NOĆ JE NAJTEŽA, A JUTRO NIJE LAKŠE: Vera Stolić i njene godine crnine za sinom i suprugom ubijenim na kućnom pragu u selu Drajkovce

M. Marković

18. 03. 2022. u 11:15

PRILAZILA je, poput senke, grobovima sina i supruga, Vera Stolić. Na mermerne ploče spustila je cveće i sveće. Zagrlila spomenike, kao žive. Poljubila fotografije, milovala ih i umivala suzama.

НОЋ ЈЕ НАЈТЕЖА, А ЈУТРО НИЈЕ ЛАКШЕ: Вера Столић и њене године црнине за сином и супругом убијеним на кућном прагу у селу Драјковце

Dobrivoje i Borko Stolić, Foto Privatna arhiva

Svake godine, svakog 17. marta, isto. Svake godine, kao da je sad. Kao da svoje voljene u ovom satu, ovog dana, zemlji crnoj predaje.

A prošlo je osamnaest godina crnine, koja ne prolazi. I neće dok živi ova žena od mrve.

Od tišine kojoj samo bol zvoni na počinku. I budi je pre svitanja.

- Noć mi je najteža, a jutro još teže - kaže nam.

Na mladenovačkom, starom groblju, počiva njen Borko. I njen suprug Dobrivoje, ubijeni na kućnom pragu u selu Drajkovce, opština Štrpce. Tu su potražili utočište, kada je u njihovom rodnom Uroševcu bilo izvesno da tu Srbima mesta nema.

Staza duga. Duga... Ali, kad god se oglase ispraćajna zvona sa ovdašnje crkve, zvone i njima. Nedužnim žrtvama pogroma iz proleća 2004. godine. Stolići su Borka i Dobrivoja, ubrzo posle zločina albanskih hordi, na ovom, mladenovačkom groblju sahranili. Odavno ovde imaju najbližu familiju. Saglasili su se da će ovde počivati u miru. Od prvog pogroma u leto devedeset devete, grobovi Srba umorenih u tim danima prekopavani su i zatirani.

- Dobrivoje je izdahnuo na pragu. Borko je, možda, mogao i da preživi da su ga prevezli do bolnice u Bondstilu. Nisu! Ukrajinski bataljon Kfora, kako nam je rečeno, nije imao dozvolu da podigne helikopter. Nisu ga pustili ni na njihovom punktu na koji je, navodno, pucano - priča nam s mukom Miodrag Stolić, Dobrivojev brat. - Iskrvario je.

Vera (prva zdesna) na suprugovom i sinovom grobu, Foto M. Marković

Vetar gasi sveće. I hladno je na uzvišici iznad Mladenovca. Vera grli spomenike supruga i sina. Kao da su živi. S desne strane mermera - njen suprug Dobrivoje. S leve: ona sebi sama namenila večnu kuću. Između je njihov sin Borko. Ispred, u nemerljivoj tuzi, Dobrivojev brat Miodrag, sestra Dobrila, mlađi sin Stolića Predrag i njegova lepa supruga Ivana.

- Eto, Predrag i Ivana su me obradovali unukom Petrom. Oni su mi uteha i ljubav - tiho govori Vera. - Sva ta naša radost, sve nikoljdanske slave, božićne i vaskršnje svetkovine, Predragova svadba, protekli su skromno. Tako je bilo. I tako je bolno.

Foto M. Marković

UBICA OSUĐEN, PA OSLOBOĐEN

ZA ubistvo Stolića, posle opsežne istrage, optužen je i u prvostepenom postupku osuđen Haset Saljuljaj. U drugostepenom postupku oslobođen je zbog "zastarelosti" dokaza. Stolići su ovo primili kao novo ubistvo. Uz to dodaju da je uvredljivo kada se na ovaj dan, dan pogroma srpskog naroda, ističe da je bilo devetnaest žrtava. Zašto se ne kaže: osmoro Srba je ubijeno na kućnom pragu, na svojoj zemlji, a jedanaest Albanaca ubijeno je u sukobu sa Kforom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)