KIPARSKI MODEL - PREČICA KIJEVU, A BREME SRBIJI: Poslednjim odlukama EU pogazila sopstvena pravila, a koja i dalje primenjuje na Beograd

D. MILINKOVIĆ

09. 07. 2022. u 08:00

SVE ono u šta se Evropska unija "klela" pre više od decenije, kada je Srbija dobijala status kandidata, prestalo je da važi od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba.

КИПАРСКИ МОДЕЛ - ПРЕЧИЦА КИЈЕВУ, А БРЕМЕ СРБИЈИ: Последњим одлукама ЕУ погазила сопствена правила, а која и даље примењује на Београд

Foto: Tanjug/AP

Tako je u slučaju Ukrajine i Moldavije potpuno precrtano i zaboravljeno pravilo da zemlje sa nerešenim teritorijalnim sporovima mogu samo da sanjaju o približavanju Briselu, dok je za Srbiju uslov svih uslova da normalizuje odnose sa Prištinom, tačnije da prizna lažnu kosovsku državu.

Na to licemerje Brisela ukazao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objašnjavajući da je Ukrajina stekla status kandidata po principu "kiparskog modela" dok u slučaju Srbije to nisu dozvoljavali ni da se pomene.

I šef diplomatije Nikola Selaković poručio je da nam se stalno šalju poruke da EU već ima jednu zemlju članicu sa teritorijalnim sporom u EU, da im više nisu potrebne takve zemlje i da se na nas neće primenjivati kiparska metodologija. A sada je Kijev ekspresno dobio status kandidata u svojim međunarodno priznatim granicama u okviru kojih je i član Ujedinjenih nacija.

Foto: Tanjug/EPA

"Kiparski model" praktično znači zamrznuti konflikt, pri čemu bi dve strane "priznavale" jedna drugu onoliko koliko je neophodno za normalno funkcionisanje teritorije, ali praktično bi postojala dva paralelna sistema.

Profesor međunarodnog prava i odnosa Bojan Milisavljević, koji je šest godina bio u pregovaračkom timu za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, kaže, za "Novosti", da je očigledno da Brisel ima različite kriterijume za različite države koje prilaze članstvu, iako su oni formalizovani još od Kopengaških kriterijuma pa nadalje:

- EU ne primenjuje jednako te kriterijume. Jedan očigledan primer je bio kada su sa Prištinom zaključili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre nekoliko godina. Taj sporazum je stupio na snagu činom potpisa, a u slučaju Srbije je trebalo pet godina da stupi na snagu od parafiranja - od 2008. do 2013. Potrošili smo pet godina za ratifikaciju potpisanog sporazuma, a tzv. Kosovo nije. Kada je reč o "kiparskom modelu", kad bi EU imala volje ona bi mogla da prihvati činjenicu da i mi imamo zamrznuti sukob i da sa nama nastavi pregovore bez poglavlja 35, u kojem je i normalizacija odnosa sa Prištinom.

S druge strane, i ova promena metodologije pregovaranja je isto problematična. Kad uđete u utakmicu sa nekim, onda se pravila ne menjaju. A oni tokom trajanja pregovaračkog procesa potpuno menjaju taj proces, umesto poglavlja uvode klastere, ubacuju nove uslove.

Prof. Milisavljević dodaje da je očigledno da prvo, EU nema jasnu strategiju proširenja, i drugo, da primenjuje dvostruke standarde, što sve govori da je njeno proširenje više politički nego pravni proces.

Taj stav zastupa i Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost. On za "Novosti" kaže da je iznenadna primena "kiparskog modela" na Ukrajinu i Moldaviju, koje imaju brojne teritorijalne, političke i ekonomske probleme, a Kijev još i rat na teritoriji, pokazala da više nema ni govora o minimumu standarda za članstvo, a koje je ustanovila sama EU:

Foto: Tanjug/AP

- Briselska administracija i političke elite vodećih zemalja Unije ovim su potpuno ogolile da odluke donose isključivo iz uskih geopolitičkih interesa, a ne na osnovu uređenog sistema. Njih ne zanima ni politička ni ekonomska situacija u ovim zemljama, vladavina prava, kao što ih nije zanimalo ni u slčaju Bugarske i Rumunije koje su 2007. volšebno puštene u EU, znajući da nisu ispunili ni minimum standarda zacrtanih Solunskim procesom. Ovo pokazuje i da je oduvek cilj bio da EU bude političko krilo NATO, odnosno brana uticajima iz Moskve. 

DVOSTRUKI ARŠINI I ZA SRPSKU

U PROCESU pristupanja EU ne primenjuje dvostruke standarde samo na Srbiju, već i na Bosnu i Hercegovinu, gde je često nezamislivo ono što je važilo i važi za druge zemlje. Ognjen Karanović kaže da je i BiH, kao i Srbija, u grupi onih koji su stalno pod nekim ucenama, pretnjama i kaznama Brisela, jer tamo postoji Republika Srpska koju najmoćnije zapadne zemlje žele da oslabe, čak i ukinu.

- Takođe, ako ćemo pravo, Srbija i nema teritorijalni problem, jer Kosovo je deo Srbije. Ako Brisel to posmatra kao glavnu prepreku našem pridruživanju, u redu, ostajemo na putu integracija dok god ne promene tu odluku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna