PREMIJERKA ANA BRNABIĆ JASNO PORUČILA: Srbija štiti sopstvene interese (VIDEO)

Novosti online

20. 05. 2022. u 20:50

SRBIJA treba da brani i štiti sopstvene interese i sasvim je jasno da naša zemlja treba da nastavi da štiti načela međunarodnog prava i pravnog poretka SB UN, poručila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ ЈАСНО ПОРУЧИЛА: Србија штити сопствене интересе (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/B92

Brnabić je govoreći o pritiscima zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekla da se naša zemlja bori da zaštiti svoju poziciju i donosi samostalne odluke kao jedna suverena zemlja.

Na pitanje kako vidi odnos prema sankcijama unutar Srbije, Brnabić je rekla da je pristup opozicije krajnje neozbiljan i neodgovoran, dodajući da se njihov stav tokom predizborne kampanje i sada znatno razlikuje.

"Oni su tada pričala da ne treba uvoditi sankcije i da oni ne bi uvodili ni po kojoj ceni, ili su u najboljem slučaju ćutali i nisu pričali o toj temi, kako ne bi izgubili potencijalno glas", rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da "ti, koji su pričali da ne bi, danas pričaju da moramo, da smo morali i zašto ne uvodimo sankcije".

Brnabić je navela da danas u Srbiji postoji "šesta kolona", koja kako god bilo, želi da mi po svaku cenu budemo na strani Rusije, bez obzira na posledice po našu zemlju.

"Mislim da moramo da branimo i štitimo naše interese, sasvim je jasno da moramo da ostanemo ona zemlja koja brani načela međunarodnog prava, međunarodnog pravnog poretka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To je jedini mogući put pred nama, jer to su naši argumenti za odbranu naše pozicije", naglasila je Brnabić.

Brnabić je rekla da su oni sa Zapada koji govore o tome da Srbija mora da ima striktniji stav po tom pitanju, brutalno pogazili naš teritorijalni integritet i rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Oni koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosovo, ali i kada su izvršili agresiju na našu zemlju koja nije nikoga napala, na jednu suverenu međunarodno priznatu zemlju, to su uradili bez bilo kakve odluke SB UN. Oni po svaku cenu brane teritorijalni integritet Ukrajine, što je potpuno u redu, ali oni su sve osnovne principe međunarodnog prava i poretka polomili na grbači Srbije 1999. godine", poručila je Brnabić.

Ističe da se Srbija bori da zaštiti svoju poziciju i donosi samostalne odluke kao suverena zemlja u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim poretkom.

Nema nagoveštaja kraju, dojave iz mnogo zemalja

Brnabić je izjavila da nema nagoveštaja da će lažnim dojavama o postavljenim bombama uskoro doći kraj i istakla da nadležne institucije nastavljaju borbu protiv ''takvog vida hibridnog rata''.

Brnabić je najavila da će državni vrh uskoro imati sastanak na kojem će se razmatrati eventualno formiranje jedinstvenog tima u koji će biti uključene službe bezbednosti MUP-a i Vojske Srbije i Kancelarija za IT sa ciljem, kako je rekla, da se centralizuju svi resursi.

''Teško da ovo može da se zaustavi jer je jako dobro organizovano, dolaze iz mnogo zemalja sa različitih servera, ali mi nastavljamo da se borimo protiv toga 24 sata sedam dana u nedelji'', rekla je Brnabić.

Dodala je da se štite sve državne institucije, podaci građana, bankarskog sektora, privrede, carine i sve što, kako je rekla, pokušava da se napadne hakerskim napadima.

Na konstataciju da opozicioni mediji tvrde da država nije tražila pomoć Evropola u rasvetljavanju lažnih dojava, a da je ta međunarodna organizacija saopštila da je Srbija tražila pomoć i na pitanje u čijem je interesu da se šire lažne informacije o tome, Brnabić je primetila da kada Evropol demantuje, ti mediji ne kažu ništa na to, već, kako je rekla, nastave sa svojim lažima.

Komentarišući tvrdnje da lažne dojave dolaze ''iz domaće kuhinje'', da su propaganda vlasti i da vlast od toga profitira, Brnabić je rekla da svako ko misli da takve stvari na bilo koji način donose korist Aleksandru Vučiću ili Vladi Srbije ''nije pri zdravom razumu''.

