ZABRANILI VUČIĆU DA SE POKLONI MUČENICIMA: Rampa Hrvata za privatnu posetu Jasenovcu

M. St. - J. K.

18. 07. 2022. u 08:28

ODLUKA Hrvatske da zabrani privatnu posetu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Jasenovcu i onemogući mu da na mesto stratišta više stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma i drugih nacionalnosti, položi cveće, neviđen je skandal u novijoj istoriji odnosa Beograda i Zagreba!

ЗАБРАНИЛИ ВУЧИЋУ ДА СЕ ПОКЛОНИ МУЧЕНИЦИМА: Рампа Хрвата за приватну посету Јасеновцу

Ilustracija Foto: D.Milovanović/P.Mitić

Ovaj nonsens, a koji preti da zaoštri odnose dveju zemalja i izazove diplomatski rat, Hrvatska je pokušala da potkrepi navodnom idejom "pravljenja haosa" srpske strane pred "godišnjicu 'Oluje'" i navodima da "namera nije odavanje pijeteta žrtvama", već rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba pred formiranje Vlade".

Nakon što je udarena rampa zabrane, Vučić se kratko oglasio rečima:

- Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti - napisao je predsednik Srbije na "Instagramu", dok će na ovu temu detaljnije govoriti danas u obraćanju od 18 sati.

Srbija je, kako je istakao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, tim povodom uputila notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, ali je otpravnica poslova odbila da je primi. On je najavio da će Vlada Srbije doneti odluku o protivmerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Foto P. Mitić

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije šokirano je protipravnom, antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti. Namera predsednika bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kom su tokom Drugog svetskog rata ubijene na stotine hiljada Srba - navodi se u našoj noti koju je pročitao Selaković.

Reagujući na ovaj skandalozan i zastrašujući presedan, kao i poruke iz Hrvatske da se u predsedniku Srbije da poseti Jasenovac "nije videla iskrenost", srpski šef dipomatije poručio je da je reč o čistoj autoprojekciji.

- Imali smo priliku da slušamo da je namera da se ode na mesto fabrike smrti unutarpolitička potreba - rekao je Selaković. - Oni ne vide iskrenost u želji da se neko pokloni žrtvama među kojima su i njegovi preci. To je kao da vam neko zabrani da odete na grob i traži službenu najavu da zapalite sveću. Unuk jasenovačke žrtve ne može da ode privatno u posetu i postavlja se i pitanje trenutka. A zašto da ne u ovom trenutku?

Selaković je istakao da se iz Zagreba moglo čuti da se Srbija nije suočila sa prošlošću, a da to zapravo dolazi od onih gde je "za dom spremni opšte prihvaćen":

Foto: Tanjug

- To kaže predstavnik države gde se slobodno šetaju crnokošuljaši i gde na desetine ulica i trgova nose naziv po najgorim ideolozima ustaštva. Koliko je sela koja nemaju struju i vodu jer u njima žive srpski povratnici? Je li nam to pridike drže oni kod kojih ni nekoliko sati ne može da opstane ćirilična tabla? Rekoše, "ko više od Hrvatske može da bude uzor u evropskom kontekstu zaštite ljudskih i manjinskih prava". Ako je to evropski nivo, onda Evropa treba da se stidi.

S obzirom na to da je onemogućena privatna poseta, kako je šef diplomatije najavio, u noti je zatraženo i navedeno da je predsednik Srbije zainteresovan i da službeno poseti Jasenovac u bilo kom terminu do 17. septembra:

- U dubokom uverenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, MSP očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Srbije ovom svetom mestu i da se za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve bezbednosne aspekte.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ovu zabranu nazvala je prvorazrednim skandalom i uporedila sa situacijom kada bi se eventualno "predsedniku Izreala zabranila poseta Aušvicu". Brnabićeva je takođe istakla da je nejasno da li je Vučiću zabranjena poseta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa da može bilo gde da ide, osim u Jasenovac, što je "neverovatan presedan".

- To je antievropska i anticivilizacijska odluka i brutalno gaženje slobode kretanja. Da ne analiziramo koliko govori o nepoštovanju srpskih žrtava. Da li je to odluka članice EU, da li je u skladu sa poštovanjem slobode kretanja, da li je u duhu antifašizma i slobodarskih načela? Da li bi odluka bila drugačija da je najavljena zvanična poseta predsednika? To je pokazatelj kakva je to država koja donosi protivpravnu, antievropsku i antivcivilizacijsku odluku.

