BRISEL NE RAZUME POZICIJU BEOGRADA:Evroposlanik Andor Deli - Srbija zaslužuje više poštovanja, rezolucijom EP je usporavaju

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

11. 07. 2022. u 10:00

OD nastavka proširenja na Srbiju i ceo Zapadni Balkan zavisi i kredibilitet EU.

БРИСЕЛ НЕ РАЗУМЕ ПОЗИЦИЈУ БЕОГРАДА:Европосланик Андор Дели - Србија заслужује више поштовања, резолуцијом ЕП је успоравају

Foto: EP

 To u intervjuu za "Novosti" poručuje mađarski evroposlanik Andor Deli, koji je prilikom nedavne rasprave povodom usvajanja rezolucije EP o našoj zemlji, između ostalog, istakao da izveštaj sadrži neprihvatljiva preterivanja koja će dalje da koče proces proširivanja i da otuđe građane Srbije od EU.

- Srbija je puno uradila u poslednjih nekoliko godina. Zaslužuje više poštovanja i razumevanja i veću podršku od Evropskog parlamenta. On je do pre nekoliko godina važio za evropsku instituciju koja se najglasnije zalagala za proširenje. Nešto se desilo u EP, naročito u poslednje dve godine. Svedoci smo tendencije da je, umesto da "gura" proširenje i pomaže mu, sada postao neka vrsta kočničara. Ovakve rezolucije, kakvu je dobila Srbija, nikako ne pomažu ubrzanju puta prema punopravnom članstvu. Srbija obeležava desetu godišnjicu sticanja statusa kandidata, a pregovore vodi od 2014. godine. Već je dugo čekala. Ako se ovaj ionako spor proces dodatno uspori ovakvim tekstovima, to nikako ne služi tome da se gradi kredibilitet EU, u smislu da zaista želi da se proširi na Zapadni Balkan. Formulacije koje sadrži izveštaj o Srbiji ne ostavljaju, nažalost, takav utisak.

* Zbog čega Mađarska smatra da Srbiju treba što pre primiti u EU?

- Evropa treba da je što bliža i ujedinjenija, naročito sada, u svetlu ratnih dešavanja u Ukrajini. EU su potrebni partneri, jaki i sposobni susedi, kao što su zemlje Zapadnog Balkana. EU nema nikoga bližeg od ovih zemalja. Svi treba da otvore oči i shvate da države kao što su Srbija, Severna Makedonija ili Albanija, mogu da dobiju neku korist od učlanjenja, ali da je i te kako interes i EU da se ove zemlje što pre uključe, zbog sopstvene stabilnosti i bezbednosti.

ROĐENI BEČEJAC

ANDOR Deli (45) je rođen u Bečeju i pripadnik je mađarske manjine u Vojvodini. Evropski poslanik je od 2014. godine, kada je FIDES omogućio mesta predstavnicima mađarske manjine iz Slovačke, Rumunije, Srbije i Ukrajine. Od tada živi s porodicom u Briselu. Pre toga je živeo u Novom Sadu i obavljao je funkciju pokrajinskog sekretara.

* Zašto nas koče?

- Uvek se gledaju samo kratkoročni ciljevi i interesi. Nedostaju strateško opredeljenje i razmišljanje. Ne samo na ovom polju. Mogli bismo da nabrojimo više takvih situacija kada je reč o odlučivanju i stavovima EU. U zemljama koje pate od tzv. "umora od proširenja", pre svega na zapadu, u Holandiji, skandinavskim državama, pa i Francuskoj donekle, proširenje nije tema s kojom se ide u kampanju i s kojom mogu da se dobiju izbori. To su nepopularne teme. Zato političari, gledajući dnevne indekse popularnosti, beže od ovog strateškog pitanja.

Foto: EP

* Mora li Srbija da uvodi sankcije Rusiji, ili može u prvi plan da stavi brigu za snabdevanje svojih građana?

- Situacija je veoma komplikovana. Odluke o takvim pitanjima koja se tiču nacionalne privrede i dobrobiti sopstvenih građana, treba prepustiti onima koji su zaduženi da se brinu o tim stvarima, a to je rukovodstvo Srbije. Osim iznetih očekivanja, EU nije pružila nikakvu alternativu ili pomoć, niti pokazala neku vrstu razumevanja u odnosu za specifičnu situaciju Srbije, koja se tiče energenata ali i pitanja Kosova. Tu vrstu otvorenosti ne vidim na evropskoj strani i to nedostaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere