MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NE SME DA ZATVARA OČI: Petković osudio nove napade na Srbe na Kosovu i Metohiji

Tanjug

11. 06. 2022. u 13:31

U POSLEDNjA 24 sata na KiM su opljačkane dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke zabranjeno je da prisustvuju slavi u Mušutištu, i razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА НЕ СМЕ ДА ЗАТВАРА ОЧИ: Петковић осудио нове нападе на Србе на Косову и Метохији

Foto: Tanjug

- To je realnost u kojoj žive Srbi južno od Ibra. Međunarodna zajednica ne sme da zatvara oči pred ovom serijom incidenata koja svoje uporište ima u Prištini! - napisao je Petković na Tviteru.

Ne daju im da slave slavu

Podsetimo, grupi od 50 vernika, Srbima raseljenim sa prostora opštine Suva Reka zabranjeno je da sutra prisustvuju manastirskoj slavi, prazniku Svete Trojice u Mušutištu, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Ovakav gest predstavnika Prištine jasno pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na prostor Kosova i Metohije ni slavu da obeleže i grobove da posete, a kamo li da im se garantuje bezbedan povratak u etnički očišćenim sredinama - navodi Kancelarija za KiM.

Predstavnici Privremenog organa i organizatori puta su, navedeno je, uredno, još 8. juna obavestili pripadnike policije tzv. Kosova da grupa raseljenih vernika želi da u Mušutištu 12. juna obeleži hramovnu slavu i prisustvuje sečenju slavskog kolača na ostacima i razvalinama Crkve Svete Trojice.

Međutim, stigao je negativni zahtev na njihovu molbu da im policija pruži bezbednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u ovoj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili, navela je Kancelarija za KiM.

Za raseljene Srbe koji su do 1999. godine živeli u Suvoj Reci, a koju su ne svojom voljom morali da napuste, "obilazak ostataka hrama i prisustvo na hramovnoj slavi predstavlja veliko duhovno okrepljenje".

- Kome smetaju vernici i hodočasnici i za koga oni predstavljaju opasnost? Reč je o još jednom teroru i iživljavanju Aljbina Kurtija preko njegovih poluga vlasti u Prištini koji ne želi da na KiM bude niti jednog Srbina - ocenila je Kancelarija za KiM.

Kako je saopšteno, koliko god se Beograd trudio da gradi mostove saradnje, ovakav odnos vlasti privremenih institucija u Prištini prema preostalim Srbima ili povratnicima, to obesmišljava i u temeljima potkopava.

Opljačkane dve prodavnice u Foči

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su u noći između petka i subote obijene dve prodavnice u Velikoj Hoči vlasnika Miroslava Lukića i Bojana Pavlovića.

Ukradene su kase sa novcem i gotovo sva vrednija roba iz njih, a slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj.

Reč je nesumnjivo, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, o još jednom ekonomskom udaru na Srbe koji žive u ovoj enklavi u Metohiji i koji se u veoma teškim uslovima trude da prežive, jer su im ove prodavnice bile značajan izvor prihoda zbog čega im je na ovaj način ugrožena i egzistencija.

- Ovaj slučaj ne sme ostati samo crtica u izveštaju lokalne policije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju insistira da se počinioci ovog nedela kazne i adekvatno sankcionišu, jer samo tako ovakva dela mogu biti sprečena u budućnosti, ističu iz Kancelarije za KiM

Oni dodaju da su Srbi i njihova imovina na KiM učestalo mete kriminalaca i ekstremista u pokrajini upravo jer ne postoji politička volja u Prištini da se takvom delovanju stane na put, već se naprotiv takve akcije podstiču neodgovornim i zapaljivim izjavama albanskih političara.

BONUS VIDEO - 21 GODINA OD UBISTVA MILANA PANTIĆA: Porodica, prijatelji i kolege položili cveće na grob novinara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)