Selaković se saglasio sa ocenom premijerke i izrazio očekivanje da će se situacija brzo razrešiti, navodeći da ne vidi kako bi haos izazvalo to što neko položi cveće. Upitao je i da li je haos u tome što bi se na vencu nalazila traka crveno-plavo-bele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja.

Poredeći poteze Zagreba i Beograda, Selaković je podsetio da je u prethodnih godinu dana zabeleženo više od 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih najava, uključujući zvaničnike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika Vlade Hrvatske, 17. decembra 2021. godine:

- Apsolutno je neistina što govore u Hrvatskoj da, kada god oni prelaze granicu, oni to najavljuju diplomatskim putem, to nije tačno. Ako vam ministar nauke i obrazovanja dolazi u vašu zemlju, zar to nije visoki funkcioner. I nije nam bilo rečeno zašto dolazi, koji je povod. I nikada ih niko nije zaustavio.

Foto: Arhiva

Inače, u hrvatskoj noti koja je stigla u petak, a koju je juče obelodanio Selaković u vanrednom obraćanju, navodi se da su dobijene informacije iz neslužbenih izvora o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Jasenovca i Pakraca 17. jula i dalje stoji:

- Prilikom planiranja poseta stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane. Činjenica je da hrvatska vlada nije službenim putem informisana o nameri moguće posete Hrvatskoj je neprihvatljiva. Poseta visokog predstavnika strane države spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uslovi za takvu posetu, o kojima ovom prilikom nisu službeno informisane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman izneo je prethodno, juče u vanrednom obraćanju, stavove da je izostanak zvanične komunikacije i diplomatske procedure neprihvatljiv i da se ne može tako prelaziti granica, jer je predsednik države štićena osoba. Za Grlića Radmana reč je o provokaciji, "a žrtve nisu cilj, već da se srpskoj javnosti predstave napori predsednika Vučića kako bi dobio političke bodove uoči formiranja nove vlade".

Akademik Vasilije Krestić, za "Novosti", ovaj potez tumači kao pokazivanje antisrpskih stavova i mržnje prema našem narodu, koje se događa po ko zna koji put.

- Ovo je čist bezobrazluk, vrhunac bezobrazluka, dokaz nepoštovanja, mržnje koja je bolesna - kaže prof. dr Krestić. - To je mali narod koji je naučio da ucenjuje, u vreme Austrougarske, pa za vreme Jugoslavije i danas. Šta je njima provokacija u tome što neko hoće da obiđe mesto nedužnih žrtava. Ako im se time probuđuje savest, onda je dobro, znači da je imaju, ali sumnjam da je tako. Mi moramo da njima uzvratimo reciprocitetnim merama. Kako oni nama, tako mi njima da uzvraćamo, što bi se narodski reklo "tante za kukuriku". Vučić je u više navrata pokazao predusretljivost prema njima, ne samo susedsku već i političku, ali to nije dalo rezultata. Moramo da prihvatimo i nađemo pravu meru prema njima, jer nas je tome naučilo istorijsko iskustvo.

Milorad Pupovc, Foto Tanjug

PUPOVAC: OVO NIJE SMELO DA SE DESI

Nije smelo da se dogodi da Aleksandar Vučić ne može u posetu Jasenovcu i da se traže alternativni načini da se obezbedi taj dolazak. Posebno to nije smelo da se dogodi jer je već dva puta u poslednjih godinu dana postojala komunikacija o eventualnim datumima posete, ali je ona oba puta odložena. Ovog puta komunikacija je izostala, moj napor da se ona obezbedi je propao - rekao je juče Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Pupovac je istakao da je u pitanju "ozbiljan problem, jer to nije mala stvar i nije mali povod".
- To je osetljivo i traumatično pitanje, kao i bolno pitanje u odnosima između Hrvata i Srba. Plašimo se da zbog toga ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije mogu dodatno biti pogoršani - rekao je Pupovac. - Dolazak Vučića u Jasenovac ne može da bude provokacija. Ako se tako gleda na to, onda je problem u odnosima dve države veoma velik.

POLICAJCI KOD "KAMENOG CVETA"

Ekipa "Novosti" posetila je sinoć oko 18 časova Memorijalni kompleks Jasenovac i kod muzeja zatekla policijski kombi sa pet-šest policajaca. Kod spomenika "Kameni cvet" zatekli smo porodicu Srba iz inostranstva koji su došli da posete stratište.

