CRNA TAČKA EVROPE: Priština uzalud slavi godišnjicu samoproglašenja takozvanog Kosova, već 14 godina vlada bezakonje

B. SUBAŠIĆ

17. 02. 2022. u 10:00

PRIŠTINA i ove godine obeležava samoproglašenje takozvane republike Kosovo, suštinski i dalje protektorata Zapada, koje ni uz nezapamćenu vojno-političku podršku nije uspelo da postane država.

ЦРНА ТАЧКА ЕВРОПЕ: Приштина узалуд слави годишњицу самопроглашења такозваног Косова, већ 14 година влада безакоње

Foto AP

Ništa se nije promenilo od 2008. kada je prištinski albanski parlament samoproklamovao nezavisnost, sa samo jednim realnim argumentom, da iza te odluke stoji moć najveće vojne alijanse na svetu.

Tu samozvanu državu prva je, simbolično, priznala vlada Avganistana, koja je u tom trenutku bila američka okupaciona zona. Sledećeg dana priznanja su formalno stigla od SAD, Velike Britanije, Albanije, Francuske i Turske, a zatim i od ostalih klijentskih država Alijanse.

Albanci su 17. februara 2008. euforično slavili na ulicama Prištine, što je svet mogao da gleda u direktnom prenosu Si-En-Ena i Bi-Bi-Sija. Posle nekoliko meseci stigao je i bivši američki predsednik Bil Klinton, arhitekta NATO agresije na Srbiju, da otkrije sopstveni spomenik, na prištinskom trgu i bulevaru koji nose njegovo ime. Medijskom halabukom bili su zaglušeni glasovi razuma koji su upozoravali da je reč o opasnom presedanu, nelegalnom otcepljenju teritorije suverene države, čija su prava garantovale UN. Ignorisana su i upozorenja da je u južnoj srpskoj pokrajini legalizovana vlast albanskih kriminalno-političkih klanova. Ugledni britanski pravnik Malkolm Šo je u Međunarodnom sudu pravde u Hagu otvoreno naglasio da tzv. Kosovo ne zadovoljava kriterijume samostalne države i da ilegalno otcepljenje ne može da se legalizuje političkim izjavama.

Pokrovitelji Prištine su ovakva upozorenja ignorisali, kao što su i zatvarali oči pred svakodnevnim terorom nad Srbima, kojima su na KiM uskraćivana najosnovnija ljudska prava, od slobode kretanja, do lične i imovinske bezbednosti. Da ni sami Albanci nisu bezbedni, ukazivali su izveštaji međunarodnih policijskih agencija o tome da je takozvana država Kosovo "crna rupa Evrope" u kojoj vlada bezakonje, ali pokrovitelji Prištine su verglali staru pesmu. Sami kosovski Albanci dali su uoči 14. godišnjice samoproglašenja realan sud o protektoratu u kome žive. Prema istraživanju agencije PIPOS, njih čak 54,8 odsto želi da odmah emigrira u inostrantvo, a 11,4 odsto još nije sigurno. Ocenu dostignuća prištinskih vlasti i njihovih pokrovitelja najbolje ilustruje stav čak 75 odsto Albanaca, uzrasta od 18 do 25 godina, koji žele da odu sa KiM što pre.

LEGALIZOVANI KRIMINALCI

NA dan samoproglašenja nezavisnosti, na prištinskim ulicama je bespltno deljeno pivo, a u kafićima se piće nije plaćalo. Kada je mamurluk prošao, situacija je bila jednako mračna kao i ranije. O tome svedoči tadašnji izveštaj nemačke službe BND o vezama prištinskih političara, bivših terorističkih vođa, sa organizovanim kriminalom. Doslovno svi su nabrojani kao okoreli naredbodavci bezbrojnih ubistava, vladari tržišta narkotika, prostitucije, trgovine ljudima i ljudskim organima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a