RAZJEDINILI SE POSLE IZBORA: Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije ulazi u sve veće sukobe, demantujući plastično naziv svoje liste

M. S. - S. S. R.

27. 04. 2022. u 11:31

STRANKE koje su na izborima 3. aprila učestvovale na listi "Ujedinjeni za pobedu Srbije" razjedinile su se i pre nego su građanima saopšteni konačni rezultati. Neslaganja među partijama, nepomirljive razlike u programima i lični animoziteti isplivali su na površinu tek koji dan posle glasanja, a u poslednje vreme su se i dodatno zaoštrili.

РАЗЈЕДИНИЛИ СЕ ПОСЛЕ ИЗБОРА: Коалиција Уједињени за победу Србије улази у све веће сукобе,  демантујући пластично назив своје листе

Foto N. Skenderija

Sukobili su se oko toga da li je Zdravko Ponoš trebalo da bude zajednički kandidat za predsednika, naljutili su se što je rekao da neće praviti stranku posle izbora, pa porekao, sporečkali su se oko odlaska lidera SSP Dragana Đilasa kod predsednika...

Ponoš je tako, u jeku razmirica, najavio da će pokušati da napravi stranku koja je drugačija od onih koji su već na političkoj sceni:

- Nemam nameru da pravim ništa sitno, slično i posvađano. Razgovaram sa ljudima u nameri da vidim da li ima potencijala i volje da se stvori nešto što bi bilo drugačije i bolje. Ako ima, napravićemo.

Da je Ponoša podržavala Stranka slobode i pravde, čak i kada drugi opozicionari to nisu hteli, podsetila je Marinika Tepić, napominjući da je on rekao da neće formirati svoju stranku posle izbora:

- Sada je promenio mišljenje, ali nisam time iznenađena. Najveći teret kampanje osim njega samog, iznela je naša stranka. Prikupljanje potpisa, podršku u kampanji, infrastrukturu, ali i udarce koje smo trpeli i što smo nominovali i podržali njegovu kandidaturu.

Sporeći se oko toga ko je koliko doprineo koaliciji, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je njegova partija i samostalno mogla da osvoji 12 mandata u Skupštini, kao i da im je Ponoš kao predsednički kandidat brutalno nametnut.

Da je opozicija na izborima propustila gotovo sve što je mogla, kao i da organizuje zajedničku kontrolu izbornog procesa kako bi manje zavisila od izbornih okolnosti koje je nametala vlast, stava je lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić. Kako je izjavio, nije se kandidovao za predsednika kako ne bi bio optužen da oduzima glasove Ponošu:

- Ne zaboravite da su Vladeta Janković i drugi iz te koalicije tokom kampanje govorili da bi moja kandidatura bila direktna pomoć Vučiću.

Ostatak opozicije je, za sada, na okupu. Monarhisti (otcepljenji deo POKS) koje predvodi Vojislav Mihailović saopštili su, da će nastaviti saradnju sa DSS i 25 patriotskih i monarhističkih pokreta, udruženja i grupa građana u okviru Srpske koalicije NADA, kao i da je ta koalicija spremna ukoliko se ponove izbori u Beogradu:

- POKS je doneo je odluku da bude opozicija na republičkom nivou sa svojih sedam poslanika, a u Beogradu sa tri odbornika.

BIĆE RAZVRSTANI U TRI KLUBA

NAKON podele mandata, "Ujedinjeni za Srbiju" će se rasporediti po poslaničkim klubovima. Đilasov SSP, uz USS "Sloga" Željka Veselinovića PZP Janka Veselinovića, Pokret "Otadžbina" Slaviše Ristića, i PSG Pavla Grbovića imaju 16 poslanika. Narodna stranka će imati svoj tim od 12 parlamentaraca, a Demokratska stranka Zorana Lutovca deset.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!