"EVROPO, ZAŠTO ĆUTIŠ?": Protest meštana Štrpca zbog hapšenja i maltretiranja Srba (FOTO)

Novosti online

18. 03. 2022. u 13:48 >> 14:23

VIŠE od hiljadu građana okupilo se danas na protestu ispred zgrade Opštine Štrpce da izrazi nezadovoljstvo zbog hapšenja i pretresa koji su pre dva dana sproveli pripadnici specijalne jedinice Rosu.

ЕВРОПО, ЗАШТО ЋУТИШ?: Протест мештана Штрпца због хапшења и малтретирања Срба (ФОТО)

Foto: Novosti

Okupljeni su nosili transparente sa natpisom "Evropo, zašto ćutiš?", "Naše vam institucije ne damo", "Štrpce vam ne damo", "Ne okrećite glavu", "Vučiću, čuvaj Srbe"...

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić koji je tom prilikom poručio da pomenuta policijska akcija ne predstavlja borbe protiv korupcije već je reč o političkoj akciji.

- Za mene je u pitanju čista politika i politička poruka jednog takvog procesa. Upadom u prostorije Privremenog organa Opštine  Štrpce i nalogom da radnici više ne treba da dolaze na posao, poslata je jasna poruka šta se zapravo čini i šta se dešava. Kada nekom kažete u 21. veku da ne može da dolazi na posao, to znači da ne može da živi više ovde, druga nam poruka ne treba. To ne znači da ćemo mi ćutati i zato ovaj današnji skup i vaše prisustvo predstavljaju jasnu poruku da nećemo da ćutimo i da ćemo se suprostaviti svim demokratskim sredstvima jednom takvom procesu - kazao je Jevtić.

On je naglasio da moraju da prestanu da vrše represiju nad narodom u Štrpcu.

- Da prestanu da nam zatvaraju institucije, jer su te institucije za naš život. Ako danas budemo ćutali, nakon upada u Privremeni organ, onda će sledeći biti naši domovi zdravlja , škole... Borićemo se protiv toga. Kao predsednik opštine ali i kao građanin, na svaki mogući način činiću sve za svakog građanina Štrpca - poručio je Jevtić.

Jevtić je istako da niko više ne može da vrši hapšenja samo na osnovu "rekla-kazala".

- Dosta je bilo, nećemo da ćutimo. Da li smo mi to obeleženi zato što smo Srbi? Da li treba nama da postave žute trake kao što su Jevrejima u Drugom svetskom ratu? Pa da se tako  razlikujemo od drugih i da znaju o kome se zapravo radi - navodi Jevtić.

Napominje da su 16. marta održali sastanak i doneli zajedničku Deklaraciju koja glasi:

"1. Najoštrije osuđujemo upad specijalnih policijskih snaga u porodične kuće i instituciju Privremenog organa Opštine Štrpce pod navodnim izgovorom borbe protiv korupcije i kriminala. Današnju akciju kao i prethodne dve, na Badnji dan 6. januara 2022. godine i 21. decembra 2021. godine, vidimo kao politički proces koji za cilj ima gašenje srpskih insititucija i svaku institucionalnu i političku vezu sa državom Srbijom sa krajnjim i trajnim ciljem progona preostalog srpskog stanovništva u opštini Štrpce.

2. Zahvaljujemo se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću na svoj pomoći i podršci. Razumemo sve okolnosti i pristiske kroz koje i naši zvaničnici u Beogradu prolaze i čvrsto smo uvereni da uvek i u svakoj prilici možemo da računamo na podršku naše države Srbije koja će učiniti sve da zaštiti naše legitimne interese. Poručujemo da ćemo se zajedničkim snagama boriti za pravdu, opstanak i život na ovim prostorima.

3. Od predstavnika međunarodne zajednice zahtevamo da u svom kapacitetu prisustva na prostoru Kosova hitno reaguju i stanu na put institucionalnoj represiji nad institucijama i Srbima u opštini Štrpce.

4. Prepoznajući jasnu nameru vlasti u Prištini koje sprovode institucionalno nasilje nad Srbima u Štrpcu poručujemo im da nas neće pokolebati i da ćemo se boriti na demokratski način protiv svog nasilja koje se vrši nad našim sugrađanima. Naše pravo na život i opstanak na ovim prostorima branićemo našim jedinstvom i upornošću. Ni Badnji dan, kao ni ovaj današnji pred obeležavanje godišnjice pogroma nad Srbima, nije slučajno odabran za akcije policije i upad u srpske kuće i institucije.

5. Onim Srbima koji učestvuju u ovom političkom i institucionalnom nasilju protiv svojih sugrađana i institucija poručujemo da se dozovu pameti i prestanu da zbog svojih ličnih kratkoročnih interesa čine dugoročnu štetu srpskom narodu u Štrpcu! Istorija će im svakako suditi za svako njihovo nedelo i laž uperenu protiv svojih sunarodnika!".

Jevtić je poručio da će opština Štrpce, kao i svi institucijalni predstavnici, biti uz porodice uhapšenih i uz sve građane.

Huanita Račićević, čiji je suprug uhapšen 21. decembra, govorila je na današnjem skupu u ime dece, porodica, majki, očeva, braće čiju su članovi porodica uhašeni.

- Dani su nam sve gori i gori, noći sve teže i teže, a sudbina Sirnićke župe je sve neizvesnija. Svi dobro znamo šta se desilo 21. decembra, svirepo, na najnehumaniji način i pod pretnjom, na očigled uže porodice i dece, odvedeni su naša braća, muževi, prevareni provode već tri meseca u pritvoru - podsetila je Huanita.

Ona je istakla da su sva ljudska prva na slobodu narušena, pravo na slobodu, pravo govora i pravo na zagrljaj svojih najmilijih.

Tokom poslednje akcije policije uhapšeno je dvoje meštana, a zatvorena je i zgrada Privremenog organa Opštine Štrpce, koju čuva tzv. kosovska policija.

BONUS VIDEO: SPECIJALCI ROSU U AKCIJI U ŠTRPCIMA: Naoružani upali u srpske kuće

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024