Naglasila je da se Srbija nalazi u ozbiljnoj, teškoj i kompleksnoj situaciji, pre svega politički, i da mora da branimo svoje interese i nađe način da se, kako je rekla, nastavi rast i razvoj, sačuvaju radna mesta i nastavi rast plata i penzija.

Na konstataciju da opozicija spočitava predsedniku Vučiću da pričom o globalnom sukobu širi paniku među građanima i govori o nestašici hrane, Brnabić je rekla da je zadatak ozbiljnih državnika i političara da građanima kaže istinu, a ne da ulepšava i krije.

Navela je da su izjave Vučića uvek bile jasne i da je govorio da će Srbija imati dovoljno hrane, ali da će u svetu biti nestašice.

Brnabić je rekla da poslednjih dana skoro svi svetski zvaničnici takođe rekli da će biti užasnih nestašica hrane i da svetu preti glad, pre svega u Africi, ali i drugim kontinentima, uključujući i Evropu.

''Zabrinuti su za blokiranje ukrajinskih luka, da li će moći da se izveze pšenica, kukuruz i druge namirnice iz Ukrajine. Ako ne, kriza će biti veća. To je sve predsednik Vučić pričao pre mesec ili čak dva meseca i to se potvrdilo kao tačno'', rekla je Brnabić.

Naglasila je da će Srbija imati dovoljno hrane i da je naša država prva govorila o robnim rezervama i da će nabaviti ono što nema, što je, kako je rekla, i učinjeno.

''Tada su takođe pričali da je to glupost i da se šira panika, iako su predsednik Republike i vlada najodgovorniji da naši građani ne budu gladni i da, koliko god da eskalira sukob u Ukrajini, budemo bezbedni u tom smislu jer to zavisi od nas. To nije kao gas, za koji moramo da se oslanjamo na druge'', rekla je Brnabić.

Poseta Mišela potrebna da se pokaže veza Srbije i Evropske unije

Brnabić je ocenila da je poseta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela bila potrebna da bi, kako je rekla, građani Srbije videli da postoji suštinska i dubinska veza Evropske unije i Srbije, a ne samo pritisak.

Brnabić je rekla da je zahvalna Mišelu na poseti i na tome što je, rekla je, proveo značajno vreme u Beogradu.

''Ne slažemo se po svim pitanjima, ali su odnosi Srbije sa Evropskom unijom suštinski i strateški'', rekla je Brnabić i navela da je 70 odsto stranih, direktnih investicija u Srbiju iz zemalja članica Evropske unije, a da je oko 66 odsto našeg izvoza u  Evropsku uniju.

Istakla je da je poseta Mišela i potpisivanje ugovora sa Evropskom unijom o dodatnih oko 85 miliona evra za ulaganje u srpski startap ekosistem i inovativne kompanije, najbolji način da se pokažu pozitivne saradnje Evropske unije i Srbije.

Brnabić je rekla da razgovori između Mišela i predsednika Vučića nisu bili nimalo laki i da su dvojica zvaničnika najviše razgovarali o temama o kojima Srbija i Evropska unija nisu saglasne, a u kojima je, kako je rekla, predsednik Vučić argumentovano brani pozicije Srbije.

Brnabić je komentarisala i izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u kojoj je predsednika Vučića nazvao autokratom i navela da čovek koji je, kako je rekao, Srbima na Kosovu i Metohiji u 2022. godini ukinuo osnovno ljudsko pravo, pravo na izbore, nema pravo da priča o autokratskim režimima.

"Kurti je na turneji u SAD u nadi da će uspeti da zakaže neki sastanak, a ne deluje mi da to ide tako najbolje. Jedino što ostaje je da napada Aleksandra Vučića koji je izvor njegovih frustracija", rekla je Brnabić.

Dodala je da je mnogo važnije za sve, pa i za albanski narod na Kosovo i Metohiji, da se Kurti fokusira na pregovore između Beograda i Prištine jer je to, naglasila je, jedini način da se obezbede mir i stabilnost i bolji kvalitet života svih koji žive na ovim prostorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PETA BITKA ZA JEDAN MANDAT: Na biralištu kod Bujanovca danas opet glasanje