Inače, u naselju Jasenovac živi deset do 15 Srba, uglavnom starijih, a potvrdili su nam da su čuli za uskraćivanje posete predsedniku Vučiću. Jedan od njih nam je rekao da "nije to tako trebalo da bude i da nikom ne bi trebalo da smeta njegova poseta".

HRVATSKI MEDIJI: NEĆE MU PROĆI

Hrvatski mediji osuli su juče paljbu na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića i u svojim natpisima posetu tumačili kao nameru da se isprovocira hrvatska strana "uoči godišnjice 'Oluje'". Navedeno je i da Vučić nije ispoštovao nijedan protokol i da je sve hteo da učini mimo diplomatskih pravila.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", Vučić je planirao da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dozvoliti ulazak u zemlju, pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj vladi. Kako piše ovaj list, Vučić je kontaktirao sa Miloradom Pupovcem kako bi ga obavestio da planira posetu. List dalje navodi, da je Vučić bez koordinacije sa ambasadom, želeo da pređe granicu iz BiH i dođe oko 11 sati u Jasenovac, a potom u 14 sati u Pakrac.
Kako piše Indeks.hr, "Vučić je hteo banuti u Jasenovac, nećemo ga pustiti", "To mu neće proći".

Foto: Novosti

REAKCIJE

ALEKSANDAR VULIN: KONTROLA HRVATSKIH FUNKCIONERA

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će ubuduće svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morati posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole. Tako će biti dok sam ja ministar policije, ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH.

Foto: Tanjug

 

- Odlukom ustaške Vlade Andreja Plenkovića predsedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno je da poseti Jasenovac. Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve, nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice EU, ne vole da budu podsećane koliko su dece poklale.

Foto: Tanjug

MILORAD DODIK: SARADNjA SE NE GRADI ZABRANAMA

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je neshvatljiva i neprihvatljiva reakcija Hrvatske na najavu dolaska Aleksandra Vučića u Jasenovac, gde je imao nameru da položi venac na spomenik Srbima ubijenim u NDH.

- Aleksandar Vučić je prvi predsednik Srbije koji je u svom mandatu izrazio želju da položi venac u Jasenovcu i u toj nameri je zaustavljen - rekao je Dodik za Srnu. - Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ne grade se zabranama, već pruženom rukom. Srbi i Hrvati su imali tešku prošlost, i jedni i drugi zaslužuju bolju budućnost. Ovako kako su postupile hrvatske vlasti nije zalog takve budućnosti.

Maja Gojković, Foto Tanjug

MAJA GOJKOVIĆ: POKUŠAJ BRISANjA TRAGOVA ISTORIJE

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najoštrije je osudila odluku hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Srbije da poseti Jasenovac, posebno činjenicu da bilo ko polaganje cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda može smatrati "izazivanjem haosa".

- Upravo u trenucima kada su uzajamno razumevanje i poštovanje najpotrebniji čitavom regionu i kada Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić više od svih pruža ruku solidarnosti, poseže se za najbrutalnijim i najperfidnijim pritiscima i provokacijama. Ovakav postupak zabrane negovanja sećanja ne samo da je vandalsko produbljivanje rana već je jednak pokušaju brisanja tragova istorije. To nikada i nikome ne može i ne sme biti dozvoljeno.

Novosti

TOMISLAV MOMIROVIĆ: DUH NACISTIČKIH VREMENA

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je povodom odluke hrvatskih vlasti da danas ceo svet mora da zna da se u Evropi, kolevci moderne civilizacije, građenoj na pomirenju i pobedi nad nacizmom, dogodio zlokobni presedan koji odiše duhom zlih vremena. Momirović je ocenio da je zabrana posete Jasenovcu predsedniku Srbije, čiji su preci među stotinama hiljada Srba, Jevreja i Roma stradalih u jezivom zločinu genocida za koji je odgovoran ustaški režim, samo dokaz da se neke stvari nisu mnogo promenile od 1941. godine. Istakao je da je cela Srbija uz predsednika Aleksandra Vučića, jer nikada nećemo zaboraviti Jasenovac.

