VEĆA ZAPOSLENOST NA SELU, VIŠE NASILJA U GRADU: RZZS objavio publikaciju "Ne izostaviti nikog iz razvoja"

V.C.S.

18. 02. 2022. u 15:27

STOPA rizika od siromaštva i socijalne isključenosti za 14 odsto veća je u seoskim sredinama nego u gradskim, pokazala je publikacija "Ne izostaviti nikog iz razvoja", koju je nedavno objavio Republički zavod za statistiku (RZZS). Međutim, isto tako, stopa aktivnosti i zaposlenosti veća je na selu za čak 4,7 odsto (51,9 naspram 47,2 odsto).

ВЕЋА ЗАПОСЛЕНОСТ НА СЕЛУ, ВИШЕ НАСИЉА У ГРАДУ: РЗЗС објавио публикацију Не изоставити никог из развоја

RZZS

Kako se konstatuje u ovoj publikaciji, nedostatak radne snage u seoskim sredinama zbog migracija i manjeg nataliteta nadoknađuje se angažovanjem dečjeg rada na porodičnim gazdinstvima, posebno u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Tako stopa dečjeg rada na selu iznosi čak 14,9 odsto, dok je u gradu 5,8.

Što se tiče obrazovanja, za jedan odsto više gradske dece završi osnovnu školu u odnosu na decu iz ostalih područja, dok je ta razlika veća kad je u pitanju srednja škola (2,7 odsto). U gradovima je nešto viši i indeks ranog razvoja mališana između tri i četiri godine, kojima se meri razvoj motornih, saznajnih, jezičkih i socioemocionalnih veština, kao i kontrole ponašanja. U gradovima je i desetak odsto više domaćinstava koja imaju internet priključak.
Zanimljivo je da su gradska deca sklonija kako gojaznosti, tako i neuhranjenosti. U rastu najviše zaostaju oni u Južnoj i Istočnoj Srbiji, dok su najgojazniji u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Tu je ujedno i više maloletničkih brakova. Rani brak, podsećaju u RZZS, prema Istanbulskoj konvenciji, tretira se kao oblik rodno zasnovanog nasilja. Nešto više od tri odsto devojčica ispod 15 godina i 11 odsto ispod 18 na selu rodilo je dete, dok u gradu ti procenti iznose 0,1 odsto, odnosno 2,7.
Takođe, za petinu više gradskih žena svedočilo je o partnerskom nasilju, a u gradovima je i veći broj onih koje priznaju da su bile žrtve seksualnog nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili