IZBORI U SRBIJI: Medije će na izborima pratiti tri nadzorna tela

Tanjug

14. 02. 2022. u 16:34

UKOLIKO poslanici popodne imenuju članove Nadzornog odbora za izbornu kampanju, to će biti treće telo koje će u ovom izbornom procesu pratiti zastupljenost političkih stranaka tokom kampanje u medijima.

ИЗБОРИ У СРБИЈИ: Медије ће на изборима пратити три надзорна тела

Foto I. Marinković

Nadzorni odbor ima deset članova i, kako je propisano, prati predizborne aktivnosti i ukazuje na nepravilnosti u postupanju učesnika u izbornom postupku.

Pet kandidata predlaže parlament, odnosno poslaničke grupe, a pet Vlada Srbije.

Pored Nadzornog odbora za izbornu kampanju, ranije je formirano i Privremeno nadzorno telo za praćenje medija čiji su kopredsedavajući Rade Veljanovski i Olivera Zekić.

To telo nema izvršna ovlašćenja, ali može da ukaže na situaciju u medijima. Njhovi članovi su nedavno apelovali na medije da u emisije pozivaju sve političke aktere, a političare da učestvuju u emisijama na svim televizijama, što, kako su primetili, sada nije slučaj.

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija je formirano kao rezultat dogovora vlasti i opozicije u međustranačkom dijalogu uz posredovanje evroparlamentaraca.

Izbornu kampanju i učešće političkih stranaka u medijima i ove godine će pratiti i Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

BONUS VIDEO - VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)