Tanjug

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: PROTOKOL NE MOŽE BITI OPRAVDANjE

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je juče da odluka zvaničnog Zagreba da zabrani privatnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića spomen-obeležju u Jasenovcu šalje veoma zabrinjavajuće poruke u više ravni - od remećenja prava slobode kretanja, dobrosusedskih odnosa, posebno u kontekstu evrointegracionog procesa, regionalne saradnje, pomirenja. Joksimovićeva je ukazala da se ta odluka ne može pravdati nikakvim protokolarnim formalizmima niti diplomatskim procedurama:

- Zaista očekujem da organi Republike Hrvatske, članice EU, u najskorijem roku omoguće predsedniku Srbije da poseti Jasenovac i iskaže pijetet žrtvama na tom strašnom mestu mučnog stradanja Srba, Jevreja i Roma.

Foto: Tanjug

SINIŠA MALI: ODLUKA ZA SVAKU OSUDU

Ministar finansija Siniša Mali komentarisao je odluku Republike Hrvatske da se predsedniku Aleksandru Vučiću zabrani dolazak u privatnu posetu Jasenovcu.

- Svedoci smo skandalozne odluke hrvatskih vlasti, koja se kosi sa zdravim razumom i koja pokazuje da tamošnji režim ne preza ni od čega. Ne dozvoliti predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja stotina hiljada nevinih Srba, Jevreja i Roma, skandal je bez presedana, za svaku osudu. Hrvatski režim očigledno ne želi da predsednik Srbije ode u Jasenovac jer bi tako podsetio svet na sve zločine koji su tamo počinjeni. Ali, ustaški zločini nikada neće i ne smeju biti zaboravljeni.

Foto: Tanjug

IVICA DAČIĆ: BAHATO I OSIONO PONAŠANjE

Predsednik SPS Ivica Dačić ocenio je juče da je skandalozna odluka Hrvatske da Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posetu Jasenovcu i naglasio da se nikada nije desilo da se nekome zabrani da dođe u Srbiju. - To je isto kao kada bi neko zabranio predsedniku Izraela da poseti Aušvic - rekao je Dačić na svečanoj sednici Glavnog odbora SPS povodom 32-godišnjice osnivanja stranke. - Hrvati svojom odlukom žele da demonstriraju bahatost jer je Hrvatska članica EU i "misli da joj je sve dozvoljeno". Hrvatska se plaši teme Jasenovca i broja žrtava koje su pogubljene u tom logoru od strane hrvatskog ustaškog režima.

Foto: Tanjug

DEJAN RISTIĆ: OČITI PRIMER NEOUSTAŠTVA

- Ovakva odluka hrvatske vlade predstavlja kršenje brojnih pravnih i civilizacijskih principa i normi, ali možda i najočitije do sada svedoči o tome do koje je mere neoustaštvo prisutno u značajnom delu hrvatske političke elite, ali i ne samo u toj sferi. Zabraniti privatnu posetu najvećem gubilištu Srba u okvirima NDH jednom od neposrednih potomaka tih istih žrtava genocida koje je hrvatska država počinila nad Srbima, Romima i Jevrejima između 1941. i 1945. godine, do sada je neviđen skandal - izjavio je Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Foto: Tanjug

DARIJA KISIĆ: SEĆANjE NA ŽRTVE DUŽNOST SVIH NAS

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić ocenila je da je zabrana hrvatskih vlasti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac novi akt nepoštovanja prema hiljadama nedužnih žrtava koje su na tom mestu svirepo ubijene. Kisićeva je istakla da je sećanje na brutalna ubistva, mučenja i zverstva, od kojih nisu bila pošteđena ni tek rođena deca, dužnost svih nas:

- Skandalozno i strašno je što se Republika Hrvatska ovim činom, po ko zna koji put, opredelila za put koji nikako ne vodi saradnji i prosperitetu našeg regiona.

Foto: Tanjug

NENAD POPOVIĆ: NASTAVILI PAVELIĆEVIM STOPAMA

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da odluka hrvatske vlade govori da ta vlast u potpunosti nastavlja politiku ustaškog režima Ante Pavelića. Popović je ocenio da to što je Zagreb bez trunke stida nazvao provokacijom posetu jednog srpskog predsednika najvećem stratištu srpskog naroda govori da u toj vlasti u Zagrebu nema ni trunke pokajanja za stravični genocid koji su počinili nad našim narodom.

- Ako Hrvatska danas zabranjuje predsedniku Srbije da oda počast nevinim žrtvama njihovih istorijskih uzora iz Drugog svetskog rata, sutra mogu da zabrane svakom Srbinu kome su stradali najbliži da dođe u Jasenovac i oda im poštu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (30)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna