"SRBIJA JE VAŠA KUĆA": Predsednik objavio predivan video sa srpskom decom iz regiona (VIDEO)

D. MATOVIĆ

13. 07. 2022. u 13:27

ZVONKI dečji glasovi odzvanjali su Predsedništvom Srbije. Juče je bio poseban dan u zgradi na Andrićevom vencu.

СРБИЈА ЈЕ ВАША КУЋА: Председник објавио предиван видео са српском децом из региона (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je prijem za mališane iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, koji učestvuju u trećem letnjem Kampu za srpsku decu iz regiona.

- Uvek znajte da je Srbija vaša kuća, volite je koliko i ona voli vas - kazao im je predsednik.

- Ovde ima uvek mesta i posla, ljubavi za sve nas, bez obzira na to gde ko i kako živi.

Poručio je Vučić i da je Srbija uvek pribežište svakom dobrom čoveku, naravno, i svakom Srbinu.

- Državne granice koje danas postoje ne smeju da budu ograničavajući faktor za kulturne, jezičke i sve druge domete jednog naroda - naglasio je Vučić.

- Važno je da čuvamo svoj jezik i kulturu. Neki drugi narodi, poput Nemaca i Rusa, u najtežim trenucima istorije, uspevali su da čuvaju nacionalnu samobitnost, nezavisnost i samostalnost ljubomorno štiteći i čuvajući svoj jezik i pismo. Nadam se da ćete vi, deco, pored latiničkog, dobro naučiti i ćiriličko pismo. Makar nekima u regionu ličilo na hijeroglife, mi znamo koliko je to pismo bitno. Znamo koliko je savršeno naše pismo.

Na prijemu je bilo 34 dece iz regiona. Iz Hrvatske su došla deca koja žive u Istočnoj Slavoniji i Zapadnom Sremu, iz Slovenije uglavnom iz Maribora i Celja.

- Živite u različitim mestima, ali kako god da okrenete, Srbija i Beograd su uvek vaša kuća - rekao je Vučić.

- Kada god pomislite da nemate tu drugu, ili prvu kuću, znajte da je imate i da će njena vrata uvek biti otvorena. Verujem da ćete imati malu korist i sećanje na dane provedene ovde, i da ćete se u Srbiju uvek vraćati.

U zgradi Predsedništva, deci iz dijaspore sve je izgledalo veliko, važno i posebno. Nekoliko mališana nosilo je majice sa likom Nikole Tesle:

- Kada vas vidim u majicama sa Teslinim likom, znam koliko ste vi ponosni, koliko je ponosan svako od nas, što je veliki naučnik i pronalazač srpskog roda. Tesla je voleo i poštovao svoj jezik, pismo i svoj narod.

U ime svojih drugara, predsedniku se obratila Olivera Đukić, iz Bijelog Brda, mesta u Slavoniji, i zahvalila se na dobrodošlici i gostoprimstvu. Ispričala je predsedniku da su u okviru letnjeg kampa posetili Novi Sad, Vrbas, Sremske Karlovce, upoznali istorijske znamenitosti Srbije i da se raduju obilasku Beograda. Olivera je pozvala predsednika da poseti mesta iz kojih dolaze i poručila mu da će ga tamo dočekati sa puno ljubavi.

- Dragi predsednične, hvala vam što se brinete za decu u regionu. Tokom boravka u Srbiji stekla sam nove prijatelje, a moj najjači utisak su ljubazni ljudi i muzeji - rekla je Olivera.

Deca su Vučiću poručila da u zemljama u kojima su rođeni i u kojima žive neguju srpsku kulturu, pismo i tradiciju. Jedanaestogodišnji Vasilije Šljivić iz Celja kazao je da je srpski jezik naučio zahvaljujući dodatnoj nastavi, časovima folklora, i naravno svojim roditeljima.

I Anastasija Stanković, koja živi u Sloveniji a poreklom je iz Niša, nada se da će ponovo doći u našu zemlju:

- Drugarima u Sloveniji pričaću o manastirima, crkvama, Sremskim Karlovcima i muzejima koje sam videla.

Letnji kamp se organizuje treći put sa ciljem očuvanja srpske tradicije, jezika i kulture.

Organizatori su poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Sanja Lakić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

UGOŠĆENI I U NOVOM SADU

DECU iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske pre dva dana su u Novom Sadu ugostili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Drago mi je što će srpska deca iz regiona moći da se upoznaju sa novim drugarima, da kroz obilazak Srbije spoznaju sveukupno bogatstvo našeg naroda. I nama je uvek drago kada obiđemo sve one krajeve gde živi srpski narod i vidimo koliko smo toga generalno uradili za evropsku kulturu i civilizaciju - rekao je Vučević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (32)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)