EU NUDI SRBIJI DA POČINI NACIONALNO SAMOUBISTVO: Profesor Srđa Trifković upozorava na paklene nemačke planove

Novosti online

03. 05. 2022. u 08:52

ISTORIČAR i publicista prof. dr Srđa Trifković izjavio je da zahtevi EU za nametanje sankcija Rusiji nisu propraćeni ni šargarepicom.

ЕУ НУДИ СРБИЈИ ДА ПОЧИНИ НАЦИОНАЛНО САМОУБИСТВО: Професор Срђа Трифковић упозорава на паклене немачке планове

Foto: EPA/Printskrin/Ilustracija

- Oni kažu da Srbija mora, uostalom to smo čuli i od zamenice pomoćnika američkog državnog sekretara za evroazijska pitanja, da Srbija mora da prihvati princip uzajamnog priznanja sa (lažnom) državom Kosovo. Sam termin uzajamno priznanje je krajnje iritantan i bezobrazan jer on implicira i da je Srbiji jako stalo da bude priznata od te važne države, ali istovremeno sasvim je jasno da zahtevi za nametanje sankcija Rusiji nisu propraćeni nikakvom šargarepicom - kazao je profesor Trifković.

Ističe da Srbija nikada neće ući u EU.

- Drugim rečima, pre svega priča o evropskom putu Srbije je laž, ja sam možda i jedina ličnost na srpskoj političkoj sceni koja već 22 godine, od 5. oktobra 2000, ponavlja kao Švaba tralala, da Srbija nikada neće ući u EU. Ja sam za to uvek imao i jasne argumente zašto se to neće desiti: oni su pre svega kulturološke prirode, zato što ključne zemlje u EU predvođene Nemačkom u Srbiji vidi remetitelja i trn u oku sopstvenim geopolitičkim planovima. Integrisanje Srbije bi jedino bilo moguće u slučaju da se Srbija potpuno odrekne svog nasleđa, svog identiteta, da prizna da su Srbi počinili genocid u Srebrenici, da je Srpska pravoslavna crkva remetiteljski faktor koji treba suzbiti tako što će biti posebne nacionalne crkve u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji itd. Dakle, da počini nacionalni suicid. Samoubistvo. I zato smatram da ni po koju cenu ne treba prihvatiti nametanje sankcija Rusiji jer pre svega moralna, ali i materijalna cena takvog poteza bila bi za Srbiju katastrofalna uključujući i gubitak jedinog kapitala koji ima iz devedesetih, koji ima pre svega od onih 78 dana 1999. godine. A ne bi dobila apsolutno ništa osim sopstvenog sunovrata, gubitka samopoštovanja i konačno možemo reći terminalno gubitka bilo kakve nade u oporavak geostrateških pozicija - smatra Srđa Trifković.

Ističe da su evropski birači izgubili moć odlučivanja nad sopstvenom sudbinom.

- Ničija nije gorela do zore, pa i ovo što se događa sa Evropom odraziće se pre ili kasnije i na raspoloženje običnih evropskih birača kada shvate koja je bila cena tog povinovanja američkom diktatu i kada shvate kada se malo ohlade duhovi od sadašnje rusofobne histerije do koje mere su izgubili moć odlučivanja nad sopstvenom sudbinom i pretvorili se u istoj meri u satelite transatlantskog hegemona - izjavio je istoričar.

(Nedeljnik Ekspres)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (16)

HELIKOPTERI POKAZALI SILU: Vojska Srbije ispunila sva očekivanja na Pešteru (VIDEO)