STATUSNA KONFERENCIJA U HAGU: Stanišić i Simatović nisu imali primedbe ni komentare na postupak

Srna

01. 04. 2022. u 17:15

STATUSNA konferencija u slučaju protiv bivših šefova Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija održana je danas u Hagu.

СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ХАГУ: Станишић и Симатовић нису имали примедбе ни коментаре на поступак

Foto: AP Photo/Martijn Beekman

Prema ranijoj odluci Žalbenog veća, koju je potpisao predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Karmel Ađijus, bilo je planirano da statusna konferencija počne u 10.30, ali je ona održana kasnije zbog, kako je Ađijus rekao, tehničkih problema.

Ađijus je na početku Konferencije podsetio da je njena primarna svrha u fazi žalbenog postupka da pokrene sva pitanja i probleme u vezi sa postupkom, uključujući fizičko i psihičko stanje Stanišića i Simatovića.

Stanišić je izjavio da nema pritužbe na uslove u pritvoru, zdravlje ili na bilo koje drugo pitanje vezano za današnju Statusnu konferenciju. Njegov advokad Vej Džordaš rekao je da nema nikakvo novo pitanje da pokrene kada se radi o samoj proceduri Konferencije.

On je istakao da postoje određeni problemi što se tiče medicinske njege koja se pruža njegovom klijentu, ali se oni tretiraju na pravi način.

Stanišić je izjavio da je saglasan sa onim što je rekao njegov advokat, te da u poslednjih nekoliko meseci nema promene što se tiče zdravlja, da dobija prikladnu terapiju i ima podršku uprave Pritvorne jedinice.

Simatovićev advokat Vladimir Petrović izjavio je da nema posebnih problema vezanih za zdravlje njegovog klijenta, niti pitanja koja bi se danas pokrenula u vezi sa uslovima pritvora. Simatović nije imao ništa da doda i naglasio je da je u potpunosti saglasan sa svim što je rekao njegov advokat.

Tužilaštvo je nakon toga zatražilo od Ađijusa da se Mehanizam postara da tužioci budu što ranije obavešteni u vezi sa zakazivanjem žalbenih ročišta, jer bi to pomoglo da se bolje pripreme, na šta je predsjednik MMKS odgovorio da će "biti tako".

Ađijus je naglasio da trenutno ne zna kada će se nastaviti sa ročištima. On je nakon toga završio Statusnu konferenciju, s obzirom na to da nijedna strana nije imala više primedbi niti komentara.

BONUS VIDEO: "NISU ZNALI ŠTA IH JE SNAŠLO!" Rudari predosetili tragediju?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna