SEĆANJE NA MARTOVSKI POGROM: Premijerka Ana Brnabić - "Srpski narod više nikada neće biti bez zaštite svoje države i predsednika"

Novosti online

17. 03. 2022. u 20:03

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić govorila je večeras na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu, povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine.

СЕЋАЊЕ НА МАРТОВСКИ ПОГРОМ: Премијерка Ана Брнабић - Српски народ више никада неће бити без заштите своје државе и председника

Foto: Printscreen/RTS 2

Martovski pogrom bio je sistemska i planska akcija etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, predvođena ekstremistima OVK. Za 48 sati je etnički očišćeno šest gradova i 10 sela. 

Ubijeno je najmanje 19 osoba, a povređeno je oko hiljadu. Proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata. 

Obraćanje premijerke Ane Brnabić

Predsednica Vlade je rekla da su tokom pogroma bez milosti ubijani Srbi - samo zato što su Srbi.

- I mrtvim Srbima uskraćen je pokoj, zato što su napadnuta i groblja, dok su imena pokojnika brisana iz pisane istorije. I posle toliko godina, van KiM se nalazi 200.000 interno raseljenih lica - kaže premijerka.

Ana Brnabić je podsetila da međunarodne snage nisu učinile ni približno dovoljno da ispune svoj mandat iz Rezolucije 1244 UN.

- Da stvar bude gora i da ovo sve još više boli, tadašnja vlast u Beogradu nije preduzela korake koje je morala. U događajima od 17. marta 2004. godine posebno je strašno uništavanje crkava i manastira. Nijedan od uništenih manastira nije u potpunosti spasen. Bogorodicu Ljevišku, gde su voštanice paljene od vremena srpskih careva, tih strašnih dana su napali ekstremisti - rekla je predsednica Vlade.

Ona kaže da od prestanka oružanih sukoba 1999. godine uništeno je i spaljeno 150 pravoslavnih crkava i manastira, od koji mnogi datiraju iz 13. i 14. veka.

Foto: Printscreen/RTS 2

- Uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona i bogoslužbenih predmeta. Uništeno je 256 pravoslavnih grobalja. Ni u jednom gradu južno od Ibra danas nema imena sa srpskim imenom. Dečani i crkva Bogorodice Ljeviške nalaze se na Unesko-voj listi kulturnih dobara u opasnosti - podseća premijerka.

Ana Brnabić kaže da je današnja Srbija neuporedivo jača nego što je bila te nesrećne 2004. godine.

- Srbija je danas ekonomski lider regiona, ali i stožer mira i stabilnosti u regionu. Srbija je zemlja zagledana u budućnost, posvećena jačem regionu. Upravo je ta Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan, kako bi se naš region povezao. Samo saradnjom u regionu možemo ostvariti bolju budućnost za našu decu - dodala je predsednica vlade.

Ona kaže da će Srbija nastaviti da pruža ruku pomirenja svima u regionu.

- Ali isto tako, budite uvereni, da Srbija nikada, nikada, neće dozvoliti da se ponove tragični događaji od 17. marta 2004. godine. Kao ni "Oluje". Sećamo se svih žrtava, i saučestvujemo sa njihovim bolom. Naša srca su i večeras sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, čijoj se hrabrosti divimo - rekla je premijerka.

 Ana Brnabić kaže da će Srbija u vremenu rata znati da sačuva mir i stabilnost, ali i da naš narod više nikada neće biti sam i bez zaštite svoje vlade, predsednika i države. 

Kulturni program o pogromu

Tokom komemorativne sednice prikazan je dramski program kojim je dočarana atmosfera straha koja je vladala među Srbima na Kosovu i Metohiji, neposredno pre erupcije nasilja i albanskog divljanja.

Foto: Printscreen/RTS 2

Kratkom predstavom prikazan je strah jedne srpske porodice koja se pakuje da pobegne od Albanaca, kao i njihova razmimoilaženja u stavovima vezanim za evakuaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)