahteva identičan pijetet. Svakako i sa istančanim poštovanjem prema Hrvatima i ostalim protivnicima krvničke strahovlade NDH, a koji nisu bili proganjani na rasnoj, etničkoj ili verskoj osnovi.

Izrael ne licitira žrtvama Holokausta. Izraelci, toliko naviknuti na neizbalansirano i maliciozno-manipulativno prikazivanje njihove stranosti u značajnim delovima sveta, kako o prošlosti, tako i o sadašnjosti, imaju izuzetno istančan osećaj za zloupotrebu Holokausta.

Nije moguće poštovati jevrejske žrtve, ne poštujući srpske ili romske jednog istog stratišta. Ovo svakako nije dobra poruka za obrazovni, komemorativni i iznad svega duhovni pristup onoga što Jasenovac simbolizuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!