VULIN ODGOVORIO ZORANI MIHAJLOVIĆ: "Meni ambasade ne određuju uverenja, stvaranje srpskog sveta je moj stav"

Novosti online

12. 07. 2022. u 16:44

MINISTAR unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin odgovorio je danas potpredsednici Vlade Srbije i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović koja ga je kritikovala zbog izjava o ujedinjenju Srba.

ВУЛИН ОДГОВОРИО ЗОРАНИ МИХАЈЛОВИЋ: Мени амбасаде не одређују уверења, стварање српског света је мој став

Foto: Tanjug/Zoran Petrović/MUP RS

- Stvaranje srpskog sveta i ujedinjenje Srba nije zvaničan stav Vlade Srbije, baš kao što nije zvaničan stav Vlade Srbije da treba uvesti sankcije Rusiji, biti jasniji, ma šta to značilo, po pitanju sukoba u Ukrajini ili da treba podržati britansku rezoluciju po kojoj su Srbi genocidan narod - rekao je ministar Vulin.

On ističe da je stvaranje srpskog sveta njegov stav i deo programa Pokreta socijalista, stranke koju predvodi.

Oglasila se i američka ambasada

Američka ambasada je juče saopštila da Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost, ali i da ujedinjenje svih Srba u jednu državu nije u skladu sa ovim dokumentom.

Oni su naveli da komentari ministra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivreče integraciji Srbije u evropske strukture.

- Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost. Sve vlade i svi predsednici Srbije su ga podržali. Komentari ministra unutrašnjih poslova o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom - naveli su iz ambasade.

- Za razliku od brojnih političara, a među njima i pojedinih članova Vlade Srbije, ja imam i ideologiju i uverenja i stavove i nije mi potrebno da mi bilo koja ambasada odobri šta mislim i kako treba da radim - izjavio je ministar Vulin.

Podsećamo, ministarka Zorana Mihajlović izjavila je danas u Sarajevu da izjava ministra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nije zvaničan stav Vlade Srbije.

- Ta izjava nije zvanična politika Vlade Srbije, bez obzira što je Vlada u tehničkom mandatu. Kao građanin, on ima pravo da iskazuje sve svoje želje, aspiracije i snove, ali to nije zvaničan stav Vlade Srbije - rekla je Mihajlović novinarima posle Foruma Energetske zajednice o pravednoj tranziciji.

Zorana Mihajlović je istakla da je vreme da političari u regionu shvate da je potrebno da se ne bave prošlošću, već da rade na zajedničkim projektima koji će unaprediti ekonomiju i doneti građanima i građankama bolji životni standard, saopštilo je Ministarstvo.

- Poruka svima nama u politici jeste da sve što je bilo ostavimo u prošlosti, od nje ne možemo pobeći, ali je vreme da nađemo zajedničke načine za saradnju i da se vezujemo na ono što će obezbediti bolje uslove za život naših građana, da nađemo najmanji zajednički sadržalac, a to je ekonomija, to je i energetika - kazala je Mihajlović.

BONUS GALERIJA: MiG-29 - Čuvar srpskog neba

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini