NI VUČIĆ NEĆE VLAST KOJA NEMA LEGITIMITET: Predsednik Srbije i lider SSP razgovarali o izborima u Beogradu, gost tražio ponavljanje glasanja

M. STANOJKOVIĆ - S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

11. 04. 2022. u 20:17

IZNEO sam zahtev da Beograd mora da ima nove izbore do kraja godine, jer vlast koja bi se u ovom trenutku formirala ne bi imala legitimitet da vodi grad.

НИ ВУЧИЋ НЕЋЕ ВЛАСТ КОЈА НЕМА ЛЕГИТИМИТЕТ: Председник Србије и лидер ССП разговарали о изборима у Београду, гост тражио понављање гласања

Foto: Igor Marinković

Ovo je danas, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao lider SSP Dragan Đilas, koji je na Andrićev venac, i pored protivljenja dela opozicionih stranaka, među kojima je i koaliciona Narodna stranka Vuka Jeremića, došao da razgovara o krizi nastaloj posle glasanja u prestonici.

Uz informaciju da mu je Vučić rekao da će odgovoriti do kraja nedelje, Đilas je istakao da je razgovor bio težak i da je došao kako bi se smirile tenzije i podele:

- Ni njemu nije bilo previše lako. Ja sam od strane njegovih birača označen kao đavo, te ovakav razgovor nije ni mogao da bude drugačiji, nego najblaže rečeno - težak. Nismo imali veliki stepen saglasnosti o onome o čemu smo pričali, sem da će pred Srbijom, u trenutku kada je svet podeljen kao u doba Hladnog rata, biti velikih izazova. Složili smo se i oko toga da vlast mora da ima legitimitet - istakao je Đilas.

Prema rečima lidera SSP, Vučić mu je rekao da su ga kolege iz stranke obavestile da ima više od 60 odbornika potrebnih za formiranje vlasti u Starom dvoru:

- Nije ni morao da mi to saopštava, jer sam video kako glasaju na sednicama GIK. Zavetnici, pa i NADA. Vidim izjave ljudi iz POKS koji kažu da ne mogu sa onima koji kažu za svoj narod da je genocidan, što je besmislica. Zato sam izašao sa zahtevom za novim izborima, jer može da se formira vlast ako deo odbornika iz opozicije preleti, ali onda ta vlast nema legitimitet.

Đilas je rekao da, "ukoliko sve opozicione stranke ostanu na stavovima zbog kojih su im birači dali poverenje da uđu u Skupštinu i ne pređu na stranu SNS, onda će u Beogradu rezultat ostati 55:55".

Na optužbe dela opozicije da nije trebalo da ide na sastanak, Đilas je rekao da ako imaju neku bolju ideju, on će je prihvatiti, kao i da se ne utrkuju sa SNS u vređanju njega, jer tu ne mogu da pobede. Dodao je i da SSP neće ulaziti ni u kakvu vladu sa SNS "niti su taj poziv dobili, kao i da bi do novih izbora gradom upravljao privremeni organ".

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedeljak da nema dilemu da je SNS osvojio većinu na izborima za narodne poslanike, ali i u Beogradu, i dodala "da bi u ovim okolnostima, kada su opozicione koalicije i liste pokazale šta im je cilj, pozdravila ponavljanje i jednih i drugih izbora":

- Neprirodno i nenormalno izgleda to što su Đilasova koalicija i "Moramo" spremne da idu u koaliciju sa Dverima i Zavetnicima i obrnuto. Neprirodne su mi koalicije gde jedni hoće, drugi neće da priznaju nezavisno Kosovo, za jedne je bio genocid u Srebrenici, za druge ne. Njihovi glasači mogu videti da su glasali da bi oni dobili malo vlasti.

I danas su se, kao i prethodnih dana, nizale optužbe iz dela opozicije na to što je Đilas odlučio da razgovara sa Vučićem. Takođe, nastavljene su i međusobne optužbe.

Savetnica lidera Socijaldemoratske stranke Borisa Tadića Marina Komad poručila je na "Tviteru" da nije problem što Đilas razgovara sa Vučićem, već je "problem u tome što su drugi hajkama i medijskim uništavanjem plaćali izbor svakog puta koji je bio drugačiji od njegovog". Da bi, potom, kako je rekla, uradio baš sve za šta je druge optuživao.

Radomir Lazović iz koalicije "Moramo" optužio je Zavetnike i koaliciju NADA da sede "na dve stolice i da nemaju nameru da ugrožavaju naprednjačku vlast u Beogradu", jer su to pokazali glasanjem protiv prigovora koje su Gradskoj izbornoj komisiji podnosile druge stranke opozicije.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, objasnila je da se njihov predstavnik prilikom glasanja samo držao zakona, kao i da su se izjašnjavali i "za" i "protiv":

- Ali hajde da vidimo, da li se sudbina gradskih izbora rešava u GIK-u ili na sastanku Vučića i Đilasa.

I kandidat za predsednika koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je da mora da se prekine sa politizacijom RIK i GIK:

- Naši predstavnici glasaju isključivo po zakonu. Ne pravi se cirkus radi cirkusa.

SNS 48, UJEDINjENI 26 MANDATA

PREMA poslednjim objavljenim rezultatima glasanja za prestoničku skupštinu, Gradske izborne komisije, lista oko naprednjaka u Beogradu osvojila je 48 mandata, dok "Ujedinjeni za pobedu Beograda" imaju 26 odborničkih mesta. Lista oko socijalista uspela je da osvoji osam mandata, "Moramo" - 13 odborničkih mesta, NADA - sedam, dok Zavetnici i Patriotski blok okupljen oko Dveri imaju po četiri mandata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama