BOCAN HARČENKO: Članstvo Kosova u UN nije moguće bez odobrenja Rusije, Srbija ima dosledan stav o sankcijama

Srna

17. 06. 2022. u 09:02

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da rešenje statusa Kosova i Metohije nije moguće bez stava Saveta bezbednosti UN, a samim tim i bez podrške Rusije.

БОЦАН ХАРЧЕНКО: Чланство Косова у УН није могуће без одобрења Русије, Србија има доследан став о санкцијама

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bocan-Harčenko je podsetio da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jedini osnovni međunarodni pravni temelj za regulisanje statusa Kosova.

- Glas Rusije u UN ostaje isti, jer mi jesmo, bićemo i ostaćemo stalna članica Saveta bezbednosti UN. Članstvo Kosova u UN nije moguće bez našeg odobrenja. Tačka! Ovo je međunarodno pravno obrazloženje i jeste suštinsko - rekao je Bocan-Harčenko.

U osvrtu na odnose Srbije i Rusije, ruski ambasador je naglasio da ne vidi da Beograd suštinski menja svoj odnos prema Moskvi, kao i da EU tera Srbiju da uvede sankcije, dok sama ostaje najveći međunarodni ekonomski partner Rusije.

- Odnosi se ne menjaju i pored nekih koraka koje preduzima Srbija, poput glasanja za rezoluciju UN protiv ruske invazije na Ukrajinu. Neki koraci su nas razočarali, mislim na rezoluciju u UN. Čuvajući prijateljski odnos, tražimo i razumemo stvarni razlog zašto - rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za N1.

On je dodao da je potez Beograda bio posledica pritiska sa Zapada, ali i dodao da Srbija od Rusije nikada nije trpela pritiske.

Komentarišući otkazanu posetu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, Bocan-Harčenko kaže da bi za Srbiju bilo još bolje da je Lavrov došao, jer bi ta poseta pojačala položaj Srbije.

- To bi bila odlična mogućnost rasprave oko najznačajnijih projekata naše saradnje. Lavrov bi dobio mogućnost neposredno odavde da kaže naš stav o Kosovu i Republici Srpskoj. I Rusiji i Srbiji su oduzeli ovu mogućnost - rekao je ruski ambasador.

On je ukazao da je poseta sprečena "izvana" i da "njima nije stalo da Srbija vodi i realizuje samostalnu spoljnu politiku".

- Srbija je izuzetak u odnosu na članice i kandidate za ulazak u EU, jer dok vodi pregovore s Briselom, pazi na svoj nacionalni interes, uključujući i odnose sa Rusijom. Srbija ima dosledan i čvrst stav da ne prihvata sankcije Rusiji - zaključio je Bocan-Harčenko. 

BONUS VIDEO: VAŽAN DAN ZA SRBIJU: Predsednik Vučić na otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili