GLASAČI SU PREPOZNALI ŽELJU DA SE SRBIJA MENJA NABOLJE Mali: Vučićeva politika je pobednička - nudi mir i stabilnost

Novosti onlajn

04. 05. 2022. u 11:06

MINISTAR finansija Siniša Mali govorio je o globalnim dešavanjima koja se odražavaju i na našu zemlju. Takođe je otkrio da li je zadovoljan rezultatima Ministarstva na čijem je čelu, da li ga je iznenadio rezultat glasanja u Beogradu, gde sad treba građani koji imaju ušteđevinu da ulažu novac…

ГЛАСАЧИ СУ ПРЕПОЗНАЛИ ЖЕЉУ ДА СЕ СРБИЈА МЕЊА НАБОЉЕ Мали: Вучићева политика је победничка - нуди мир и стабилност

Foto Tanjug

Jeste li zadovoljni rezultatima Ministarstva finansija, na čijem ste čelu?

– Prezadovoljan sam postignutim rezultatima, jer smo pokrenuli talas investicija, i od zemlje na ivici bankrota napravili državu koja je četiri godine zaredom imala suficit u budžetu. Zahvaljujući tome, mi smo pandemiju dočekali spremni, uspeli smo da očuvamo makroekonomsku stabilnost i da u dve godine pandemije budemo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Istovremeno smo građane i privredu pomogli sa tri paketa ekonomske podrške. Pokrenuli smo velike i važne projekte, pa je tako u toku modernizacija i transformacija Poreske uprave i unapređenje celokupnog fiskalnog sistema, koji podrazumeva novi model e-fiskalizacije i e-faktura. To znači sistemsku promenu u načinu funkcionisanja fiskalnog sistema. Uvođenje novog modela e-fiskalizacije i e-faktura će privredi značajno olakšati rad i pomoći u borbi protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Takođe, imali smo obimnu zakonodavnu aktivnost i usvojeni su neki sistemski zakoni, poput Zakona o fiskalizaciji, Zakona o elektronskom fakturisanju, Zakona o tržištu kapitala, Zakona o digitalnoj imovini…

Takođe, Srbija je u septembru postala prva zemlja u regionu i jedina evropska zemlja van EU koja je emitovala zelene obveznice, namenjene isključivo za finansiranje ekološki prihvatljivih projekata. Osim toga, obveznice Republike Srbije zvanično su uključene u Dži-Pi Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju, što je još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu. Uspostavljen je sistem za centralizovan obračun primanja – ISKRA, kojim će se u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, zatim uspostavljene su olakšice za početnike u biznisu, a godinama unazad smanjujemo i poresko opterećenje na zarade.

Takođe, u januaru prošle godine smo uspešno završili savetodavni aranžman sa MMF-om, a potom i započeli novi, takođe savetodavnog karaktera. Naravno da stalno postavljamo nove ciljeve i borimo se da ih ostvarimo. Setite se samo najave da će prosečna plata biti 500 evra. Tu cifru smo odavno prešli, a novi cilj je da do 2026. godine prosečna plata bude 1.000, a prosečna penzija oko 500 evra. Raduje me i činjenica što je u ovom trenutku javni dug pod kontrolom, stabilan i na nivou od 52,3 odsto, što je daleko od granice koju propisuje Mastriht.

Koji su ključni kapitalni projekti u ovoj godini? Hoćemo li moći da ih realizujemo? Ima li nešto od čega se zasad odustalo?

– Realizacija svih započetih projekata je u punom jeku. To su, na primer, Moravski koridor, Preljina–Požega, obilaznica oko Beograda, brza pruga Beograd – Novi Sad je puštena, a deo do Subotice se sada radi, kao i nastavak do Segedina, zatim Ruma–Šabac–Loznica se takođe radi. Od početka ove godine završeno je i „Dedinje 2”, zatim Klinički centar Srbije… Podsetiću vas i da je počela izgradnja metroa u Beogradu, na šta se čekalo decenijama. Svetska kriza nas nije sprečila da nastavimo sa predanim radom, jer smo u potpunosti opredeljeni da unapređujemo uslove života u Srbiji. Uostalom, građevinska industrija zapošljava ljude i podiže naš BDP.

Kako kao potpredsednik SNS-a komentarišete rezultate izbora koje je postigla lista SNS, ali i Aleksandar Vučić kao predsednički kandidat?

– Zadovoljan sam rezultatima izbora, pre svega kada je u pitanju reizbor Aleksandra Vučića za predsednika naše zemlje. Građani su prepoznali da je on jedini koji garantuje mir i stabilnost, ekonomski prosperitet i bolji život svih. Politika koju on vodi je pobednička, a birači su na izborima potvrdili ogroman trud i želju da se Srbija i dalje menja nabolje.

Da li vas je iznenadio rezultat u Beogradu? Ima li nešto što, pre svega kao bivši gradonačelnik Beograda, zamerate svojim stranačkim kolegama?

– Nije me iznenadio rezultat, jer je SNS pobedio u Beogradu. Da li je taj rezultat mogao biti bolji? Pa mogao je. Kao bivši gradonačelnik, znam koliko je teško voditi Beograd, jer je to posao koji nikad ne prestaje i koji je prepun izazova. Sada kada su izbori prošli, kao stranka, treba da vidimo da li se i gde grešilo i da li smo nešto propustili da uradimo za građane, a ne da se bavimo bilo kakvim zamerkama.

I ko će formirati vlast u glavnom gradu?

– Ne volim da se bavim predviđanjima i nagađanjima. Odluku o formiranju vlasti u Beogradu će doneti stranački organi i predsednik Vučić, i javnost će o svemu biti na vreme obaveštena.

Je l’ vas iznenadio susret Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića?

– Aleksandar Vučić je predsednik svih građana i uvek je otvoren za razgovor, tako da me taj susret nije iznenadio.

Onim građanima koji imaju, recimo, neku ušteđevinu, nasledstvo, šta biste savetovali? Gde sad da ulažu novac? Ili možda da ne ulažu?

– Na ovo pitanje je teško dati pravi odgovor jer se tu nameće više dilema: koliko novca je potencijalni ulagač spreman da izdvoji, koliki je stepen rizika, kolika je ročnost. Treba imati na umu da je u vremenima krize veoma teško dati pravi savet, jer postoje mnogi rizici, poput kretanja kursa i inflacije, što uvek treba imati na umu. Zato sam stanovišta da treba razmišljati u pravcu diversifikacije ulaganja. Kada je u pitanju investiranje u našoj zemlji, naglasio bih da u Srbiji postoji odličan sistem upravljanja u kriznim situacijama, što smo i dokazali, ponašajući se odgovorno i brinući se i o građanima i o privredi.

Već duže vreme se pominjete kao najozbiljniji kandidat za novog premijera. Hoćete li voditi Vladu Srbije?

– Nikada nisam imao ambicije da se bavim politikom, niti sam jurio funkcije. Od početka ovog posla, želja mi je bila da iskoristim svoje znanje da pomognem svojoj zemlji, a nadam se da sam bar delom u tome uspeo. Zadovoljan sam postignutim rezultatima i spreman sam da i u budućnosti doprinesem napretku Srbije, a na koji će to biti način, odlučiće predsednik Aleksandar Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna