NA ANDRIĆEV VENAC PRVO IDU MANJINE: Danas kod predsednika Vučića konsultacije o novoj Vladi Srbije

M. STANOJKOVIĆ

14. 07. 2022. u 09:00

KONSULTACIJE o sastavu nove Vlade Srbije počinju danas u kabinetu predsednika Aleksandra Vučića na Andrićevom vencu.

НА АНДРИЋЕВ ВЕНАЦ ПРВО ИДУ МАЊИНЕ: Данас код председника Вучића консултације о новој Влади Србије

Foto Tanjug

Na sastanak su, shodno ustavnoj obavezi, pozvani predstavnici svih 12 izbornih lista koje su prešle cenzus, dok su izostanci pojedinih koalicija već potvrđeni.

Razgovore o potencijalnim partnerima naprednjaka, koji bi činili izvršnu vlast u Nemanjinoj 11, otvoriće manjine. U 9.00 u Predsedništvo dolaze predstavnici Koalicije Albanaca Doline, dok su u 10.15 predviđene konsultacije sa SDA Sandžaka, u 11.30 sa "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani", dok će naposletku, u 12.45 stići i delegacija "Muftijinog amaneta".

Tačku na konsultacije poslednjeg dana pregovora staviće koalicija "Ujedinjeni za pobedu Srbije", kao lista koja je osvojila najviše mandata posle naprednjaka. Ipak, Narodna stranka, kao ni Demokratska stranka, koje su bile deo liste "Ujedinjenih", nisu prihvatile pozivnicu za konsultacije kod Vučića, dok je Stranka slobode i pravde najavila da će na razgovor otići.

Vučić na ulazu u Predsedništvo, Foto P. Milošević

Kako je na "Tviteru" obelodanio šef Narodne stranke, Vuk Jeremić, njegova partija ne razmatra mogućnost "saradnje sa režimom i neće doprinositi stvaranju lažnog utiska o funksionisanju demokratskih institucija u Srbiji", dodajući da je to "izrežirana predstava".

I iz koalicije "Moramo" potvrđeno nam je da je njihova odluka da se ne odazovu sastanku jer ne žele nikakve dogovore i saradnju sa SNS. Nebojša Zelenović ispred organizacije "Zajedno" ranije je izjavio da nema potrebe da se ide na razgovore budući da njihova lista ne može da predloži mandatara jer nema većinu. Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog pokreta prethodno je istakao da će ići kod Vučića pod uslovom da se sastanak snima.

Lider Dveri Boško Obradović potvrdio je da će njegova lista u petak otići na konsultacije, što je odlučeno na sastanku predsedništva pokreta:

- Ustavna je obaveza predsednika države da posle održanih izbora pozove na konsultacije sve buduće poslaničke grupe. Odazvati se čin je osnovne političke kulture i poštovanja Ustava.

Lider Nove demokratske stranke Srbije i koalicije NADA, Miloš Jovanović za "Novosti" kaže da će njegova lista u ponedeljak u 13.00 biti kod predsednika:

- To je elementarno poštovanje ustavnog poretka, institucija i na kraju građana koji su glasali za nas. Od konsultacija ne očekujemo ništa posebno, budući da će trenutna vladajuća većina koja i posle izbora ima većinu, verovatno formirati vlast. Želimo da čujemo stavove po pitanju evropskog puta, ukrajinske krize i bitnih političkih tema.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici potvrdila je za naš list da će se odazvati pozivu.

Oni će na Andrićev venac u petak u 11.30.

Direktor CeSID Bojan Klačar očekuje da se vlada formira u avgustu i da se pozicija SPS u pregovorima oko saradnje sa SNS nije promenila u odnosu na period pre izbora. On ističe da je SPS pragmatična stranka kojoj je u interesu da nastavi saradnju sa naprednjacima. Dodaje i da će SPS biti deo vladajuće koalicije i da će imati više odgovornosti i politički zahtevnijih pozicija u odnosu na prethodni period:

- Male su šanse da premijersko mesto dobije neko iz redova SPS, a slogan kampanje lidera te stranke Ivice Dačića bio je dobar marketinški potez. Kada je reč o poziciji predsednika Narodne skupštine, ne bih isključio mogućnost da bude neko iz SPS. Za vladajuću koaliciju biće izuzetno važno da tu funkciju obavlja neko ko je iskusan političar, a Dačić se uklapa u taj profil.

SKUPŠTINA DO KRAJA JULA?

PREDSEDNIK Skupštine Srbije u starom sazivu, Ivica Dačić, zakazaće konstitutivnu sednicu parlamenta, čime će otpočeti rokovi za izbor nove izvršne vlasti.

- Sada sledi formiranje novog skupštinskog saziva i ne očekuje se da se taj proces prolongira, imajući u vidu rokove iz zakona o izboru narodnih poslanika. Očekujem da će novi saziv biti konstituisan do kraja jula i da će u budućem parlamentu biti dinamično, uz puno različitih političkih tonova - objašnjava Klačar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)